Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Διάλογος Ολάντ-Πούτιν περί Τσίπρα και δραχμής -Γιατί ειπώθηκε ό,τι ειπώθηκε, γιατί μεταφέρθηκε

Οι συγγραφείς στο βιβλίο «Οσα δεν πρέπει να λέει ένας Πρόεδρος», αφιερώνουν ένα κεφάλαιο στην ελληνική κρίση.
Προκύπτει ότι σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο Ολάντ δεν ήθελε με τίποτα το  Grexit και ότι έβλεπε τον Τσίπρα «σαν τον μικρό, σκανδαλιάρη  αδελφό του»  (« un petit frère turbulent ») και έπαιζε το ρόλο του συμβουλάτορα για να κρατάει ισορροπίες.
«Μου τηλεφώνησε (λέει ο Ολάντ) ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και μου είπε ότι οι Γερμανοί θέλουν να ξεφορτωθούν την Ελλάδα από την Ευρώπη και για το ρόλο της Κριστίν Λαγκάρντ. Είπα ότι οι Γερμανοί είναι σε θέση να το κάνουν και ότι η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι το κούρεμα είναι εκτός συζήτησης«.
«Εν τω μεταξύ και η Λαγκάρντ είναι  της άποψης της εξόδου. Μου το έχει πει με τα εύλογα επιχειρήματα ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να τα βγάλει πέρα με το χρέος και ότι η καλύτερη λύση είναι να ανασταλεί η συμμετοχή της στη ζώνη του ευρώ. To θέτει με τρόπο, αλλά δέχεται και πιέσεις από τους αμερικανούς και πιέσεις από το ΔΝΤ, γιατί είστε σκληροί με τους Αφρικανούς και πάτε την Ελλάδα στα μαλακά»
Ο ΠΟΥΤΙΝ
«Με πήρε τηλεφωνο ο Πούτιν σε μια εποχή που συζητείτο ότι η Ρωσία μπορεί να στήριζε την Ελλάδα σε περιπτωση Grexit. Μου είπε «πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία».
«Η Ελλάδα μας ζήτησε αν μπορούμε να τυπώσουμε εμείς δραχμές επειδή δεν έχουν πλέον το ανάλογο εκτυπωτικό. Σου το λεω γιατί θέλω να ξέρεις ότι δεν ειναι διόλου στις προθέσεις μας κάτι τέτοιο».
«Διερωτώμαι γιατί μου έδωσε ο Πούτιν αυτή την πληροφορία», αναφέρει στο βιβλιο ο Ολάντ. «Μάλλον το έκανε για να μην έχουμε την εντύπωση ότι η Ρωσία εξωθεί ή παρακινεί  την Ελλάδα σε Grexit, αλλά ίσως το είπε και για να προειδοποιήσει για μια ιδέα που πρέπει να αποφύγουμε όσο μπορούμε, ότι δεν συμφωνεί με αυτή».
Το Μαξιμου διέψευσε την πληροφορία και επιβεβαίωσε μόνον ότι όντως ο Αλέξης Τσιπρας μιλησε με τον Πουτιν χωρίς ωστόσο να τεθεί ζήτημα εκτύπωσης δραχμών
Ο Παναγιώτης  Λαφαζάνης μιλώντας στην Καθημερινή για τις μέρες εκείνες είπε ότι στο περί ου ο λόγος τηλεφώνημα με τον Πούτιν ο Τσίπρας αποκλείεται να έθεσε ζήτημα δραχμής γιατί η κυβέρνηση είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις της για παραμονή στην ευρωζώνη και απέκλειε τη δραχμή. Ομως δεν αποκλείει να έγινε κάποια στιγμή πιο πριν αναφορά στο θέμα και να παρερμηνεύθηκε ή να μεταφέρθηκε «παραποιημένη».
Η αλήθεια είναι πάντα στη μέση εικάζουμε και στην περίπτωση αυτή.
Συζητήσεις για δραχμή γίνονταν και για πολλά άλλα σενάρια προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση -ο Σόιμπλε θεωρούσε ότι εκτός ευρώ η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε πιο εύκολα το χρέος της και την κριση. Την άποψη αυτη συμμεριζόταν και η Λαγκάρντ αλλά και πολλοί οικονομολόγοι, Ελληνες και ξένοι. Δεν ήταν ταμπού η δραχμή ή το ευρώ, όμως η κυβερνηση όντως είχε πλέον πάρει τις αποφάσεις της (μένουμε Ευρώπη) και η μόνο περιπτωση να έχει γίνει μια φλου συζητηση περι δραχμής ήταν πολύ πριν το δημοψήφισμα και όχι απαραιτήτως από τον ίδιο τον Τσίπρα, αλλά απο τον Λαφαζάνη και άλλους πολιτικούς που τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στηριζαν πολλές ελπιδες στη στήριξη της Ρωσίας, μη συνειδητοποιώντας ότι οι Ρώσοι είχαν κάθε συμφέρον η Ελλάδα να μείνει στην ΕΕ.
Είναι δηλαδή πιο πιθανό το θέμα να τέθηκε κάπως φλου και με μισόλογα για βολιδοσκόπηση προθέσεων  από άλλα στελέχη προς τη Ρωσία παρά από τον ίδιο τον Τσίπρα.
Ο Ολάντ δεν λέει ψέματα για την επικοινωνία με τον Πούτιν και κατά πάσα πιθανότητα το τηλεφώνημα όντως έγινε, καθώς η Ρωσία είχε ανοιχτό το Κριμαϊκό και το ευρωπαϊκό εμπάργκο και δεν ήθελε την εποχή εκείνη να διαταράξει περισσότερο τις σχέσεις της με την ΕΕ για χάρη της Ελλάδας
http://www.presspublica.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου