Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Φαύλος κύκλος

"Η σκιά της καχυποψίας και η περιχαράκωση απέναντι στους μουσουλμάνους συνολικά είναι το επόμενο βήμα, με τους τελευταίους να αισθάνονται ακόμη πιο αποξενωμένοι και να αναζητούν προστασία σε ομοθρήσκους και ομοεθνείς εκτός συνόρων".
του Γιώργου Καπόπουλου
Η τρομοκρατική βία δεν περιμένει την έρευνα και την αναγκαία τεκμηρίωση για την ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών, καταγράφεται ως μέρος μιας συνολικής ισλαμικής απειλής. Η σκιά της καχυποψίας και η περιχαράκωση απέναντι στους μουσουλμάνους συνολικά είναι το επόμενο βήμα, με τους τελευταίους να αισθάνονται ακόμη πιο αποξενωμένοι και να αναζητούν προστασία σε ομοθρήσκους και ομοεθνείς εκτός συνόρων.
Τα παραπάνω είναι πρόσφορο έδαφος για τη ρατσιστική και ξενόφοβη ακροδεξιά, που μπορεί κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, να επενδύσει στον φόβο και στην ανασφάλεια, προτείνοντας την καταστολή χωρίς όρια και την πιο στεγανή περιχαράκωση. Αυτό που συνέβη χθες στο Λονδίνο ξυπνά μνήμες παρόμοιων επιθέσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και πριμοδοτεί τον ξενοφοβικό ρατσισμό στις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολουθούν στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Τον φαύλο κύκλο συνολικής δαιμονοποίησης του Ισλάμ και περαιτέρω περιθωριοποίησης των μουσουλμάνων στην Ευρώπη ενίσχυσε χθες, δυστυχώς, ο εκτός εαυτού πλέον Ερντογάν, που απείλησε τους Ευρωπαίους ότι αν η ΕΕ δεν αλλάξει την εχθρική της στάση απέναντι στην Τουρκία, κανένας Ευρωπαίος δεν θα μπορεί να κάνει πουθενά στον κόσμο ένα βήμα στον δρόμο με ασφάλεια.
Η χρονική στιγμή της δήλωσης, λίγο πριν από τα αιματηρά γεγονότα στο Λονδίνο, είναι κάτι παραπάνω από ατυχής, καθώς ξεπερνά τον όποιο κυνικό τακτικισμό του προέδρου της Τουρκίας, που επιθυμεί να κάνει τα πέντε εκατομμύρια Τούρκων στην Ευρώπη να αισθανθούν περικυκλωμένοι και απειλούμενοι από τους νέους σταυροφόρους της Δύσης. Τα στερεότυπα του Οριενταλισμού της Δύσης δαιμονοποιούν το Ισλάμ συνολικά και προκαλούν συμμετρικά στους μουσουλμάνους παρόμοια συνολική δαιμονοποίηση των Δυτικών ως σταυροφόρων. Τα παραπάνω δεν είναι κατάλοιπα του παρελθόντος, αλλά επινοήσεις του παρόντος από επαγγελματίες της πολιτικής που επενδύουν στον φόβο, στην περιχαράκωση και την απόρριψη του διαφορετικού καθώς δεν μπορούν να πείσουν με ορθολογικό τρόπο ότι αποτελούν πραγματική εναλλακτική επιλογή.
έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου