Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Κώδικας Οδικής Δολοφονίας


Στιγμιότυπο από κάμερα οπου απεικονίζεται η τρομακτική σύγκρουση

Συντάκτης: Αντα Ψαρρά
Χθες ήταν η «φονική» Πόρσε σε μια τρελή πορεία, προχθές ήταν το «γλέντι» που «θόλωσε» τις αντιδράσεις του έμπειρου οδηγού, πέρσι ήταν το «γινάτι» του ηλικιωμένου που αποφάσισε να σκίσει τα νερά, κόβοντας στη μέση τη λάντζα στην Αίγινα, σήμερα και αύριο κάποια κακή στιγμή θα αφαιρέσει τη ζωή ανυποψίαστων περαστικών.
Τα τροχαία και τα θαλάσσια εγκλήματα συνεχίζονται χάρη στα ακριβά και γρήγορα αυτοκίνητα και τα σκάφη του ελληνικού τσαμπουκά που δήθεν αψηφά τους νόμους, που εμφυτεύει στον κάθε ασυνείδητο την πεποίθηση ότι οι δρόμοι και οι θάλασσες είναι ιδιοκτησία του, που μεγαλώνει γενιές νέων παιδιών με το εγκληματικό «όραμα» της ταχύτητας και της αδιαφορίας.
Κι αν αυτό ακούγεται ηθικοπλαστικό ή κάπως κλισέ, μπορούμε να θυμηθούμε εδώ τα εκατοντάδες παιδιά που δολοφονήθηκαν σε κάποιο πεζοδρόμιο ή διασχίζοντας μια διάβαση ή κάνοντας ποδήλατο.
Οι γονείς τους περιμένουν ανήμποροι πάνω από πέντε χρόνια μήπως και γίνει μια δίκη, μήπως και κάποιος τιμωρηθεί, έστω εκείνος που σκότωσε και εγκατέλειψε το θύμα του.
Αδικα όμως, ο κάθε δράστης παίρνει πίσω την άδεια σε λίγους μόνο μήνες και κυκλοφορεί ελεύθερος, έτοιμος για νέα οδικά κατορθώματα.
Τα όρια ταχύτητας συνεχώς αυξάνονται, τα πρόστιμα μειώνονται, οι πινακίδες επιστρέφονται στις αργίες και η Δικαιοσύνη είναι φορτωμένη με υποθέσεις και δεν σπεύδει σχεδόν ποτέ να τιμωρήσει σύντομα τον «εξ αμελείας» δράστη (εκτός κι αν είναι αλλοδαπός).
Είναι φανερό πως κανένας δεν έμαθε στον νεαρό οδηγό ότι η Πόρσε δεν ήταν παιχνίδι, ότι υπάρχουν κανόνες για όλους, ακόμα και για εκείνους που έχουν Πόρσε ή Καγέν ή εκατοντάδες ίππους στα Ι.Χ. και στα σκάφη τους.
Μια οικογένεια ξεκληρίστηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα επειδή κάποιος ξιπασμένος με την ταχύτητα αδιαφορούσε για τους γύρω.
Αυτή τη φορά έχασε δυστυχώς τη ζωή του και ο δράστης, αλλά και ο φίλος του, και είναι βαρύ το πένθος όλων των οικογενειών.
Ο τραγικός πατέρας και σύζυγος που έχασε το μωρό και τη γυναίκα του δεν θα χρειαστεί να περιμένει για μια δίκη πέντε και δέκα χρόνια, όπως για παράδειγμα ο πατέρας του μικρού Σόλωνα Καρυδάκη, μέχρι να δει ότι τελικά εκείνος που σκότωσε το δικό του παιδί κυκλοφορεί ελεύθερος και προφανώς με το ακριβό Ι.Χ. του.
Δεν ήταν ούτε η μοίρα ούτε η θεία δίκη που σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, ήταν μόνο η ιλιγγιώδης ταχύτητα και η επιθετική και πάντα ατιμώρητη οδήγηση.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου