Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Στο all inclusive δεν περιλαμβάνεται η ανθρώπινη ζωή



του Πέτρου Κατσάκου
Δεν πρόλαβε να ανοίξει η συζήτηση για το αν στο all inclusive κάποιων ξενοδοχειακών μονάδων περιλαμβάνεται και το να επιστρέφουν οι τουρίστες και τα παιδιά τους ζωντανοί στο σπίτι τους και όχι πνιγμένοι, και κάποιοι ύψωσαν κιόλας τείχος προστασίας στη βαριά βιομηχανία του τόπου, όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε τον τουρισμό.
“Η χώρα ζει από τον τουρισμό και κάθε αρνητικό σχόλιο είναι ικανό να προκαλέσει απώλεια πολύτιμων για τη χώρα εσόδων” είναι η μόνιμη απάντηση σε όποιον τολμά να ασκήσει κριτική στον τρόπο που κάποιοι αντιλαμβάνονται την αύξηση των κερδών τους σε βάρος τόσο των υπηρεσιών που προσφέρουν στους πελάτες τους όσο και στις συνθήκες εργασίας του προσωπικού τους. Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο αν ο επιχειρηματίας χαλαλίζει μια ακόμη βάρδια ναυαγοσώστη για την πισίνα του ξενοδοχείου του και το πώς αντιμετωπίζει το σύνολο των εργαζόμενων κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, αλλά κυρίως αν όλα αυτά μπορούν να αποτελούν αντικείμενο δημόσιας κριτικής.
“Αφήστε τώρα αυτά και τα συζητάμε από φθινόπωρο” είναι η πρόταση αυτών που θεωρούν πως ακόμη και οι πνιγμοί παιδιών σε πισίνες ξενοδοχείων θα πρέπει να μπουν τώρα κάτω από το χαλί της ρεσεψιόν μη και λερωθεί η βιτρίνα της τουριστικής μας βιομηχανίας. Μόνο που κάνουν πως δεν ξέρουν πως αυτό που αποκαλούν βιομηχανία είναι συχνά το σύνολο από εκατοντάδες “εργασιακές γαλέρες” που ξεζουμίζουν μέχρι αηδίας και με εξαντλητικά ωράρια χιλιάδες νεαρά στην πλειονότητά τους άτομα που τις νύχτες στοιβάζονται σε τσίγκινα κοντέινερ με μια ωραία ταπετσαρία να καλύπτει την πρόσοψη, ώστε να μοιάζουν εξωτερικά με χαριτωμένα σπιτάκια που βράζουν στους 40 βαθμούς υπό σκιά.
Αυτή τη βιομηχανία κάποιοι επιμένουν να προστατεύουν ακόμη και όταν άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους προκειμένου το μισθολογικό κόστος να παραμένει χαμηλά. Αυτή την προβληματική βιομηχανία κάποιοι επιμένουν να προστατεύουν ζητώντας ελάχιστους έως μηδενικούς ελέγχους από την πλευρά της Πολιτείας και της Επιθεώρησης Εργασίας, που με το λιγοστό προσωπικό που διέθετε έκανε ό,τι μπορούσε. Αυτή τη βιομηχανία της γαλέρας επιμένουν κάποιοι να προστατεύουν, αδιαφορώντας αν οι ίδιοι είναι αυτοί που με την κερδοσκοπική λογική πολλών επιχειρηματιών του κλάδου υποβαθμίζουν και υπονομεύουν το εθνικό προϊόν του τουρισμού. Δυστυχώς για αυτούς, δεν είναι όλα πληρωμένα ούτε και all inclusive - και κυρίως δεν είναι οι ανθρώπινες ζωές.
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου