Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Υπερβολή και κακογουστιά

του Τάσου Παππά

Σε κοινωνίες ταλαιπωρημένες που ζουν επί μήνες φασκιωμένες μέσα στην ανασφάλεια λόγω της πανδημίας, με το αίσθημα της αγωνίας για το αύριο να δεσπόζει, είναι λογικό και αναμενόμενο μια ευχάριστη είδηση να γίνεται δεκτή με ανακούφιση. Από την αρχή της πανδημίας τα κράτη έριξαν το βάρος τους και πολλά χρήματα στην ανακάλυψη του εμβολίου.

Το αφήγημα που διακινήθηκε και από τις κυβερνήσεις και από την επιστημονική κοινότητα ήταν ότι το εμβόλιο θα αφανίσει τον ιό και θα γλιτώσουμε απ’ αυτήν κόλαση. Κάποιοι λίγοι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι ακόμα κι αν τελειώσουμε με αυτόν τον ιό, πρέπει να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι στο μέλλον θα δεχτούμε κι άλλες επιθέσεις από εξίσου επικίνδυνους ιούς, οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, κατάλληλα οχυρωμένοι και να επεξεργαστούμε ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομικής λειτουργίας, αφού το υπάρχον, όπως αποδείχτηκε πέραν πάσης αμφιβολίας, ήταν πολύ κατώτερο των περιστάσεων: για άλλη μία φορά οι αγορές ικέτευσαν τα κράτη να σώσουν επιχειρήσεις, για άλλη μία φορά ο δημόσιος τομέας ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Οι απόψεις τους θεωρήθηκαν αιρετικές. Βρήκαν μερικές μικρές χαραμάδες και κατάφεραν να τρυπώσουν στη δημόσια συζήτηση, ωστόσο δεν ήταν αυτές που έδωσαν τον τόνο. Ο δογματισμός δεν χαμπαριάζει και βδελύσσεται τους εισοδισμούς.

Ο,τι απειλεί την κυριαρχία του πρέπει να εξοβελιστεί πριν «μολύνει» τις συνειδήσεις. Λογική και αναμενόμενη επίσης ήταν η προσπάθεια των κυβερνήσεων να αξιοποιήσουν το εμβόλιο και για να καλλιεργήσουν κλίμα ενθουσιασμού για την επικείμενη λύτρωση και για να σκεπάσουν τα λάθη που διέπραξαν (υποτίμηση του κινδύνου, καθυστερημένη αντίδραση), τις αστοχίες που είχαν (αντιφατικά μέτρα που προκάλεσαν σύγχυση) και τις εγκληματικές παραλείψεις τους (υποχρηματοδοτημένα και γι’ αυτό καχεκτικά δημόσια συστήματα υγείας).

Η δική μας κυβέρνηση έχει κάνει την επικοινωνία ευαγγέλιο και χρησιμοποιεί προπαγανδιστικά τεχνάσματα για να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει με τις χαμηλές επιδόσεις της.

Αρνήθηκε να ενισχύσει σοβαρά το ΕΣΥ, αποθέωσε την υπερπροσπάθεια των γιατρών και των νοσηλευτών, αλλά έκλεισε τα αυτιά της στις επίμονες εκκλήσεις τους να τους βοηθήσει να δώσουν τη μάχη με περισσότερα μέσα, απέρριψε μετά βδελυγμίας τις προτάσεις των συνδικάτων και της αντιπολίτευσης για συνταγογράφηση των τεστ και επίταξη ιδιωτικών κλινικών, άνοιξε όπως όπως τον τουρισμό υποκύπτοντας αμαχητί στις πιέσεις των ισχυρών του κλάδου, αιφνιδιάστηκε από την ταχύτητα και τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας, προκάλεσε απίστευτο αλαλούμ με τις αντικρουόμενες αποφάσεις της για τις κατά τόπους καραντίνες βάζοντας και βγάζοντας περιοχές και επαγγέλματα μέσα σ’ ένα 24ωρο.

Ηταν όμως εξαιρετικά δραστήρια σε άλλα πεδία. Προώθησε ρουσφετολογικές ρυθμίσεις και έκανε απευθείας αναθέσεις για να ευνοήσει φίλους επιχειρηματίες και συγγενείς υπουργών και στελεχών. Καμία έκπληξη. Παλιά της τέχνη κόσκινο. Σ’ ό,τι αφορά τα εμβόλια υποσχέθηκε με τυμπανοκρουσίες εκατομμύρια δόσεις, αλλά τα τριαξονικά φορτηγά έγιναν βανάκι και οι τεράστιοι καταψύκτες φορητές λιλιπούτειες συσκευές. Και αφού τα γεγονότα τη διέψευσαν, οργάνωσε φιέστα για να καθησυχάσει τον κόσμο.

Ενστολοι του στρατού ξηράς, ένοπλοι αστυνομικοί και πυροσβέστες με πλήρη εξάρτυση συνόδευαν αυτό το… μεγάλο κομβόι, με τις κάμερες παρούσες να μεταδίδουν στους τηλεοπτικούς σταθμούς που είχαν διακόψει τα προγράμματά τους την εικόνα ενός κράτους σε εγρήγορση και αποφασισμένο να αποτρέψει δολιοφθορές (από ποιους άραγε;), ακόμα και τρομοκρατική επίθεση (προφανώς από τις… ένοπλες συνιστώσες των κομμάτων της αντιπολίτευσης). Ας είμαστε όμως επιεικείς. Το θέαμα είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής. Οταν η πολιτική απουσιάζει ή καταρρέει, το θέαμα παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ας έλειπαν τουλάχιστον η υπερβολή και η κακογουστιά.

Ανάγωγα

Μαθαίνω ότι διατάχθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ΕΔΕ για το βίντεο όπου κρατούμενος χόρευε μόνος σε διάδρομο των Φυλακών Κορυδαλλού. Οντως, βαρύ παράπτωμα. Αυτοί που θα κάνουν την έρευνα να εξετάσουν μήπως στο ρεπερτόριο του θρασύτατου κρατούμενου υπήρχαν κι άλλα τραγούδια. Αν, για παράδειγμα, βρουν το «Σαν βγω απ’ αυτή τη φυλακή» ή το «Δεσμοφύλακες ανοίξτε», τότε ο δράστης μπορεί να σχεδιάζει απόδραση. Αυτό κι αν είναι σοβαρό αδίκημα.

EFSYN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου