Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Αντισυνταγματικό έκρινε το ΣτΕ το νόμο Παππά



Αντισυνταγματικός κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες με ψήφους 14-11. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι πλειοψηφούντες 14 Σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν πως το ΕΣΡ είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών, σε αντίθεση με τους 11 Συμβούλους που έκριναν συνταγματικό το νόμο Παππά. 
Με την απόφαση των Συμβούλων Επικρατείας, ο νόμος, βάσει του οποίου διεξήχθη ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, καταπέφτει. Αυτό σημαίνει πως ο διαγωνισμός θεωρείται ως μη γενόμενος και θα πρέπει να επιστραφούν στους υπερθεματιστές των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών τα χρήματα που κατατέθηκαν μέσω αυτού. Τα υπάρχοντα κανάλια συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, ενώ σε ό,τι αφορά τους Βαγγέλη Μαρινάκη και Ιβάν Σαββίδη, αυτοί χάνουν την τηλεοπτική άδεια που απέκτησαν μέσω του διαγωνισμού και παγώνει η δημιουργία των νέων καναλιών τους. 
Ο Πρόεδρος του ΣτΕ εξερχόμενος της συνεδρίασης δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση, επικαλούμενος τη μυστικότητα της συνεδρίασης. Την Πέμπτη αναμένεται να καθαρογραφεί και να δημοσιευθεί το σκεπτικό της απόφασης. Δικαστικές πηγές πάντως αναφέρουν πως πρόκειται για μια απόφαση χωρίς αστερίσκους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι Σύμβουλοι της Επικρατείας ψήφισαν απευθείας για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου, απορρίπτοντας την πρόταση αντιπροέδρου του ΣτΕ για παροχή προθεσμίας ώστε να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.
Οι 14 Σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν πως το ΕΣΡ είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για τις αδειοδοτήσεις των καναλιών, έναντι των 11 Συμβούλων της Επικρατείας που τάσσονταν υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά. Υπενθυμίζεται πως η συγκρότηση του ΕΣΡ έχει μπλοκαριστεί από τη ΝΔ, ώστε να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. 
Διαβάστε επίσης:
Γεροβασίλη: Νέα νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση
Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ηκυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τόνισε πως «οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι δεσμευτικές, αλλά κρίνονται από τον λαό» και ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση τη Δευτέρα θα καταθέσει νέα νομοθετική ρύθμιση για προσωρινές τηλεοπτικές άδειες τη Δευτέρα, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες, βάσει και της παλαιότερης απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τη μη χορήγησή τους μέχρι σήμερα. Παράλληλα η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως θα επιστραφούν όλα τα χρήματα στους υπερθεματιστές των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. 
«Η επιστροφή των χρημάτων στερεί από τον προϋπολογισμό πόρους 255 εκατ. ευρώ, που η κοινωνία έχει ανάγκη. Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης: στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό, στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη, και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών», τόνισε. 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου