Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Όταν έκλεισαν οι πόρτες της Ευρώπης για τις αγγλικές ομάδες



Οι τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο φέρνουν προ των πυλών ξανά το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο ενός ποδοσφαιρικού «Grexit».
του Κώστα Μαρούντα
Σε κάθε τέτοια περίσταση αμέσως ο νους πηγαίνει στο σημαντικότερο ανάλογο παράδειγμα στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, που είναι η αποχώρηση των αγγλικών ομάδων για πέντε χρόνια από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Η αφορμή ήταν τα φοβερά επεισόδια στο Χέιζελ των Βρυξελλών στις 29 Μαΐου του 1985, όταν πριν από τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Γιουβέντους - Λίβερπουλ είχαν χάσει τη ζωή τους 39 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί περίπου 600. Η αποχώρηση των ομάδων της Αγγλίας έχει «πιστωθεί» στη Μάργκαρετ Θάτσερ. Η «σιδηρά κυρία» είχε τότε πει: «Δεν υπάρχουν λέξεις, δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Το φταίξιμο είναι αποκλειστικά της Αγγλίας. Πρέπει να πατάξουμε τον χουλιγκανισμό και θα διαβούμε ξανά τη θάλασσα για να παίξουμε σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις μόνο αν και όταν τελειώσουμε με αυτό το πρόβλημα».
Ανατρέχοντας στα μέτρα εκείνης της εποχής βλέπουμε την απαγόρευση παρουσίας αντιπάλων οπαδών, την καθιέρωση κάρτας μέλους και την τοποθέτηση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης. Η Θάτσερ είχε προτείνει ακόμα κατασκευή ηλεκτροφόρων φρακτών!
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν εμπνευστή του «Brexit» τον τότε πρόεδρο της UEFA Ζακ Ζορζ. Ο Γάλλος παράγοντας είχε ενημερώσει τη Θάτσερ πως προτίθεται να προτείνει ποινή αποκλεισμού κάποιων ετών των αγγλικών ομάδων κι αυτή εξέφρασε τη συμφωνία της. Όσον αφορά τα άλλα μέτρα, όπως την απαγόρευση των μετακινήσεων και την καθιέρωση της κάρτας μέλους, τα είχε προτείνει ο Ντέιβιντ Έβανς, που υπήρξε πρόεδρος της ομάδας Λούτον Τάουν, αλλά και ενεργό μέλος του Συντηρητικού Κόμματος της Θάτσερ. Οι κανόνες ασφαλείας στα γήπεδα και τα συστήματα παρακολούθησης, παρ’ ότι η Θάτσερ τα πρότεινε τόσο στην Ομοσπονδία όσο και στη Λίγκα, δεν εφαρμόστηκαν ως μέτρα.
Ο προπονητής ποδοσφαίρου Σαμ Αλαρντάις, που έχει διατελέσει και ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Αγγλίας, είχε αμφισβητήσει κάποτε με δηλώσεις του τον ρόλο της Θάτσερ στο αγγλικό ποδόσφαιρο δίνοντας μία άλλη διάσταση, λιγότερο γνωστή, αλλά πάρα πολύ σημαντική και με ευρύτερες ταξικές προεκτάσεις:
«Η Θάτσερ σκότωσε το ποδόσφαιρο. Καμιά αμφιβολία γι’ αυτό. Από τότε που η Θάτσερ σταμάτησε να πληρώνει δασκάλους και γυμναστές να μένουν στο σχολείο πέρα από τις κανονικές ώρες λειτουργίας του για να κάνουν τα παιδιά προπονήσεις, ο αριθμός των ταλέντων που βγάζουμε έχει πέσει στο μισό. Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα της μεσαίας τάξης σε αυτήν τη χώρα και σήμερα μόνο στα πλούσια ιδιωτικά σχολεία μπορούν τα παιδιά να ασχοληθούν πιο σοβαρά με τον αθλητισμό. Τα παιδιά, όμως, που πηγαίνουν σε αυτά τα σχολεία κατά κανόνα προτιμούν το ράγκμπι».
πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου