Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

ΕΡΤ: τη λες τριτοκοσμική ή δεν τη λες;


Η δημόσια διαμάχη που ξέσπασε το Σαββατοκύριακο ανάμεσα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκη και τον πρόεδρο της ΕΡΤ Δ. Τσακνή έχει και τα καλά της: δίνει μια καλή αφορμή για να συζητηθεί το πρόβλημα της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, που δυστυχώς δεν έχει επιλυθεί. 
Το γεγονός ότι η ΕΡΤ ξανάνοιξε μετά το φασιστοειδές μαύρο των Σαμαρά-Βενιζέλου είναι θετικό. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι η νέα ΕΡΤ είναι κατώτερη των προεκλογικών προσδοκιών.  Ακόμη και εμβληματικές εκπομπές της παλιάς, όπως ο «Εξάντας» του Γ. Αυγερόπουλου δεν επανήλθαν. Αντίθετα δόθηκαν χρήματα σε ανούσιες παραγωγές προκειμένου να εξυπηρετηθούν άλλες σκοπιμότητες. Το αποτέλεσμα είναι η νέα ΕΡΤ όχι μόνο να μην έχει αξιοποιήσει τη βαθιά κρίση των ιδιωτικών σταθμών, ανεβάζοντας τον πήχυ και της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας, αλλά να καρκινοβατεί σε απήχηση και σε θεαματικότητες/ακροαματικότητες. 
Η οξύτατη κριτική του κ. Ξυδάκη για τα ΜΜΕ περιέχει υπερβολές. Αντίθετα με όσα είπε, υπάρχουν σοβαρές αναλύσεις σε -λίγες- εφημερίδες. Αλλά και εκπομπές έρευνας, όπως η εκπομπή της Γιάννας Παπαδάκου στον Alpha που αποκάλυψε προχθές ότι ο καταζητούμενος Καραβέλας λιαζόταν στην Αντίπαρο. Και κάποιες νέες εκπομπές έρευνας και διαλόγου της ΕΡΤ είναι αξιόλογες. 
Η απάντηση του κ. Τσακνή κλοτσάει αρκετές φορές τη μπάλα στην εξέδρα. Δεν αποτελεί επιχείρημα το «δεν μας τα έλεγες όταν ήσουν υπουργός» ή ήσουν αρμόδιος ως υπουργός Πολιτισμού, αφού η ΕΡΤ δεν ήταν στην αρμοδιότητα του κ. Ξυδάκη. Δεν πείθει επίσης  η παλαιοκομουνιστικών πρακτικών  δίκη προθέσεων Ούτε αρκεί η διαπίστωση ότι «υπάρχουν λάθη, αστοχίες, παραλείψεις και ελλείψεις». Οι πολίτες που πληρώνουν θέλουν να μάθουν τις αιτίες όλων αυτών.
Ο πρόεδρος της ΕΡΤ απαριθμεί τις κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις της εταιρείας. Είναι πράγματι αξιόλογες και πιστώνονται στα θετικά της διοίκησης. Ομως η βασική διαφορά ανάμεσα σε μια τριτοκοσμική και μη τηλεόραση είναι η ανεξαρτησία της από την εκάστοτε πολιτική αλλά και τις άλλες εξουσίες. Η διαμόρφωση ενός νομικού και θεσμικού πλαισίου αλλά μιας δημοσιογραφικής κουλτούρας που θα εμποδίσει τις επόμενες κυβερνήσεις να την καθυποτάξουν. 
Καλές είναι οι χορηγίες και συναυλίες που επικαλείται ο κ. Τσακνής. Αλλά όταν η νέα ΕΡΤ συνεχίζει να μεταδίδει τη θεία λειτουργία ή τοποθετεί σε περίοπτη θέση μια εκπομπή για τις Ενοπλες δυνάμεις, πράγματα που δεν συναντάει κανείς σε καμιά ευρωπαική χώρα, τη λες τριτοκοσμική ή δεν τη λες;
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου