Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

«Χορός» τραπεζικών δανείων για την αποπληρωμή οφειλών στο δημόσιο



Του Βαγγέλη Τριάντη
«Χρωστάτε στο δημόσιο επειδή μάς πληρώσατε για να σωθούμε; Μην ανησυχείτε θα σας δώσουμε δάνειο». Θα μπορούσε να είναι το σλόγκαν διαφήμισης των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας απευθυνόμενη σε χιλιάδες πολίτες. Τους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότερες τράπεζες προβαίνουν στη χορήγηση δανείων σε χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου. Με τη μόνη διαφορά ότι οι συγκεκριμένες τράπεζες έλαβαν δισεκατομμύρια ευρώ από χρήματα του ελληνικού λαού προκειμένου να μην καταρρεύσουν, με αποτέλεσμα τα όποια χρέη των πολιτών να οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο κόστος διάσωσης των τραπεζών.
Η χορήγηση ευφάνταστων τραπεζικών δανείων δεν είναι κάτι νέο. Την περίοδο των παχιών αγελάδων, είχε στηθεί ένα ατελείωτο πάρτι χορήγησης δανείων. Στεγαστικά, επιχειρηματικά, διακοποδάνεια, πιστωτικές κάρτες, μπλοκ επιταγών σε άτομα αμφιβόλου πιστοληπτικής ικανότητας και πολλά άλλα. Η έλευση της οικονομικής και τραπεζικής κρίσης όμως άλλαξε τα δεδομένα. Η κάνουλα των τραπεζών σταμάτησε εν μια νυκτί. Εδώ και τέσσερα και πλέον χρόνια δάνεια δίνονται με το σταγονόμετρο. Ακόμη και σε περιπτώσεις που ίσως η χορήγηση δανείων θα ζέσταινε την αγορά, όπως για παράδειγμα με τα στεγαστικά και την οικοδομή.
Την ίδια ώρα, το τραπεζικό σύστημα έλαβε δισεκατομμύρια ευρώ κρατικού χρήματος προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθεί. Χρήματα δηλαδή τα οποία προέρχονταν από την τσέπη του έλληνα φορολογούμενου. Οι έλληνες πολίτες είδαν ξαφνικά να πέφτουν στην πλάτη τους δυσβάσταχτα φορολογικά μέτρα. Δυσανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα που είχε ως αποτέλεσμα να γονατίσουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ. Αρκετοί οφειλέτες θέλουν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αλλά δεν διαθέτουν χρήματα. Είτε επειδή έχασαν τη δουλειά τους, είτε επειδή με το ζόρι κρατούν πλέον τις όποιες δουλειές τους, είτε επειδή είδαν τα εισοδήματά τους να κατρακυλούν.
Δάνεια παντός καιρού για αποπληρωμή φόρων
Ωστόσο, οι τράπεζες δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Σαν να μην έλαβαν ποτέ ούτε ένα ευρώ κρατικού χρήματος άρχισαν να παρέχουν δήθεν διευκολύνσεις προς τους οφειλέτες του ελληνικού δημοσίου. Αποπληρωμή οφειλών μέσω πιστωτικών καρτών, καταναλωτικά δάνεια με αποπληρωμή που κυμαίνεται από ένα έως επτά χρόνια και επιτόκιο που αγγίζει το 10,6%, είναι μερικές από τις «διευκολύνσεις» που παρέχουν οι τράπεζες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ιστοσελίδες τους τα τραπεζικά ιδρύματα αναφέρουν ανοιχτά ότι προσφέρουν δάνεια για την αποπληρωμή φόρων όπως ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), το Τέλος Διατήρησης Ρυθμιζόμενων Χώρων (Ημιυπαίθριοι), το Τέλος Υπαγωγής Ρύθμισης Αυθαιρέτων, το Ενιαίο Ειδικό Πρόστιμο Αυθαιρέτων κτλ.
Με λίγα λόγια οι τράπεζες, τις οποίες ο έλληνας φορολογούμενος πλήρωσε χρυσάφι για να σωθούν δίνουν νέα δάνεια για την αποπληρωμή των οφειλών που σε ένα μεγάλο βαθμό δημιούργησε η διάσωσή τους. Την ίδια ώρα που τα κόκκινα δάνεια έχουν αγγίξει τα 75 δισ. ευρώ.
Η χορήγηση των δανείων αυτών μοιάζει αυτήν την ώρα το λιγότερο προκλητική και μεγάλη ευθύνη σε αυτό έχει και το πολιτικό σύστημα που επιτρέπει ακόμη τέτοιου είδους πρακτικές. Τα τραπεζικά ιδρύματα εκμεταλλεύονται τον πόνο και την απελπισία χιλιάδων συνανθρώπων μας, προκειμένου για ακόμη μια φορά να βγάλουν χρήματα. Όταν οι διευκολύνσεις που παρέχουν σε χιλιάδες οφειλέτες που έχουν οφειλές από τραπεζικά δάνεια, δεν είναι παρά ελάχιστες και κατόπιν πίεσης από το Νόμο Κατσέλη.

Πηγή: e-reportaz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου