Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Εκπαιδεύουν... «Γιαγκούλες» στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ!



Ενόψει του συνεδρίου της, που θα γίνει στις αρχές Απριλίου, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ανάρτησε στην ιστοσελίδα της ένα ερωτηματολόγιο (που δημιουργήθηκε, προφανώς, με τη συνεργασία επιστημόνων και κάποιας εταιρείας) που απευθύνεται στα μέλη της.
του «Αριστερού Ψάλτη»
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καλεί τα μέλη της να κάνουν… κλοπές σε σουπερμάρκετ! Ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτό το συμπέρασμα βγάζει κανείς διαβάζοντας όσα γράφονται στα social media τις τελευταίες ώρες, αλλά και τις σχετικές ανακοινώσεις της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Ακόμα, βέβαια, κι αν δεν έχουμε ιδέα των πραγματικών περιστατικών, η κοινή λογική μας λέει ότι κάτι τέτοιο είναι από απίθανο μέχρι εξωφρενικό! Είναι ποτέ δυνατόν να πιστέψουμε ότι οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν τον εαυτό τους κάτι σαν σύγχρονο "Γιαγκούλα" ή "Ρομπέν των Δασών" και απευθύνουν μαζικό κάλεσμα για κλοπές; Είναι φανερό ότι κάτι δεν πάει καλά.
Ποια είναι η πραγματικότητα; Ενόψει του συνεδρίου της, που θα γίνει στις αρχές Απριλίου, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ανάρτησε στην ιστοσελίδα της ένα ερωτηματολόγιο (που δημιουργήθηκε, προφανώς, με τη συνεργασία επιστημόνων και κάποιας εταιρείας) που απευθύνεται στα μέλη της.
Στόχος, να σκιαγραφήσει το κοινωνικό, εργασιακό και μορφωτικό προφίλ των μελών, καθώς και τις αντιλήψεις τους γύρω από μια σειρά κρίσιμα ζητήματα όπως η ανεργία, η μετανάστευση, η παιδεία κ.ά. Είναι μια πρακτική πολύ γνωστή, ιδίως στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα (ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα, τις έχει εφαρμόσει σε όσους μετέχουν στα συνέδριά του) και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. 
Από την επεξεργασία των ερωτηματολογίων μπορούν να προκύψουν σημαντικά συμπεράσματα για την κοινωνική σύνθεση, αλλά και τις αντιλήψεις των μελών ενός κόμματος ή μιας Νεολαίας: Δεν θα είχε ενδιαφέρον, για παράδειγμα, να μάθουμε πόσα μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ αυτοπροσδιορίζονται ως "πατριώτες", πόσοι ως "ελευθεριακοί", πόσοι ως "σοσιλαδημοκράτες", πόσοι ως "κομμουνιστές" και πάει λέγοντας. Πόσοι και πόσες συμμετέχουν σε πορείες, πόσοι είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων;
(Όλο το ερωτηματολόγιο εδώ: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSekbDlnsXhDByUDyI58V1vFkNz_2FTC10hxABhni5IaNHIssw/formResponse)
Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει πάνω από σαράντα ερωτήσεις. Όσοι, λοιπόν, κάνουν θόρυβο στα social media διάλεξαν μία από αυτές, αυτήν που ζητάει στους συμμετέχοντες να πουν πώς τοποθετούνται απέναντι σε "αντισυμβατικές ακτιβιστικές δράσεις (π.χ. οργανωμένες κλοπές από αλυσίδες σούπερ μάρκετ και αναδιανομή των προϊόντων σε πολίτες)". Και από αυτό συμπεραίνουν ότι η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί ή και προτρέπει σε τέτοιες πρακτικές… Από κοντά και η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, που σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για "τον ακτιβισμό της κλοπής, όνειρο του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα", και η ΝΔ που ζητάει από τον πρωθυπουργό "να παρέμβει σταματώντας αυτόν τον εκτροχιασμό".
Αν θέλουμε, όμως, να δούμε ψύχραιμα τα πράγματα, πέρα από εντυπώσεις και αντιπαραθέσεις, αξίζει να σταθούμε σε τρία σημεία:
1. Προφανώς, όταν ένας φορέας παραγγέλνει μια έρευνα δεν… δίνει πολιτική γραμμή με τα ερωτήματά της. Αν ήταν έτσι, τότε θα έπρεπε να πούμε ότι η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί και με τη θανατική ποινή (αφού ρωτάει αν πρέπει να εφαρμόζεται σε κάποια αδικήματα), με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (αφού ρωτάει πόσοι συμφωνούν) και με πολλά άλλα.
2. Η διατύπωση "αντισυμβατικές ακτιβιστικές δράσεις" για τις ενέργειες όπου ομάδες ακτιβιστών ή αντιεξουσιαστούν μπαίνουν σε σούπερ μάρκετ, αρπάζουν προϊόντα και τα μοιράζουν σε πολίτες ήταν σίγουρο ότι θα προξενούσε τη μήνιν διαφόρων σχολιαστών. Και γι’ αυτό, ως διατύπωση, είναι άστοχη. Επί της ουσίας, όμως, ας μην ξεχνάμε δύο πράγματα. Πρώτον, το ερωτηματολόγιο τις χαρακτηρίζει σαφώς "κλοπές" – και όχι… "απαλλοτριώσεις" όπως κάνουν όσοι τις διαπράττουν και συμφωνούν! Δεύτερον, πολλές ενέργειες, όπως και οι καταλήψεις χώρων, οι απελευθερώσεις ζώων, κ.ά. σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, είναι και ποινικά κολάσιμες χωρίς να παύουν να είναι ταυτόχρονα ακτιβιστικές, αντισυμβατικές, κ.λπ.
3. Η πολιτική λογική και πρακτική μιας οργάνωσης αποτυπώνεται από τα κείμενα και τις πράξεις της, όχι από ερωτηματολόγια και έρευνες. Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει πολλές φορές ποια είναι η λογική της: κινητοποιήσεις, καλέσματα σε πορείες, επεξεργασία θέσεων, συμβολικές καταλήψεις, πάντα στη λογική του μαζικού και του πολιτικού, όχι του ποινικού.
Είναι, λοιπόν, γελοίο να την κατηγορεί κανείς, και ειδικά η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, που έχει γνώση του θέματος, ότι υποστηρίζει, πολλώ δε μάλλον ότι υιοθετεί τις… κλοπές. Η λογική της δαιμονοποίησης του αντιπάλου και των ψευδών κατηγοριών βλάπτει τους πάντες: και αυτόν που την εκφέρει και την πολιτική αντιπαράθεση και όλο τον δημόσιο βίο. Γι’ αυτό όσοι θέλουν να αντιπαρατεθούν με τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ας το κάνουν με πραγματικά και πολιτικά στοιχεία –όχι με τερατωδίες και όνειρα περί… ληστειών.
newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου