Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Από τον Οδυσσέα στο Βασιλιά Αλκίνοο... Tourathlon με στόχο το θεσμό!

IMG 20120925 173831
Με στόχο τον ενεργό εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας τουρισμού αλλά και να μπει ένα λιθαράκι στην τουριστική ανάπτυξη με τη δημιουργία ενός νέου θεσμού, διοργανώνεται την Πέμπτη στην Κέρκυρα το πρώτο Tourathlon.
Πρόκειται για διοργάνωση αθλητικών αγώνων με συμμετέχοντες τους επισκέπτες του νησιού, το οποίο αποτελεί μία πρωτοβουλία του διευθυντή του ΕΟΤ Κέρκυρας Κώστα Τσουμάνη υπό την αιγίδα του Δήμου Κέρκυρας και του Υπουργείου Τουρισμού.
Απευθύνεται τόσο στους τουρίστες όσο και στους Κερκυραίους και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ετήσια γιορτή Φιλοξενίας. Περιλαμβάνει τρία αγωνίσματα (κολύμβηση 50μ., λιθοβολία και αγώνα δρόμου 3 χιλιομέτρων) και θα ολοκληρωθεί με μια μεγάλη γιορτή στην Πάνω Πλατεία με μουσική, χορό και προσφορά τοπικών προϊόντων.
Από τον Οδυσσέα στο Βασιλιά Αλκίνοο
Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου του οργανισμού Ionian inspires, το Tourathlon είναι μια δεκάχρονη ιδέα του διευθυντή του ΕΟΤ Κέρκυρας Δρ. Κώστα Τσουμάνη που ξανάφερε στο προσκήνιο με πρότασή της η Επιστημονική Εταιρία Κέρκυρας και υλοποιεί το Ionian inspires (το Ιόνιο εμπνέει). Εδράζεται στη φιλοξενία που πρόσφερε ο βασιλιάς Αλκίνοος στον πρώτο καταγεγραμμένο ταξιδιώτη, τον Οδυσσέα, και τις γιορτές, πολιτιστικές κι αθλητικές που διοργάνωσε γι’ αυτόν. Το Tourathlon στηρίζει τη δύναμή του στη συμμετοχή πολλών φορέων οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους στην πιο δύσκολη εποχή που περνά ο τόπος εμπνεόμενοι από τη φιλοσοφία του που επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση φιλοξενούμενου και φιλοξενούντα.
H διοργάνωση τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Κέρκυρας με την ευγενική χορηγία της ΜΑΕΔΗΚ και των ξενοδοχείων Marbella, Bella Venezia, Grecotel Imperial, Ariti Grand, Park και την ενεργό συμμετοχή των φορέων: Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων - AOCTA, Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, Κερκυραϊκός ΓΣ, ΝΑΟΚ, Γυμναστικός ΟΚ, Εικαστική Κερκυραϊκή Ένωση, Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων, Ένωση Ξεναγών, Ελληνική Ομάδα Διασωστών, Φωτογραφική Λέσχη, Γενική Κλινική –Αλέξανδρος Μάστορας, Corfu Medica καθώς και την ευγενική υποστήριξη της Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών Prima School και Ecole Apollinaire.
Λάβε μέρος
Όπως γράφει ο Όμηρος, κατά την άφιξη του Οδυσσέα στο νησί των Φαιάκων, ο Βασιλιάς Αλκίνοος διοργάνωσε αθλητικούς και καλλιτεχνικούς αγώνες προς τιμήν του ξένου. Το CORFU TOURATHLON θέλοντας να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν διοργανώνει αθλητικούς αγώνες και πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του σημερινού επισκέπτη, του σύγχρονου Οδυσσέα, μέσα στο πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθαι», της ευγενούς άμιλλας και του ερασιτεχνισμού.
Την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού γιορτάζουμε τον Τουρισμό και τη Φιλοξενία στον τόπο που γεννήθηκε.
Αγώνας ελεύθερης κολύμβησης 50 μέτρων
Ο Οδυσσέας στο μακρύ ταξίδι της επιστροφής χρειάσθηκε πολλές φορές να κολυμπήσει για να επιβιώσει. Εσείς σήμερα θα κολυμπήσετε με φόντο το Φρούριο της Κέρκυρας.
Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις του Ν.Α.Ο. Κέρκυρας, ώρα έναρξης 17:00 σε σειρές (8) αθλητών-ιων σύμφωνα με τους κανονισμούς της κολύμβησης.
Αγώνας δρόμου ημιαντοχής 3.000 μέτρων
Η διάρκεια της Οδύσσειας και η καρτερικότητα του βασιλιά της Ιθάκης συμβολίζονται από αυτά τα 3.000 μέτρα που καλείσθε να καλύψετε μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, παράλληλα με τα τείχη της αρχαίας πόλης.
Ο αγώνας θα έχει ως αφετηρία την είσοδο του Παλαιού Φρουρίου και η διαδρομή θα καλύψει τα σημεία: Μποσκέτο – Ανάκτορα – Αρσενίου (Μουράγια) – Κων/νου Ζαβιτσιάνου (Δικαστήρια) – Στροφή Αριστερά – Τείχη Νέου Φρουρίου – Σταμ. Δεσύλλα – Ελευθερίου Βενιζέλου –Στροφή Αριστερά - Τερματισμός στην Πάνω Πλατεία. Ώρα έναρξης 18:00.
Λιθοβολία
Η ρίψη λιθαριού είναι ο συνδετικός κρίκος με την αρχαιότητα, την δύναμη και την αποφασιστικότητα. Αγγίξτε τον αρχαίο λίθο και νοιώστε την αίγλη του αρχαίου αθλητή.
Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο χώρο της Κάτω Πλατείας, ώρα έναρξης 17:00. Κάθε αγωνιζόμενος-η θα αγωνισθεί με δύο (2) προσπάθειες παίρνοντας φόρα και ρίχνοντας (αφήνοντας) τον λίθο πριν από την λευκή γραμμή ρίψης.
Γιόρτασε
Μετά το τέλος των αγώνων θα ακολουθήσουν οι βραβεύσεις των αθλητών και όπως και στην Ομηρική εποχή η γιορτή θα ολοκληρωθεί με παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και πολύ κρασί και μπύρα για όλους.
Καλούνται όλοι οι Κερκυραίοι, μικροί και μεγάλοι να συμμετάσχουν στα αθλητικά δρώμενα για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στο νησί που γέννησε την Φιλοξενία.
Το Corfu Tourathlon θα καλυφθεί φωτογραφικά και με βιντεοσκόπηση και όλοι οι διαγωνιζόμενοι θα λάβουν ως ενθύμιο φωτογραφίες και βίντεο από τη συμμετοχή τους με email.

ΠΗΓΗ CORFUPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου