Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Σφοδρή σύγκρουση Τρεπεκλή – αντιπολίτευσης για το δάνειο του Δήμου

Η προσφυγή των παρατάξεων ΧαραλάμπουςΛαική Συσπείρωση), Υδραίου(Κερκυραιών Δήμος) και Ραιδεστινού(Εμπρος μ εσένα για την Κέρκυρα) κατά της επικαιροποίησης της λήψης απόφασης για σύναψη δανείου από το Δήμο Κέρκυρας, ύψους 14 εκ. ευρώ, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δεν έμεινε αναπάντητη από το Δήμαρχο Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή, ο οποίος υπεραμύνθηκε τόσο της λήψης όσο και της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.

Γ. Τρεπεκλής: Δεν ξέρουν ούτε το νόμο του Καλλικράτη
Δεικτικός ήταν ο Γ. Τρεπεκλής για τους συντάξαντες την προσφυγή, αν και απέφυγε να μπει σε προσωπικές αντιπαραθέσεις με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Έκανε λόγο για χρέη που κληρονόμησε και τα οποία θα πρέπει να αποπληρώσει προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου, ενώ υπενθύμισε ότι κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν διαφάνηκε η πρόθεση προσφυγής της αντιπολίτευσης.
«Η αντιπολίτευση κάνει τη δουλειά της, όπως αυτή νομίζει. Όμως θα πρέπει να πω ότι εμείς στεκόμαστε υπεύθυνα απέναντι στον κερκυραϊκό λαό, τους προμηθευτές που αναμένουν την εξόφλησή τους επί σειρά ετών, τους εργαζόμενους που θέλουν να αισθάνονται ασφάλεια για τα δεδουλευμένα τους, το λαό της Κέρκυρας που θέλει να τονωθεί η τοπική οικονομία. Ο Δήμος, όπως έχω πει πολλές φορές, έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Βρήκαμε χρέη, από τα οποία καταφέραμε να αποπληρώσουμε περίπου 3 εκ. ευρώ, παρά την κακή οικονομική συγκυρία. Τα υπόλοιπα σκοπεύουμε να τα ξεχρεώσουμε με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για τη σύναψη του οποίου, έχουμε συντάξει κατάλογο με πλήρη ανάλυση όλων των υποχρεώσεων. Έχουμε δηλαδή σαφώς καθορίσει που θα πάει και το τελευταίο ευρώ» είπε ο Δήμαρχος
«Έκαναν λάθος όσοι διάλεξαν αυτό το δρόμο...»
Αναφορικά δε με τις συνέπειες ο κ. Τρεπεκλής σημείωσε: «Οι συντάξαντες όμως την προσφυγή φαίνεται ότι δεν ξέρουν ούτε τον νόμο του Καλλικράτη, αφού έχουν περιέλθει σε λάθη. Πρέπει να καταλάβουν ότι με αυτό τον τρόπο που επέλεξαν βάζουν σε κίνδυνο τη μισθοδοσία των εργαζομένων, γιατί αυτή τη στιγμή όλοι εκείνοι στους οποίους οφείλουμε χρήματα αναμένουν τη λήψη του δανείου για να πάρουν τα χρήματά τους. Σε άλλη περίπτωση μπορεί να προχωρήσουν ακόμη και σε κατασχέσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για το Δήμο και τη λειτουργία του. Έκαναν λάθος αυτοί που διάλεξαν αυτό το δρόμο. Τις όποιες διαφωνίες τους έπρεπε να τις είχαν καταθέσει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία συζητήσαμε το θέμα. Τότε δεν έδειξαν αυτή την πρόθεση. Δεν μπορώ να ερμηνεύσω τη στάση αυτή της αντιπολίτευσης, αλλά φρονώ ότι ήταν μια ενέργεια που έπρεπε να είχαν σκεφθεί περισσότερο».
Ερ. Καρύδης: Νόμιμη η απόφασή μας
«Δεν υπάρχει θέμα νομιμότητας της απόφασης» υποστηρίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ερωτόκριτος Καρύδης, μιλώντας χθες στην ΕΡΑ Κέρκυρας, επικαλούμενος νεότερο νόμο με βάση τον οποίο ο ίδιος έκανε την εισήγηση και ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο. Όσον αφορά το πολιτικό σκεπτικό κάθε παράταξης, προσθέτει, αυτό αξιολογείται από τους ίδιους τους δημότες.
Μπ. Χαραλάμπους: Να κόψουν ταξίδια και περιττά έξοδα
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μπάμπης Χαραλάμπους σημείωσε ότι η παράταξή του είναι αντίθετη στη λήψη δανείου για πολιτικούς λόγους, αλλά προσυπέγραψε και την προσφυγή καθώς, κατά την άποψή τους, υπάρχουν και νομικοί λόγοι. Τόνισε δε ότι αν ο Δήμος είναι υπερχρεωμένος θα πρέπει να κοπούν τα ταξίδια, οι ειδικοί σύμβουλοι και να γίνει καλύτερη οικονομική διαχείριση.
«Δεν είναι δυνατόν να ζητούν λήψη δανείου λες και θα το πληρώσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και όχι ο ήδη δυσβάσταχτα φορολογούμενος πολίτης» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Αν υπάρχει οικονομική δυσπραγία στο Δήμο να γίνει καλύτερη οικονομική διαχείριση. Την ίδια ώρα που ζητούν λήψη δανείου κάνουν ταξίδια αφειδώς στο εξωτερικό και στις τουριστικές εκθέσεις, με αμφίβολα αποτελέσματα και πολυμελείς αντιπροσωπείες. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμβούλων της πλειοψηφίας είναι τοποθετημένοι σε έμμισθες θέσεις και ο Δήμαρχος προσλαμβάνει ειδικούς συμβούλους, τη στιγμή που το επιστημονικό προσωπικό που έχει στη διάθεσή του, από τη συνένωση των Δήμων, μπορεί άνετα να κάνει τη δουλειά που κάνουν οι σύμβουλοι».
Γ. Ραιδεστινός: Το δάνειο εξυπηρετεί εργολαβικά συμφέροντα
Ο επικεφαλής της παράταξης «Εμπρός» Γιώργος Ραιδεστινός, εξηγώντας την υπογραφή της προσφυγής, έκανε και αυτός λόγο για παράνομη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου καθώς δεν υπήρχε εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής. Όσον αφορά στο πολιτικό σκέλος έκανε λόγο για δάνειο που δεν ωφελεί σε καμία περίπτωση τους δημότες αλλά είναι «ένα δάνειο που ουσιαστικά θα εξυπηρετήσει εργολαβικά συμφέροντα».

πηγη COEFUPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου