Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Εθνική γελοιοποίηση στη νιοστή!

 ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ  ΣΠΥΡΟΥ ΔΗΜΑ *

Εθνική γελοιοποίηση στη νιοστή (ΕΓ)ν
Θυμίζει τον τίτλο έργου του Γ. Ανδρουλάκη, στην ουσία όμως αποτελεί μία καθαρά μαθηματική έκφραση. Σημαίνει ότι για πολλοστή και μη μετρήσιμη σε μέγεθος φορά η χώρα μας εκτίθεται και γελοιοποιείται διεθνώς από ενέργειες των πολιτικών.
Δεν θα αναφερθώ στην Ελληνική ιστορία η οποία είναι γεμάτη από γκάφες ή αστοχίες πολλών κυβερνήσεων που κατέληξαν σε διεθνή εξευτελισμό της χώρας. Δεν χρειάζεται να συμφωνήσω ότι η γνωστή πλέον ατιμωρησία των υπαιτίων θεωρείται δεδομένη.
Θα αρκεσθούμε να ακουμπήσουμε εξ απαλών ονύχων την υπόθεση της επίκαιρης, όπως επικράτησε, λίστας ¨Lagarde¨.
Η υπόθεση αρχίζει στα τέλη του 2008 όταν συνελήφθη το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της HSBC Γενεύης, Ερβέ Φαλτσιάνι, ο οποίος προσπαθούσε να πουλήσει σε διάφορες χώρες CD με λίστες ονομάτων περισσοτέρων από 20 χιλιάδων μεγαλοκαταθετών Γάλλων, Ιταλών, Βρετανών, Γερμανών, Ισπανών, Ελλήνων κ.α. στη τράπεζα αυτή. Το υλικό αποτελούσε προϊόν υποκλοπής, για το λόγο αυτό ο Φαλτσιάνι συνελήφθη, και κατέληξε να περιέλθει στα χέρια των Γαλλικών αρχών. Οι πονηροί Γάλλοι και Γερμανοί βρήκαν τρόπους να παρακάμψουν το νομικό σκόπελο της υποκλοπής και με έξυπνους τρόπους κατάφεραν να αξιοποιήσουν τα κομμάτια της λίστας που τους ενδιέφεραν.
Με τον τρόπο αυτό μπόρεσαν να αντλήσουν, με τη μορφή φόρων ή προστίμων, αρκετά εκατομμύρια ευρώ από τους μεγαλοκαταθέτες χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί καταθέτες προσήλθαν μόνοι τους για διεκπεραίωση!
Για την Ελλάδα η περιβόητη λίστα περιλαμβάνει τα ονόματα 1.991 Ελλήνων (φυσικών και νομικών προσώπων) με καταθέσεις στο κατάστημα της τράπεζας HSBC Γενεύης. Αντίθετα με τα άλλα κράτη η περιπέτεια της Ελληνικής λίστας κατάντησε να είναι λίγο κινηματογραφική, από κωμωδία μέχρι θρίλερ. Έχουν γραφεί αρκετά σενάρια, οι λεπτομέρειες έχουν ελάχιστη σημασία, γιαυτό και θα προσπαθήσουμε να τα συγκεντρώσουμε στο εξής:
Τον Ιανουάριο του 2010 η υπουργός Οικονομικών τότε της Γαλλίας Christine Lagarde παρέδωσε ατύπως, όπως όφειλε, τη λίστα στον δικό μας υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Στη συνέχεια ο υπουργός παρέδωσε στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρη, μόνον 20 ονόματα από τη λίστα που διέθεταν καταθέσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι. Τον Ιούνιο του 2011 ο Γ. Παπακωνσταντίνου παρέδωσε την λίστα στο νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, τέως εισαγγελέα Ι. Διώτη, ο οποίος εκτίμησε ότι τα στοιχεία δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν, αφού είναι προϊόν υποκλοπής. Δύο μήνες αργότερα ενημέρωσε τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, κοινοποιώντας του την λίστα με τη μορφή memory stick (κάρτας μνήμης). Από το σημείο αυτό και για 14 μήνες η τύχη του …στικακίου αγνοείται. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε πριν 3 μέρες μέσω του τύπου και το κυνήγι της αναζήτησης που ακολούθησε, ο κ. Βενιζέλος το βρήκε επιτέλους και έστειλε το υλικό που του είχε δώσει ατύπως ο Ι. Διώτης στο Μέγαρο Μαξίμου!!! Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς κοινοποίησε το στικάκι αμέσως στο ΣΔΟΕ και ο επικεφαλής του Σώματος, Σ. Στασινόπουλος, συνέταξε το σχετικό πρωτόκολλο και παρέδωσε τον φάκελο στον κ. Πεπόνη. Η συνέχεια επί της οθόνης.
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι ενώ μετά από 21 μήνες η Γαλλία και η Γερμανία έχουν δώσει τέλος στην υπόθεση προς όφελος του κράτους, στην άχαρη την Ελλαδίτσα βρισκόμαστε ακόμα στο ξεκίνημα ή το έργο παίζεται da capo!
Είναι βέβαιο ότι πολλά ευτράπελα θα εξελιχθούν τις επόμενες μέρες όσον αφορά την διαδρομή της λίστας, με επιβεβαιώσεις και διαψεύσεις ένθεν κακείθεν, με ανάληψη ή αποφυγή ευθυνών και αλληλοκατηγορίες μεταξύ των εμπλεκομένων. Το σίγουρο είναι ότι για άλλη μια φορά όλοι οι εμπλεκόμενοι θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι έχουν δίκιο! Κανείς δεν μας λέει εάν είναι η αυθεντική ή δολίως τροποποιημένη λίστα και καμία ενέργεια δεν έχει γίνει ακόμα για την πιστοποίηση της. Οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί ήδη αποποιούνται των όποιων ευθυνών και γκρινιάζουν σαν κυριούλες της γειτονιάς, χτίζοντας στην ουσία πάνω στο τεκμήριο της ενοχής που τους διακατέχει. Ο δε πολιτικός στίβος είναι βέβαιο ότι θα μετατραπεί σε αρένα με διαφωνίες, αποχωρήσεις και αντεγκλήσεις. Στο τέλος όμως όλοι θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι είναι αθώοι και ο λαός θα ψάχνει να βρει ψυχίατρο!
Η διεθνής κοινότητα όμως και ειδικά οι δανειστές μας έχουν γίνει θεατές ενός θεάτρου του παραλόγου που θα φθάσει στο αποκορύφωμα του με την αναμενόμενη από τη κυβέρνηση επίσημη διασταύρωση της λίστας από την Γαλλία. Θα είναι η αποθέωση της γελοιοποίησης της χώρας και είναι σίγουρο ότι δεν θα καταφέρουν να την αποφύγουν.
Το τραγικό στοιχείο έρχεται σαν κερασάκι στην τούρτα και είναι ότι σε καιρούς τέτοιας οικονομικής κρίσης ΜΟΝΟΝ η Ελλάδα, από 5-6 εμπλεκόμενες χώρες, κατάφερε για άλλη μια φορά να κάνει μια τρύπα στο νερό σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση και για πολλοστή φορά να αυτοεξευτελισθεί .
Αιδώς Αργείοι…..
Η κατάντια έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
Πότε επιτέλους θα κατανοήσετε ότι η Ελλάδα δεν σας χρειάζεται, ότι είσθε επικίνδυνοι και ότι θα πρέπει επί τέλους να πάτε στα σπίτια σας……

*Είναι χειρούργος, δημοτικός σύμβουλος Παξών

ΠΗΓΗ  CORFUPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου