Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Ο Τιτανικός αποκτά επισήμως πρώτη και δεύτερη θέση


Τα πάντα μπορεί να βρει κανείς στη διακήρυξη των ηγετών της ΕΕ, αλλά ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Γιατί πέρα από τις συνηθισμένες αναφορές στην ανάπτυξη ή τη ανάγκη καταπολέμησης «της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας» δύο είναι τα νέα, σημαντικά σημεία: «Θα προχωρούμε ενωμένοι, με διαφορετικούς ρυθμούς και ένταση όπου χρειάζεται», τονίζεται στην ανακοίνωση που υιοθετεί, εμμέσως πλην σαφώς,την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων.
Η δεύτερη «λεπτομέρεια» προδιαγράφει ήδη την αύξηση των αμυντικών δαπανών των κρατών μελών με ευθεία μάλιστα αναφορά στη «δημιουργία μιας περισσότερο ανταγωνιστικής και ολοκληρωμένης αμυντικής βιομηχανίας»: τα γαλλικά και γερμανικά εργοστάσια παραγωγής όπλων ήδη τρίβουν τα χέρια τους.
Κατά τα άλλα, αν εξαιρέσει κανείς τις αναφορές στη τρομοκρατία και μια σπόντα για το brexit («κάθε κράτος μόνο του, θα είχε περιθωριοποιηθεί από την παγκόσμια δυναμική» ) τα ίδια θα είχαν υπογράψει οι ηγέτες της Ευρώπης και δέκα χρόνια πριν. Ακόμη και το προσφυγικό πρόβλημα αναφέρεται απλώς ως «αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις"(sic) προτείνοντας «μια αποτελεσματική, υπεύθυνη και βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική που θα σέβεται τα διεθνή πρότυπα».
Ο βασικός κίνδυνος που απειλεί την Ευρώπη, η άνοδος της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού δεν αναφέρεται καν και τίποτα δεν δείχνει ότι θα αντιμετωπιστεί η βασική  αιτία που τα προκαλεί: οι πολιτικές λιτότητας που έχουν επιβληθεί υπό την ηγεμονία του Βερολίνου.
Ο Τιτανικός συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία του προς το παγόβουνο, απλώς θα έχει τώρα επισήμως πρώτη και δεύτερη θέση. Στη business class θα είναι οι χώρες της ευρωζώνης αλλά και εδώ, με περισσότερη αβέβαιη τη θέση της Ελλάδας, σχεδιάζονται αλλαγές. Ιδίως αν επικρατήσει το σχέδιο Σόιμπλε για μια ευρωζώνη από την οποία θα αποκλειστούν οι Νότιοι που έφαγαν τα λεφτά τους «στις γυναίκες και τα ποτά», για να θυμηθούμε  και τον Ντάισελμπλουμ.
Το βέβαιο είναι ότι με τους καπετάνιους να χορεύουν ξένοιαστοι στο κατάστρωμα το σκάφος Ευρώπη θα γνωρίσει το ερχόμενο διάστημα νέες μεγάλες φουρτούνες. Ακόμη και αν, όπως σήμερα δείχνουν τα πράγματα, το αποκρουστικό πρόσωπο της γαλλικής ακροδεξιάς την εμποδίσει να κερδίσει την προεδρία της Γαλλίας, εξέλιξη που θα αναβάλλει το ναυάγιο για αργότερα.  
tvxs

1 σχόλιο:

  1. Η Ευρώπη της Αλληλεγγύης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Κοινής Άμυνας που οραματίσθηκαν οι ιδρυτές της απλά δεν υπάρχει. Σήμερα υπάρχει η..."Γερμανώπη" και αυτό είναι το αποτέλεσμα της φιλελεύθερης πολιτικής που ακολούθησαν οι λεγόμενοι και ΄΄ισχυροί ¨. Αυτό πρέπει να αλλάξει σύντομα . Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ για την Ευρώπη είναι μονόδρομος και για την Ελλάδα, ΟΛΟΙ ΣΥΡΙΖΑ - ΜΟΝΟ ΣΥΡΙΖΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή