Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Το παρασκήνιο του «μιντιακού πραξικοπήματος»



Tvxs Ρεπορτάζ
O Aλέξης Τσίπρας το χαρακτήρισε «μεταμοντέρνα μορφή πραξικοπήματος». Άλλες κυβερνητικές πηγές το περιγράφουν ευθέως ως το «Plan C» που έχει επιστρατεύσει το παλαιό πολιτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο για «να ρίξει την κυβέρνηση και να διαφυλάξει τα κεκτημένα της ανομίας».
Ανεξαρτήτως, δε, των υψηλών ρητορικών τόνων που – και προς χάριν της επικοινωνιακής τακτικής –χρησιμοποιήθηκαν χθες στη Βουλή, το επιτελείο του Μαξίμου είναι πεπεισμένο ότι το «μιντιακό πραξικόπημα» που κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα.
Η «τρίτη πράξη του ίδιου έργου»
Σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, άλλωστε, πρόκειται για την «τρίτη πράξη του ίδιου έργου». Η πρώτη ήταν την περίοδο της πιστωτικής ασφυξίας και η δεύτερη κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης. «Σήμερα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «ερχόμαστε να παρακολουθήσουμε την τρίτη πράξη: Την αβυσσαλέα προσπάθεια μιντιαρχών να ρίξουν την κυβέρνηση. Τηρούν την αρχή ότι "το ψέμα που συνεχώς επαναλαμβάνεται αποκτά καθεστώς αλήθειας"».
Οι μιντιάρχες, ο Μητσοτάκης κι ο Στουρνάρας
Σ’ αυτή την «τρίτη πράξη» του έργου, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη βλέπουν συντονισμένο σχεδιασμό και στόχευση, καθώς και συμπαγές μέτωπο του παλαιού μοντιακού, πολιτικού και επιχειρηματικού συστήματος. Στο εν λόγω μέτωπο, δε, εντάσσουν ευθέως, τον ίδιο τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη – ο οποίος «έχει πολλούς σκελετούς στο οικογενειακό του ντουλάπι», όπως λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, στον οποίο χρεώνουν προσωπικά την «επιχείρηση κατασκευής φαρσοκωμωδίας αλά Κοσκωτά» στην υπόθεση της Τράπεζας Αττικής και σύσσωμο το μπλοκ των παλαιών εκδοτών που «πλούτισαν πουλώντας αέρα και χρεοκόπησαν φυγαδεύοντας τα θαλασσοδάνεια στο εξωτερικό».
Στα κίνητρα αυτού του «Plan C», πέραν της προπάθειας ανάκτησης της ισχύος μέσα από την επάνοδο της ΝΔ στην εξουσία, οι ίδιες πηγές εντάσσουν και προσωπικούς εκβιασμούς και επιδιώξεις με δεδομένο ότι οι περισσότεροι εκ των πρωταγωνιστών του πολέμου έχουν σοβαρούς ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη.
Ο «υπόδικος Κοντομηνάς»
Εξ ου και δεν θεωρείται καθόλου τυχαία η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού, από το βήμα της Βουλής, στον ιδιοκτήτη του Alpha Δημήτρη Κοντομηνά, και δη με την υπενθύμιση ότι είναι «υπόδικος».
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς θα καθίσει στο εδώλιο – μετά από αλλεπάλληλες αναβολές – στις 31 Οκτωβρίου για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στην οποία είναι κατηγορούμενος μαζ με άλλα πρόσωπα όπως ο Αγγελος Φιλιππίδης, η πρώην επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου, το ζεύγος Γριβέα και ο Βίκτωρ Ρέστης.
Η υπόθεση αφορά τις επισφαλείς δανειοδοτήσεις από το Τ.Τ. κατά την περίοδο 2008 έως 2010 που φέρονται να προκάλεσαν βαριές ζημίες στην τράπεζα και οι κατηγορίες είναι βαριές, από απιστία και απάτη έως κατάχρηση σε βάρος του Δημοσίου.
«Θέλουν αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης»
Σ’ αυτό το κάδρο, στο Μαξίμου θεωρούν ότι η κατοχύρωση της «προσωπιής ασυλίας» είναι μια από τις βασικές επιδιώξεις όχι μόνον του Δημήτρη Κοντομηνά αλλά και αρκετών ακόμη μιντιαρχών που αντιμετωπίζουν δεσμεύσεις λογαριασμών και ανοιχτές εισαγγελικές έρευνες – π.χ Ψυχάρης και Αλαφούζος – και εκτιμούν ότι οι «εκβιαστικές επιθέσεις» θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα. Ιδιαίτερα κομβικό, δε, θεωρείται το επόμενο τρίμηνο, στο οποιο αναμένεται σφοδρό σφυροκόπημα από τους μιντιάρχες και την αντιπολίτευση με στόχο «την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης πριν προλάβουν να φανούν τα πρώτα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης».
«Οποιος παρανόμησε θα κάθεται στο εδώλιο»
H δε απάντηση της κυβέρνησης στο «Plan C της ανατροπής» σχεδιάζεται πάνω σε τρεις άξονες, με πρώτον τον «βομβαρδισμό δια της νομιμότητας». «Είναι η πρώτη φορά που η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της, και την κάνει ανεξάρτητα χωρίς παρεμβάσεις και πιέσεις. Κι όσο κι αν δεν αρέσει σε αρκετούς, αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Οποιος παρανόμησε θα κάθεται στο εδώλιο», έλεγε χαρακτηιστικά χθες στη Βουλή υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.
Σε δεύτερο, και πολιτικό επίπεδο, η στόχευση θα εστιάσει προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη με απολύτως ενδεικτικές τις 16 ερωτήσεις για τη διαπλοκή που απηύθηναν χθες το βράδυ στον αρχηγό της ΝΔ κύκλοι του Μαξίμου – ερωτήσεις, που εμπεριέχουν και ζητήματα στα οποία είναι ελεγχόμενος ο ίδιος και η οικογένειά του, όπως η Siemens και η υπόθεση του Κήρυκα Χανίων.
Το τρίτο και παράλληλο μέτωπο αντεπίθεσης της κυβέρνησης στοχεύει στο να εκθέσει πλήρως τους μιντιάρχες απογυμνώνοντάς τους «από κάθε άλλοθι» και αποκαλύπτοντας τις πραγματικές τους επιδιώξεις Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή πρόταση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για τριμερή συνάντηση κυβέρνησης, εργαζομένων και εργοδοτών προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στα κανάλια που δεν αδειοδοτήθηκαν. Είναι μια πρόταση στην οποία θα έχει ενδαιφέρον να φανεί εάν θα ανταποκριθούν οι καναλάρχες: «Τους περιμένουμε να έρθουν για να βρούμε μαζί τις λύσεις. Και να δούμε στην πράξη εάν όντως νοιάζονται για τους εργαζομένους τους ή απλώς τους χρησιμοποιούν ως ομήρους», έλεγε με νόημα χθες το βράδυ κυβερνητική πηγή.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου