Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Η νέα δολοφονία του Αλέξη

Η επίδειξη πυγμής είχε σαν στόχο να σταλεί μήνυμα.... 

Η εικόνα του αστυνομικού που κατέστρεφε τα λουλούδια στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήταν η πιο βάναυση προσβολή της μνήμης του. Αλλά δεν ήταν η μόνη.

Το κρεσέντο αυταρχισμού, καταστολής και αστυνομικής αυθαιρεσίας που αμαύρωσε τη χθεσινή μέρα δεν ήταν πολιτικό ατύχημα ούτε συρροή συμπτώσεων. Ηταν ένα οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την τιμωρία της ανυπακοής απέναντί της και κάθε ριζοσπαστισμού που μπορεί να υπονομεύσει το μέλλον της.

Το σκηνικό του τρόμου είχε στηθεί πριν από την επέτειο. Οι πομπώδεις εξαγγελίες απαγορεύσεων δημιουργούσαν συγκρουσιακή ατμόσφαιρα ακριβώς για να φτιαχτεί διχαστικό κλίμα και να παραχθεί ένταση. Οσοι ήθελαν να αφήσουν ένα λουλούδι αντιμετωπίστηκαν σαν κακοποιοί και επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Η επίδειξη πυγμής είχε σαν στόχο να σταλεί μήνυμα αποφασιστικότητας και αυτοπεποίθησης της κυβέρνησης σε μια συγκυρία ηθικής απονομιμοποίησής της. Το άλλοθι ήταν η τήρηση των υγειονομικών μέτρων  - αυτών που παραβίασε ο πρωθυπουργός στην Πάρνηθα. Η αιτία ήταν το άγχος επιβεβαίωσης της κυριαρχίας του συστήματος εξουσίας που κλυδωνίζεται λόγω της αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας.

Γι αυτό και έγιναν τυφλές προσαγωγές και συλλήψεις. Ακόμη και δικηγόροι που πρωταγωνίστησαν στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ακόμη και υγειονομικοί, έπεσαν θύματα της μανίας του υπουργού προστασίας του πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδη να επιβάλλει την τάξη του νεομητσοτακισμού.

Οσο πιο δύσκολα θα γίνονται τα πράγματα για την κυβέρνηση, τόσο θα αγριεύει το πρόσωπό της. Οσο περισσότερο αποκαλύπτεται η ανικανότητα και η αναλγησία της, τόσο πιο συχνά θα βγάζει το μαστίγιο. Οσο δυσκολεύεται, τόσο θα μας δυσκολεύει. Οσο σεβασμό χάνει, τόσο φόβο θα διασπείρει.

Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος τους ενοχλεί ακόμη και νεκρός. Θέλουν να ξεχαστούν όσα συνέβησαν τον Δεκέμβρη του 2008. Γιατί η εξέγερση της νέας γενιάς είναι ο εφιάλτης τους. Δεν θέλουν τίποτα που να την κινητοποιεί, να την εμπνέει, να την συνεπαίρνει. Θέλουν παθητικότητα και ατομισμό. Ενδεχομένως και ένα Harrods στην Αθήνα - όπως το παρήγγειλε ο Στ. Τσιτσιπάς.

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου