Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Σαμαράς - Βενιζέλος - Λοβέρδος: Με παρελθόν, παρόν και μέλλον

συνδυασμός πρωθυπουργίας Σαμαρά και αντιπροεδρίας της κυβέρνησης Βενιζέλου είναι εμβληματικός για την υπέρβαση των πολιτικών διαφορών στο όνομα της νομής της εξουσίας και της εξυπηρέτησης των ελίτ.

Αυτό που ένωσε τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ και τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήταν η μοιρασιά: Αξιωμάτων, ευκαιριών στους ημέτερους, κέντρων επιρροής, αγωνίας διαπλοκής. Με φόντο "το μονόδρομο των μνημονίων" συνεργάστηκαν αρμονικά για την απόλαυση της εξουσίας και για την ενίσχυση του ολιγαρχικού συστήματος που, όποτε έχει τη δυνατότητα, λειτουργεί ως υπερκυβέρνηση.

Σήμερα και οι δύο είναι εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής. Περισσότερο ο Ευ. Βενιζέλος που δεν είναι καν βουλευτής, λιγότερο ο Α. Σαμαράς που είναι βουλευτής αλλά δεν ελέγχει στο βαθμό που θα ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου.

Το βιβλίο του Α. Λοβέρδου για τη Novartis είναι η ιδανική αφορμή για την επιστροφή τους στο προσκήνιο. Ο πρώην υπουργός υπήρξε ο καταλληλότερος για να εκφράσει την  παράδοση της κεντροαριστεράς στην δεξιά και είναι ο καταλληλότερος υποψήφιος ηγέτης του ΚΙΝΑΛ για να πετύχει την επανάληψη του μοτίβου.

Οι τρεις τους ενώνονται από το ίδιας έντασης αντιΣΥΡΙΖΑ μένος. Εχουν κηρύξει το τέλος των ιδεολογικών διαφορών προς όφελος του κοινού αγώνα "να φύγουν αυτοί", προεκλογικά, και "να μην επιστρέψουν", μετεκλογικά. Το μίσος τους για τον Αλέξη Τσίπρα, το "περιστασιακό ένοικο της εξουσίας" (Κ. Σημίτης) είναι τόσο μεγάλο που ο Α. Λοβέρδος τον έχει αποκαλέσει "αρχισυμμορίτη", ο Ευ. Βενιζέλος τον έχει καταγγείλει για "εκτσογλανισμό" και ο Α. Σαμαράς απειλεί με κάθε ευκαιρία "θα σας πάω μέχρι τέλους".

Και για τους τρεις η υπόθεση Novartis δεν έχει καμία σχέση με σκάνδαλο. Είναι σκευωρία με στόχο την πολιτική εξόντωσή τους και τίποτα πέρα από αυτό. Αλλωστε, γενικά δεν αναγνωρίζουν σκάνδαλα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ούτε καν τα χρέη των κομμάτων τους.

Με αυτή την έννοια η συνάντησή τους για την προώθηση του βιβλίου του Α. Λοβέρδου είναι ευτυχής γιατί ξαναβρίσκουν ο ένας τον άλλο. Ενδεχομένως έχουν μοιραστεί και οι τρεις την ίδια ιδέα, να δείρουν τον Αλ. Τσίπρα, και ασφαλώς έχουν ανάλογες σχέσεις οικειότητας με μεγαλοδημοσιογράφους όπως αυτές που περιγράφει στο βιβλίο του ο πρώην υπουργός,

Η συνέργεια Σαμαρά-Βενιζέλου-Λοβέρδου, έξι χρόνια μετά τη λήξη της συγκυβέρνησής τους, προσφέρει σε όλους τη δυνατότητα να θυμηθούμε από τι νομίσαμε πως γλιτώσαμε και τι μπορεί να μας συμβεί ξανά.

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου