Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Σκάνδαλο Novartis: Το Σύνταγμα στα μέτρα τους;


Η αποχώρηση ​της​ αντιπολίτευσης από την προανακριτική της Νοvartis εκτός από προσπάθεια υποβάθμισης του σκανδάλου μαρτυρά μια παρελκυστική μεθόδευση αλλά και τη χυδαιότητα που συνιστά για το πολίτευμα το άρθρο 86 του Συντάγματος "περί ευθύνης υπουργών". 
Η πλειοψηφία επιθυμεί η δυσκίνητη​,​ ανακριτικά​,​ επιτροπή να ολοκληρωθεί άμεσα καθώς οι εργασίες της εμποδίζουν την ουσιαστική διερεύνηση. Με την επιστροφή στη Δικαιοσύνη λόγω αναρμοδιότητας θα "ξεμπλοκάρει" η έρευνα και θα υπάρξει διαλεύκανση χωρίς να κρυφτούν οι όποιες πολιτικές και ηθικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων, άσχετα με την ποινική παραγραφή ή μη. ​​
Πρόθεση της αντιπολίτευσης είναι η διαδικασία να κωλυσιεργεί,  να "ξοδέψει" την παρούσα κοινοβουλευτική θητεία ενώ​ στο τέλος ν​α διαπιστώσει, προφανώς, πάροδο της αποσβεστικής προθεσμίας, παραγράφοντας τα αδικήματα και επιστρέφοντας στην Εισαγγελία ένα "άδειο φάκελο". Η καθυστέρηση θα αναστείλει την ηθική απαξία, η παραγραφή θα συσκοτίσει την υπόθεση και η πόλωση θα οδηγήσει σε συμψηφισμό.
Με αυτό τον τρόπο το Σύνταγμα επιφυλάσσει την ατιμωρησία αλλά και τη συγκάλυψη των σκανδάλων διαφθοράς. Δοκιμάζει τη νοημοσύνη του κοινού ότι τα δύο κόμματα που διαμόρφωσαν το καταστατικό πλαίσιο, προτείνουν τώρα σωρεία αναθεωρήσεων και άρση της ατιμωρησίας, συμπτωματικά αφού έχουν πάψει να κυβερνούν τα ίδια.
Οι προβλέψεις του Συντάγματος είναι στα μέτρα τους αλλά λαμβάνουν ως προϋπόθεση ότι κανείς δεν θα κόψει το κλαδί που πατάει. Εκτός αν δεν πατάνε όλοι στο ίδιο κλαδί...
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου