Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Δικαστικό Μέγαρο: Σεμνή τελετή, λιμουζίνες και μια τεράστια μαρμάρινη πλάκα για τον Α. Σαμαρά!

Egkainia Dikastikou Megarou
Την ώρα που η εσπευσμένη μεταφορά του στο νέο κτίριο προκάλεσε δυσλειτουργίες, η κυβέρνηση σε μία κάθε άλλο παρά... σεμνή τελετή, εγκαινίασε την Παρασκευή το νέο Δικαστικό Μέγαρο Κέρκυρας.

Δεκάδες αστυνομικοί (ίσως και περισσότεροι από 100!!!), σύσσωμος ο δικηγορικός κόσμος της Κέρκυρας, στελέχη της Ν.Δ. και ολόκληρη η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, συγκεντρώθηκαν στο χώρο που, σύμφωνα με το σχέδιο, θα έπρεπε να ήταν ο κεντρικός δρόμος πρόσβασης στο Δικαστικό. Οι υπουργοί Νίκος Δένδιας και Αντώνης Ρουπακιώτης, κατέφτασαν με μισή ώρα καθυστέρηση μέσα στις υπουργικές λιμουζίνες και η τελετή ξεκίνησε, υπό τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, ο οποίος ήταν (άγνωστο για πιο λόγο, αφού επρόκειτο για εγκαίνια ενός δημόσιου έργου που κατασκεύασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης) ο διοργανωτής και οικοδεσπότης της εκδήλωσης...
Ζήτω ο... Αντώνης Σαμαράς!
Και η εκδήλωση τα είχε όλα: ντύσιμο επίσημο, ατελείωτες ομιλίες (διήρκησαν περισσότερο από 45 λεπτά!), κορδέλα, η παραδοσιακή ξενάγηση και, μετά το τέλος της, προσκεκλημένους και μη να στριμώχνονται για μία χειραψία και δυο κουβέντες με τους υπουργούς.
Ά, και κάτι ακόμα: μία ευμεγέθη μαρμάρινη πλάκα στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου η οποία με μεγάλα γράμματα γράφει ότι το έργο εγκαινιάστηκε υπό την πρωθυπουργία του Αντώνη Σαμαρά (το όνομα του πρωθυπουργού με ακόμα μεγαλύτερα γράμματα!) από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη! Πάνω απ΄ όλα, η σεμνότητα! Γιατί άραγε δεν γράφει ότι θεμελιώθηκε από τον αείμνηστο Βαγγέλη Γιαννόπουλο και, έκτοτε , πέρασαν σχεδόν 10 (!) κυβερνήσεις με το έργο να «σέρνεται», ώστε να φτάσει να πάρει τα εύσημα και τις μαρμάρινες πλάκες ο μονοκομματικός πρωθυπουργός της μόλις τριών μηνών τρικομματικής κυβέρνησης;
Κατά τα άλλα, μία από τα ίδια: ομιλίες για τη σημασία του έργου στη βελτίωση των συνθηκών απονομής της δικαιοσύνης, των ανθρώπινων συνθηκών που (επί τέλους) θα εργάζονται δικαστές, εισαγγελείς, δικαστικοί υπάλληλοι και δικηγόροι, και άλλα πολλά και σωστά, που φευ, έχουν χιλιοειπωθεί με κάθε περίσταση: τα «εγκαίνια» της έναρξης κατασκευής του έργου με την παρουσίαση της μακέτας, τις επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών κάθε χρώματος την τελευταία 6ετία, τις διαβεβαιώσεις για την επίλυση όλων των προβλημάτων (αλήθεια, με το δρόμο τι γίνεται;)
Επίθεση Ρουπακιώτη στους δανειστές της Ελλάδας!
Ο Α. Ρουπακιώτης, μέσα σε αυτή τη σεμνή τελετή, ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στις δραματικές συνθήκες στις οποίες ζει σήμερα ο ελληνικός λαός και επιτέθηκε κατά των δανειστών της χώρας οι οποίοι «θα πρέπει να μας λογαριάσουν σαν αξιόπιστους και υπεύθυνους οφειλέτες και όχι σαν καθηλωμένους και γονατισμένους πολίτες μιας χώρας του νότου»! Ο λόγος του συμπληρώθηκε από αναφορές στην ελληνική κοινωνία και την οικονομική κρίση: «Σε αυτή την ταραγμένη εποχή, με ενάμισι εκατομμύρια άνεργους, με δυόμισι με τρία εκατομμύρια εκατομμύρια πένονται ή δυσκολεύονται απελπιστικά. Έχουμε νεόπτωχους σε όλες τις κατηγορίες των επαγγελματιών. Έχουμε στερημένους πρωταρχικών δυνατοτήτων και πρέπει αυτό να το αντιληφθούμε όλοι εμείς αλλά και θα πρέπει να το αντιληφθούν και οι δανειστές μας». Ο κ. Ρουπακιώτης υποστήριξε ότι είναι μία στιγμή ενότητας της κοινωνίας, των πολιτών, για το παρών και το μέλλον της πατρίδας...
Δένδιας: «Αξιωθήκαμε»
Στις ομιλίες, πάντως, την παράσταση έκλεψε ο Κερκυραίος υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας ο οποίος, μερικές μόλις ώρες μετά την αόριστη δήλωση Ρουπακιώτη για τις προθέσεις του Υπ. Δικαιοσύνης σχετικά με τις επανειλημμένες δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων για μεταφορά των φυλακών εκτός της πόλης της Κέρκυρας (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ του CorfuPress.com) κάλεσε το συνάδελφό του να δεσμευτεί ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υλοποιηθεί η υπόσχεση της πολιτείας και να μετατραπούν επιτέλους οι παλιές φυλακές σε μουσείο: «Να μη ξεχάσουμε μια άλλη διεκδίκηση την οποία ξέρω ότι και εσείς συνυπογράφετε, και ο νομικός κόσμος της Κέρκυρας έχει αμέριστα υιοθετήσει. Τη δημιουργία ενός νέου σωφρονιστικού καταστήματος στην Κέρκυρα ώστε να μπορέσουμε την παλαιά υπόσχεση που έχουμε δώσει όσον αφορά τις παλαιές φυλακές, να τις μετατρέψουμε σε μνημείο της ανθρώπινης ελευθερίας». Με τις αναφορές, για την κράτηση στις φυλακές αυτές του Ζαχαριάδη και του Νίκου Κωνσταντόπουλου: «Από πριν από τον πόλεμο μέχρι πρόσφατα, πολλούς αγωνιστές του δικού σας ευρύτερου πολιτικού χώρου οι οποίοι νομίζω ότι με μεγάλη χαρά θα μας χάριζαν προσωπικά τους αντικείμενα που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στη λειτουργία ενός τέτοιου μουσείου», είπε ο κ. Δένδιας απευθυνόμενος στον Α. Ρουπακιώτη.
Ο κερκυραίος υπουργός, κατέληξε με την έκφραση της προσωπικής του ικανοποίησης τόσο για το Δικαστήριο όσο και για το νέο νοσοκομείο, με σαφή πολιτική αιχμή για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τα εν Κέρκυρα στελέχη τους: «Αξιωθήκαμε και το λέω για δεύτερη φορά στην πολιτική μου ζωή ως βουλευτής Κέρκυρας να δω ένα έργο το οποίο καρκινοβατούσε για χρόνια να ολοκληρώνεται και να εγκαινιάζεται. Και αυτό για μένα, μετά το νέο νοσοκομείο, είναι μια μεγάλη χαρά και μια μεγάλη τιμή».
Γκερέκου: «Μετά από 16 χρόνια, τελείωσε»
Την πολιτική «σπόντα» δεν άφησε αναπάντηση η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Α. Γκερέκου, η οποία «σήκωσε το γάντι» και αναφέρθηκε σε προσπάθειες πολλών στα 16 χρόνια που σοβεί η υπόθεση του έργου: «Με την παράδοση του νέου δικαστικού μεγάρου εκπληρώνεται μία σημαντική προϋπόθεση για την αναβάθμιση της ποιότητας απονομής της Δικαιοσύνης στον τόπο μας αλλά και γιατί επιστεγάζεται μία προσπάθεια που κράτησε 15 ολόκληρα χρόνια από τη στιγμή που παραχωρήθηκε το οικόπεδο. Και αυτή η σημαντική προσπάθεια όλων όσων συνέβαλαν για να γίνει αυτό το έργο πραγματικότητα, πρέπει να αναγνωριστεί», συμπλήρωσε η κα Γκερέκου αναφερόμενη στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση το 1996 που παραχώρησε το οικόπεδο, στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που το θεμελίωσε το 2000 αλλά και προσωπικά στο Νίκο Δένδια για τις επί υπουργίας του προσπάθειες για την ολοκλήρωση του έργου!
Τέντες: Η Κέρκυρα, πρώτη στην Ελλάδα είχε Αστικό Κώδικα
Παρών στην τελετή ήταν και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στην ιστορία της Κέρκυρας η οποία αποτέλεσε την πρώτη περιοχή στην Ελλάδα όπου δημιουργήθηκαν δομές δικαιοσύνης: «Η Κέρκυρα υπήρξε κατά τους νεώτερους χρόνους η πνευματική και πολιτιστική ακρόπολη του σύγχρονου ελληνισμού, δεν είναι όμως τόσο ευρέως γνωστό ότι βρέθηκε στην πρωτοπορία σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και στον τομέα του πολιτισμού. Στην Κέρκυρα διοργανώθηκαν τα πρώτα τακτικά δικαστήρια την εποχή των Δημοκρατικών Γάλλων. Εδώ ιδρύθηκε από τον Γκύλφορδ το πρώτο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, που περιελάμβανε τέσσερις σχολές μεταξύ των οποίων και η Νομική. Καθιερώθηκαν για πρώτο φορά στον Ελληνικό χώρο θεσμοί του αστικού Δικαίου όπως η οριζόντια ιδιοκτησία. Και το σημαντικότερο, εισήχθησαν το 1841 οι Ιόνιοι Κώδικες με βάση την πλέον σύγχρονη νομοθεσία της εποχής εκείνης, Ναπολεόντια Νομοθεσία. Ο Ιόνιος Αστικός Κώδικας συνέχισε να ισχύει και μετά την Ένωση με την Ελλάδα».
Ξέχασαν τον Τρεπεκλή!
Ας σημειωθεί τέλος, ότι ο (οικοδεσπότης) πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γ. Βραδής, στην προσφώνησή του χαιρέτισε όλους έναν προς έναν ξεχνώντας τον (παρόντα) δήμαρχο Γιάννη Τρεπεκλή, τον οποίο στην προσφώνησή του ξέχασε επίσης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης, ο οποίος δεν ξέχασε ούτε τον... διευθύνοντα σύμβουλο της ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική κ. Χανδακά που επέβλεπε την κατασκευή του έργου!
Ο Νίκος Δένδιας, στην έναρξη της ομιλίας του, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες του επι θητείας του στο Υπ. Δικαιοσύνης κυρίους Ν. Τρίαντο και Σπ. Ιωάννου , διευθύνων σύμβουλο και πρόεδρο της ΘΕΜΙΣ.
Για την ιστορία, τον αγιασμό του κτιρίου τέλεσε ο Μητροπολίτης Νεκτάριος ενώ επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν εκτός των προαναφερθέντων, ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου και ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής, η τοπική ηγεσία των δικαστών και της Εισαγγελίας και η Πρύτανης του Ι. Πανεπιστημίου.

πηγη CORFUPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου