Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Ξεκίνησε το μνημόνιο ΣΕΒ - Μητσοτάκη


Με την κατάθεση δύο τροπολογιών που ανατρέπουν σοβαρά εργασιακά δικαιώματα υπέρ των εργοδοτών, 5 λεπτά πριν την ψηφοφορία, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε την ψήφιση των πρώτων νομοσχεδίων της, όπως ξεκίνησε: Με τρόπο κυνικό και αντιθεσμικό.
Με τις δύο τροπολογίες Βρούτση, η κυβέρνηση κατάργησε την υποχρεωτική αιτιολόγηση στις απολύσεις, τις ευνοϊκές προθεσμίες υπέρ των εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους με την παρέμβαση του Σ.ΕΠ.Ε. καθώς και το καθεστώς προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων. Η απρόσμενη και προκλητική μεθόδευση είχε σαν στόχο να περάσουν "εν κρυπτώ" τροπολογίες που πλήττουν μείζονα εργασιακά ζητήματα, χωρίς συζήτηση και ανάληψη του πολιτικού κόστους, ενάντια σε κάθε κοινοβουλευτικό κανόνα και ήθος. Για αυτό και η πραξικοπηματική λογική προκάλεσε την έντονη αντίδραση και αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη Βουλή.
Σε επίπεδο πολιτικό εξυπηρετεί απόλυτα τις απαιτήσεις των εργοδοτών, που μάλιστα είχαν περιγραφεί σε δημοσίευμα λίγα λεπτά νωρίτερα, με εντυπωσιακή ακρίβεια. Βασίζεται στο σύνηθες φαιδρό αφήγημα ότι εργαζόμενοι και εργοδότες έχουν κοινά συμφέροντα και αν ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των εργοδοτών, θα ευτυχήσουν οι εργαζόμενοι... Κατεδαφίζει κορυφαίες ρυθμίσεις για εργοδοτικά ζητήματα που επανέφεραν την κανονικότητα στην αγορά εργασίας, μετά τα μνημονιακά χρόνια και είναι πρωτοφανές ότι καταργήθηκαν μέσα σε 5 λεπτά.  Επίσης προκλητικό ότι με άλλη τροπολογία και κάτω από τον θόρυβο, ο Υπουργός Εργασίας αυξάνει το πλαφόν των συντάξεων του Νόμου Κατρούγκαλου από 2.800 σε 4.600 ευρώ, ενώ είχε επιδοθεί σε ένα κρεσέντο παραπληροφόρησης για δήθεν συντάξεις 24.0000 ευρώ που διεκδίκησαν κάποιοι επί ΣΥΡΙΖΑ.  
Η κυβέρνηση  επανέφερε τα εργασιακά δικαιώματα στα μνημονιακά χρόνια και εκπλήρωσε απόλυτα τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και των εργοδοτών. Δεν πρόκειται απλώς για τη λογική της περιστρεφόμενης θύρας αλλά για συμφωνίες πάνω στο τραπέζι που ομολογούνται απροκάλυπτα. Το ένα πρόβλημα είναι πολιτικό και αφορά στην "καταιγίδα" αντιλαϊκών πολιτικών που είχε προετοιμάσει η κυβέρνηση και περνά Αύγουστο μήνα "από το παράθυρο" και το άλλο πρόβλημα είναι θεσμικό όπως δείχνουν οι πρωτοφανείς και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης της ΝΔ.  
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου