Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Ξεκίνησε στραβά η κυβέρνηση της δεξιάς



του Κώστα Ζαχαριάδη
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε τη θητεία της με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Μόλις τρεις εβδομάδες στο τιμόνι του τόπου κι έχουμε μια σειρά από επιλογές και προτάσεις που γεννούν βαθύ προβληματισμό. 
Η πρώτη έχει να κάνει με την ξεκάθαρη προσπάθεια κομματικοποίησης του κράτους. Η ραγδαία αύξηση των μετακλητών στα γραφεία Υπουργών και Υφυπουργών και στην Προεδρία της Κυβέρνησης θα οδηγήσει σε απότομη αύξηση της κρατικής δαπάνης, αλλά κυρίως θα διαμορφώσει ένα υπερσυγκεντρωτικό μηχανισμό και στα Υπουργεία και στο Μαξίμου, που θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να διαχέει επιλεκτική ενημέρωση.
Το κατ’ ευφημισμό «επιτελικό κράτος» που θέλει να στήσει ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο διαμορφώνει συνθήκες αδιαφάνειας στη κρατική λειτουργία, αλλά «χτίζεται» και με ανθρώπους που υπήρξαν υμνητές της χούντας. Η τοποθέτηση του κ. Κώστα Λούλη ως Γενικού Γραμματέα Τουρισμού, ενός ανθρώπου με πλούσιο παρελθόν στενών σχέσεων με συντηρητικούς και φιλοχουντικούς κύκλους, που είχε διατελέσει και πρόεδρος του συλλόγου φίλων της Μονής Βατοπεδίου, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, συνιστά πρόκληση για τη δημοκρατία και το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα και αποδεικνύει ότι η ακροδεξιά δεν στεγάζεται απλώς στη ΝΔ, αλλά συνδιαμορφώνει και την πολιτική της.
Μαζί με τις πρωτοβουλίες για πλήρη κομματικοποίηση του κράτους, η νέα κυβέρνηση επιχειρεί και έναν «ορμπανικού» τύπου έλεγχο της ενημέρωσης, με μια στεγανοποιημένη επικοινωνιακή ομπρέλα που τίθεται στην υπηρεσία του κυβερνητικού έργου. Η επικοινωνιακή αυτή ομπρέλα αναπτύσσεται και αφορά και στις ίδιες τις κυβερνητικές δηλώσεις και πρωτοβουλίες, αλλά και σε ζητήματα που βρίσκονται στον πυρήνα της ρεβανσιστικής πολιτικής που θέλει να αναπτύξει η νέα κυβέρνηση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπόθεση της άρσης της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, ο τρόπος με τον οποίο επιτεύχθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, και η ίδια η ουσία της υπόθεσης. Φαίνεται δηλαδή ότι μεθοδεύεται μια προσπάθεια «δολοφονίας χαρακτήρων», με πρώτο και κύριο τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, ο οποίος ήταν η αιχμή του δόρατος για την αποκάλυψη σκανδάλων στο χώρο της Υγείας, για να σταματήσουν τα φαινόμενα διαφθοράς και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος. Η προσπάθεια αποδόμησης του Παύλου Πολάκη εντάσσεται συνολικά και στην προσπάθεια της ΝΔ να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από τα αληθινά ζητήματα και τις σκληρές νεοφιλελεύθερες και αντικοινωνικές πολιτικές που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η εικόνα που έχουμε από τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις όπως η στέρηση ΑΜΚΑ από τους πρόσφυγες η πλήρης υποβάθμιση του ΣΔΟΕ -  προμηνύουν αρνητικές εξελίξεις.
Δεν βιαζόμαστε να κάνουμε κριτική στην νέα κυβέρνηση αλλά την ίδια στιγμή δεν παριστάνουμε τους αφελείς. Κάθε νέα κυβέρνηση δικαιούται να έχει μια περίοδο ανοχής. Οι βασικές επιλογές της κυβέρνησης θα αποτυπωθούν και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το φθινόπωρο, εκεί από τον σχεδιασμό του 2020 αλλά και από έναν σύντομο απολογισμό 100 ημερών από τις 7 Ιουλίου θα έχουμε μια σαφέστερη και πληρέστερη εικόνα. Σε κάθε περίπτωση, με τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη γεννά ανασφάλεια και αναξιοπιστία.
τα νεα 

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα σας.
    Πολύ ενδιαφέρουσα η ιστοσελίδα σας και αντικειμενική. Μπράβο σας. Ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή