Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Καταψηφίζει τις αποκρατικοποιήσεις η Γκερέκου;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αθηναϊκό τύπο, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Γκερέκου εμφανίζεται ανάμεσα στους βουλευτές που θα δώσουν αρνητική ψήφο σήμερα στη Βουλή.
Σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα”, σε σκληρή δοκιμασία θέτει την συνοχή του κυβερνητικού σχηματισμού η σημερινή ψηφοφορία του νομοσχεδίου που καταργεί το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό τον δρόμο για την ιδιωτικοποίησή τους. Τα σημεία «ρωγμής» εντοπίζονται στο 2ο άρθρο και στην τροπολογία που εντάσσει τα επικουρικά ταμεία στον ΕΟΠΠΥ καθώς εκεί ταυτίζεται η αρνητικά θέση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με αποτέλεσμα να απειλείται η κυβερνητική πλειοψηφία. Με τα έως τώρα αριθμητικά δεδομένα, το 2ο άρθρο αναμένεται να καταψηφίσουν οι 16 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και τουλάχιστον 8-9 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα η ψήφισή του να θεωρείται οριακή. Την τροπολογία, μετά από προσθήκες που προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, απειλεί ότι θα καταψηφίσει το σύνολο των βουλευτών των δύο κομμάτων. 
Αντιδράσεις και για τις αποκρατικοποιήσεις...
Συγκεκριμένα, για το 2ο άρθρο που αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, οι διευκρινίσεις στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δεν ικανοποίησαν τα επιτελεία των δύο κυβερνητικών εταίρων με αποτέλεσμα οι βουλευτές να επιμένουν στις ισχυρές ενστάσεις τους.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε κατά την χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών ότι: «Σε όλη τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Βουλής να ζητήσει, όποτε και αν παραστεί ανάγκη, να κυρωθούν συμβάσεις αποκρατικοποίησης, ιδιαίτερα σε εταιρείες κοινής ωφέλειας, ώστε να θωρακισθεί η διαφάνεια και να παρασχεθεί η αναγκαία ασφάλεια δικαίου, κάτι που βρίσκει σύμφωνη και τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ». Σύμφωνα δε με διευκρινίσεις κυβερνητικών παραγόντων, το Μέγαρο Μαξίμου είναι διατεθειμένο να φέρει στη Βουλή προς έγκριση όλες τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ κοινής ωφέλειας, εφόσον βέβαια το ζητήσει η Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να γίνει κάποια προσθήκη στο νομοσχέδιο που θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο το πρωί, όμως, η κυβέρνηση δεσμεύεται να περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΟΣΕ.
Από την άλλη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισαν ότι: «τα λόγια και οι υποσχέσεις δεν μας αρκούν. Αν δεν υπάρξει προσθήκη στο νομοσχέδιο που να προβλέπει ότι κάθε αποκρατικοποίηση θα περνά πρώτα από την Βουλή για έγκριση δεν πρόκειται να ψηφίσουμε». Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ αυτών που αναμένεται να εκφράσουν εμπράκτως την αντίθεσή τους είναι οι κ.κ. Μάρκος Μπόλαρης, Θάνος Μωραϊτης, Γιάννης Δριβελέγκας, Γιώργος Τριαντάφυλλος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Θεοδώρα Τζάκρη, Άντζελα Γκερέκου κ.α. επιμένοντας ότι «με την διαβίβαση των συμβάσεων αποκρατικοποιήσεων στην Βουλή για έγκριση προασπίζεται η διαφάνεια την οποία επιθυμούν και οι σοβαροί επενδυτές».
Επιπροσθέτως, ανικανοποίητη από τις διευκρινήσεις του κ. Στουρνάρα έμεινε και η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ που εμμένει στην καταψήφιση του άρθρου αν δεν εξαιρεθούν από αυτό οι ΔΕΚΟ που διαχειρίζονται νερό και ενέργεια».
Να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει 176 βουλευτές (127 ΝΔ, 33 ΠΑΣΟΚ και 16 ΔΗΜΑΡ), με δεδομένο ότι 16 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και τουλάχιστον 8 με 9 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα πράξουν το ίδιο η θέσπιση του συγκεκριμένου άρθρου τίθεται σε αμφιβολία.
Η τροπολογία για τα επικουρικά ταμεία και το ταμείο δημοσιογράφων
Επιπροσθέτως για την τροπολογία που εντάσσει τα επικουρικά ταμεία στον ΕΟΠΥΥ, μετά και την προσθήκη στην οποία προχώρησε ο κ. Στουρνάρας αργά το βράδυ της Δευτέρας εντάσσοντας και το ταμείο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, η δυσφορία των βουλευτών έχει οξυνθεί και πλέον η ψήφισή της απειλείται.
Πέραν αυτών, η ΔΗΜΑΡ, εκτός του 2ου άρθρου και της τροπολογίας αναμένεται να καταψηφίσει και το 3ο άρθρο του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αξιοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στις 11.00 το πρωί.

πηγη CORFUPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου