Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Η κρυφή γοητεία της αστυνομοκρατίας

Οι γιορτές δίνουν την ευκαιρία στην κυβέρνηση να δημιουργήσει ατμόσφαιρα καταστολής με υπερπροβολή σαρωτικών ελέγχων. 

Οι μέρες των γιορτών δίνουν την ευκαιρία στην κυβέρνηση να δημιουργήσει ατμόσφαιρα καταστολής με την υπερπροβολή σαρωτικών ελέγχων για την τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και με την εξαιρετικά έντονη αστυνομική παρουσία.

Τα μηνύματα που εκπέμπονται περιλαμβάνουν εισβολές σε σπίτια, διάλυση κορονο-πάρτυ, θηριώδη πρόστιμα και αυστηρές προειδοποιήσεις ότι η απειθαρχία θα παταχθεί γιατί το κράτος θα είναι παντού.

Ενα θέμα είναι η αγωνία να μην υπάρξει έξαρση κρουσμάτων, άλλο θέμα είναι η επίδειξη πυγμής, ο εκφοβισμός και η ανάδειξη της αποφασιστικότητας της ηγεσίας. Στην περίπτωσή μας πρόκειται για συνδυασμό.

Από τότε που ξεκίνησε το lockdown οι έλεγχοι είναι λίγοι. Το έδειξε η κίνηση στους δρόμους και η βασανιστικά αργή μείωση των κρουσμάτων, των θανάτων, των διασωληνώσεων.

Μπαίνουμε στην όγδοη εβδομάδα καραντίνας και κανείς δεν έχει εξηγήσει γιατί μετά από τόσο καιρό η επιδημιολογική εικόνα είναι τόσο κακή, γιατί οι προβλέψεις των ειδικών έπεσαν τόσο έξω, τι πήγε τόσο λάθος.

Το βέβαιο είναι ότι ο έλεγχος της εφαρμογής των μέτρων ήταν ανεπαρκής και αναποτελεσματικός. Απαγόρευσαν το ψάρεμα και έκλεισαν τις οργανωμένες παραλίες μέσα στο χειμώνα (αν είναι δυνατόν!) σε ένα κρεσέντο παραλογισμού που δεν έχει καμία σχέση με τον περιορισμό διάδοσης της πανδημίας και φτάσαμε στα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους που αποτελούν από μόνα τους απόδειξη ότι κάτι δεν σχεδιάστηκε και δεν εφαρμόστηκε καθόλου καλά.

Ούτε τα μέτρα ήταν όλα σωστά ούτε ο έλεγχός τους σοβαρός. Και κάπως έτσι καταλήξαμε στη συζήτηση για τα ρεβεγιόν των εννέα ατόμων και των δύο οικογενειών και η σύγχυση έγινε τέλεια. Αν επιτρέπονται οι εννιά μαζί τη μέρα των Χριστουγέννων γιατί να μην επιτρέπονται γενικώς και αν επιτρέπονται το μεσημέρι γιατί να μην επιτρέπονται το βράδυ;

Η ασυναρτησία είναι τόσο μεγάλη που δεν είχε πια κανένα νόημα για το Μέγαρο Μαξίμου η προσπάθεια περιορισμού της. Μετά από τόσο καιρό σε lockdown δεν έχουν λόγια για να εξηγήσουν την αποτυχία. Και γι αυτό μεταθέτουν τη συζήτηση αλλού: Ατομική ευθύνη και αστυνομοκρατία. Μαζευτείτε γιατί θα το πληρώσετε. Πειθαρχήστε γιατί ο “σερίφης” δεν αστειεύεται. Μπορεί να έρθει και στο σπίτι σας. Και άμα σας βρει πολλούς μαζί, αλίμονό σας.

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου