Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

2020: Το λεξικό της αδίστακτης μητσοτακικής δυστοπίας

του Γιάννη Σιδηρόπουλου

Μια κυβέρνηση που διοργανώνει φιέστες και συνοδείες για δύο κουτιά εμβόλια ή ακυρώνει τους εμβολιασμούς των υγειονομικών για να πάρουν τη θέση τους υπουργοί και υφυπουργοί, είναι δύσκολο να την πάρεις στα σοβαρά . Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός πως από όλα τα γνωρίσματα της Μητσοτακικής διακυβέρνησης, όπως η απόλυτη επιχειρησιακή ανικανότητα, οι καταστροφικές πολιτικές επιλογές, το ιδεολογικό μίσος και η παλινόρθωση του μετεμφυλιακού κράτους, η απίστευτη σπατάλη και αδιαφάνεια, η επικοινωνιακή υπερβολή και αυταρέσκεια των κοινωνιοπαθών στελεχών της, το χειρότερο είναι ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση αδίστακτη. Αδίστακτη ώστε να εξυπηρετεί όλα τα παραπάνω χωρίς την παραμικρή ενοχή για τα συντρίμμια που θα αφήσει.

Όποιος άνοιξε την τηλεόρασή του τις μέρες των γιορτών, θεώρησε ότι βρισκόταν σε ένα παράλληλο σύμπαν, με την αποθέωση του λαμέ και των ψευτογκλάμουρ κιτς σόους, ενώ αγνοούνται προκλητικά όλα τα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης. Μια φτηνή ψευδαίσθηση επίπλαστης ευμάρειας της δεκαετίας του '90 σαν να μην υπάρχουν δεκάδες θάνατοι τη μέρα, σαν να μην έχει φτωχοποιηθεί μεγάλο μέρος της κοινωνίας, σαν να μην έχει διαλυθεί η οικονομία που ούτως ή άλλως είχε "μπατάρει" από πριν. Στο μητσοτακικό σύμπαν επιβιώνουν οι παρωχημένες και αποτυχημένες θατσερικές εμμονές και οι κοσμικές επιδείξεις, σαν να μην υπήρξαν ποτέ χρεοκοπία, μνημόνια και αιματηρές θυσίες, σαν να μην τρέχει τίποτε. Αντιθέτως, η πανδημία εργαλειοποιείται για να ξεριζωθεί ό,τι απέμεινε από την οικονομία και την κοινωνία και να υπονομευτεί το κράτος δικαίου.

Η τρομακτική επιβολή του ορμπανισμού στη δημόσια ζωή είναι σύμπτωμα της φιλοδοξίας ενός στενού πυρήνα του Μαξίμου να ορίζει με όρους μετα-δημοκρατίας τι είναι πραγματικό και τι όχι,  ποιοι είναι οι εχθροί, ορατοί και αόρατοι. Όπως οι βολικοί αντι-εμβολιαστές και λοιποί "ψεκασμένοι" ενώ η ίδια η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει τροφοδοτήσει τους συνωμοσιολόγους με τις αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις των αρμοδίων για την πανδημία, τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις της, την καλλιέργεια φόβου ή το εμπόριο ελπίδας κατά το δοκούν και την εξοργιστική υποταγή στην εκκλησία στη μάχη της με τον ορθό λόγο.

Μια ασυδοσία που πηγάζει από τη  βεβαιότητά της κυβέρνησης ότι θα εξαπατά τους πολίτες στο  διηνεκές ώστε να μιλά για ατομική ευθύνη όταν έχει αποθεώσει την κυβερνητική ανευθυνότητα και τη στοχοποίηση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, να μιλά για χιλιάδες νέες ΜΕΘ όταν οι 4 στους 5 νεκρούς της πανδημίας έχασαν τη ζωή τους έξω από αυτές, να μιλά για δημόσια υγεία όταν προσλαμβάνει αστυνομικούς και όχι γιατρούς, να μιλά για υπεύθυνη διαχείριση της πανδημίας όταν δεν έχει καταφέρει ούτε μια μάσκα να μοιράσει στα σχολεία.

Έτσι ακριβώς συνέβη σε όλη τη διάρκεια του 2020 με το "λεξικό" της κυβέρνησης που δεν εννοεί ποτέ αυτά που μεταχειρίζεται ως συνθήματα:

Μιλά για την ιδιωτική πρωτοβουλία όταν ούτε ένα ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων δεν έχει επενδυθεί στη χώρα γιατί εννοεί μόνο επιδοτήσεις και ρεμούλες.

Μιλά για αντικρατιστές αλλά εννοεί το ρεκόρ διορισμών άνευ προσόντων, στο οποίο επιδίδονται οι κρατικοδίαιτοι κομματάρχες της,

Μιλά για την ελεύθερη αγορά και εννοεί τις κρατικές συμβάσεις,

Μιλά για τις επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό τομέα ενώ ο θιασώτης τους Κυριάκος Μητσοτάκης, στη μοναδική δουλειά της ζωής του είχε... διοριστεί "με μέσο" σε εταιρία του δημοσίου,

Μιλά για αριστεία και αναβαθμίζει τα ανύπαρκτα πτυχία κολλεγίων σε βάρος των  πραγματικά άριστων που πέτυχαν "με το σπαθί τους",

Μιλά για αξιοκρατία ενώ έχει διαλύσει όλους τους αδιάβλητους θεσμούς και τις ανεξάρτητες αρχές και κάνει ρουσφέτια μέσα από "πόρτες και παράθυρα",

Μιλά για τα "καλύτερα βιογραφικά" και έχει διοικητές σε Νοσοκομεία που διαχειρίζονται τη φονική πανδημία, 'γυμναστές και αλουμινάδες",  όπως κατηγορείται εκ των έσω.

Μιλά για τάξη και ασφάλεια και εννοεί την αναβίωση της καταστολής και του παρα-κράτους της δεξιάς,

Μιλά για ψηφιακή μετάβαση αλλά εννοεί κρυφές συμφωνίες με σκοτεινούς ομίλους και συμβάσεις δισεκατομμυρίων χωρίς αντίκρυσμα,

Μιλά για πράσινη ανάπτυξη και εννοεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά λόμπυ που "πηγάζουν" στο Μαξίμου,

Μιλά για διαφάνεια και εννοεί απευθείας αναθέσεις ακόμη και σε εταιρίες ...αμορτισέρ που πουλάνε μάσκες,

Μιλά για ανάπτυξη και έχει ως υπουργό της τον Άδωνι Γεωργιάδη,

Μιλά για πολιτισμό και να ρίχνει μπετά στον Παρθενώνα...

Ο χρόνος που έφυγε, ειδικά μετά το χτύπημα της πανδημίας, απέδειξε ότι η διακυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια λαίλαπα που φέρνει την οπισθοδρόμηση των δημοκρατικών κατακτήσεων της μεταπολίτευσης, εξυπηρετεί πολιτικές εμμονές και απωθημένα και φέρνει μια θλιβερή αισθητική και πολιτισμική παρακμή.

Το 2020, από τους αυτάρεσκους αυτο-επαίνους των "Μωυσήδων" που παραβίαζαν ανοιχτές θύρες στο πρώτο κύμα, μέχρι την ακατάληπτη και αδίστακτη προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών για τους χιλιάδες νεκρούς του δεύτερου κύματος, πιστοποιήθηκε ότι οι πληγές που ανοίγει η νεοδεξιά του Μητσοτάκη, θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να κλείσουν.

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου