Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Στους δρόμους άπαντες: Παραλύουν δικαιοσύνη, υγεία, παιδεία, δημόσιο

Κινητοποιήσεις ξεκινούν από τη Δευτέρα 17/9. Αποχή 20 ημερών ξεκινούν οι δικαστικοί, σκυτάλη παίρνουν γιατροί, εκπαιδευτικοί, ένστολοι, δημόσιοι υπάλληλοι.
Με το βλέμμα στην μεγάλη – όπως όλα δείχνουν – απεργιακή κινητοποίηση που προγραμματίζουν για την 26η Σεπτεμβρίου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, πολλοί κλάδοι φτάνοντας στο μη παρέκει αποφάσισαν να ξεκινήσουν νωρίτερα τις κινητοποιήσεις τους.

Οι δικαστικοί
Σε εικοσαήμερη αποχή από τη Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου, λόγω των σχεδιαζόμενων περικοπών των αποδοχών τους, προχωρούν οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώνοντας τη φωνή τους με εκείνη των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που έχουν ήδη κηρύξει εξαήμερη αποχή.
Ειδικότερα, οι δικαστές του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου αποφάσισαν από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους και έως τις 6 Οκτωβρίου να κατεβαίνουν από τις έδρες στις 10:30 έως τη λήξη του ωραρίου στις 3:30.
Παράλληλα, το 20ήμερο αυτό διάστημα αναστέλλεται η δημοσίευση αποφάσεων, όπως επίσης αναστέλλεται η έκδοση πράξεων και πρακτικών προληπτικού ελέγχου συμβάσεων μεγάλων έργων και προμηθειών.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ήδη αποφασίσει εξαήμερη αποχή από τις 17 έως τις 22 Σεπτεμβρίου και οι δικαστές θα κατεβαίνουν από τις έδρες στις 10 πμ έως το τέλος του ωραρίου τους.
Επίσης, στο εξαήμερο αυτό, δεν θα γίνεται καμία δημοσίευση απόφασης ποινικού και πολιτικού δικαστηρίου.
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι
Η αποσυμφόρηση των Φυλακών από τους υπεράριθμους κρατούμενους που βρίσκονται εκεί, η καλύτερη μισθολογική αντιμετώπιση των σωφρονιστικών υπαλλήλων, αλλά και η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων είναι οι τρεις λόγοι για τους οποίους, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Κέρκυρας θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Πέμπτη 20 του μήνα, 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις.
Προειδοποιούν δε ότι αν δεν προβεί η Πολιτεία σε αποσυμφόρηση των Φυλακών ενδεχομένως να υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων δεν θα πραγματοποιηθούν παραλαβές νεοεισερχομένων κρατουμένων από οποιαδήποτε Εισαγγελία, Αστυνομικό Τμήμα, Τμήμα Μεταγωγών ή άλλο Κατάστημα Κράτησης ενώ θα γίνονται κανονικά τα επισκεπτήρια στους κρατούμενους.
Επίσχεση εργασίας από τους γιατρούς
Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από τη Δευτέρα 17/9, οι γιατροί σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, ζητώντας την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών.
Κατά τη διάρκεια της επίσχεσης θα εξυπηρετούνται όλα τα επείγοντα περιστατικά, ενώ τα ραντεβού θα πρέπει να προγραμματιστούν εκ νέου.
Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), το οποίο αναφέρει ότι «εξαιτίας της κωλυσιεργίας του υπουργείου Υγείας να αποπληρώσει δεδουλευμένες εφημερίες πολλών μηνών, δίνοντας ταυτόχρονα οδηγίες στις Διοικήσεις πολλών Νοσοκομείων να σφαγιάζουν τα προγράμματα εφημέρευσης, κινδυνεύουν οι ασθενείς που νοσηλεύονται ή προσέρχονται στα επείγοντα των Νοσοκομείων».
Καθηγητές και δάσκαλοι
Σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζεται η ΟΛΜΕ, ενώ έχει ήδη αποφασιστεί η συμμετοχή των καθηγητών στην 24ωρη πανεργατική απεργία που κήρυξαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.
Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΟΛΜΕ προτείνει νέα 24ωρη ή 48ωρη απεργία το διάστημα της κατάθεσης, συζήτησης και ψήφισης των νέων αντιλαϊκών μέτρων στη Βουλή, σε συντονισμό με άλλες ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και με ενσωμάτωση σε αυτές ενδεχόμενες γενικές απεργίες.
Η Γενική Συνέλευση των προέδρων των τοπικών Ενώσεων των Καθηγητών (ΕΛΜΕ), που θα πάρει και τις οριστικές αποφάσεις, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Από σήμερα - Δευτέρα αρχίζουν εξάλλου σε ολόκληρη τη χώρα γενικές συνελεύσεις των καθηγητών που θα συζητήσουν για τις εξελίξεις.
Από τα κυριότερα αιτήματα των εκπαιδευτικών είναι να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενο στο δημόσιο, να μην εφαρμοσθεί η εφεδρεία και εργασιακή διαθεσιμότητα, να μη μειωθούν οι δαπάνες για την Παιδείας αλλά αντίθετα να αυξηθούν στο 5% του ΑΕΠ, κ.ά.
Συνέχιση των κινητοποιήσεών της προαναγγέλλει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας ΔΟΕ , δύο ημέρες μετά την 24ωρη απεργία των δασκάλων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προωθούμενες περικοπές των αποδοχών τους και για τα προβλήματα των σχολείων.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, «το επόμενο διάστημα και εν όψει της ψήφισης των νέων μνημονιακών μέτρων βαρβαρότητας το ΔΣ της ΔΟΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες συντονισμού και αγωνιστικής δράσης με όλο το υπαλληλικό και εργατικό κίνημα (ΑΔΕΔΥ- ΓΣΕΕ , τις οποίες καλεί να προχωρήσουν σε απεργιακούς αγώνες διάρκειας, καθώς τα προβλήματα των εργαζομένων είναι κοινά και η απάντηση πρέπει να είναι μαζική».
Σε περίπτωση μάλιστα μη έκδοσης απόφασης γενικής απεργίας από ΑΔΕΔΥ- ΓΣΕΕ, η ΔΟΕ θα εξαγγείλει 24ωρη κινητοποίηση την ημέρα συζήτησης και ψήφισης των μέτρων. Παράλληλα προαναγγέλλει τη διοργάνωση συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα την ημέρα ανακοίνωσης καθώς και την αντίστοιχη της κατάθεσης των νέων μέτρων.
Το προσεχές διάστημα, εκπρόσωποι των δασκάλων θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους δημάρχους όλης της χώρας και τους γονείς, οι οποίοι, όπως αναφέρουν «θα δεχθούν το κύριο βάρος κάλυψης των εξόδων των σχολείων, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο», ενημερώνοντάς τους «για το μέγεθος του προβλήματος».
Γενικευμένη απεργία στις 26/9
Ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι θα βγουν στους δρόμους στις 26 Σεπτεμβρίου, ημέρα της γενικής απεργίας που προκήρυξαν ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.
• Κάλεσμα στους ιδιωτικούς υπάλληλους της Κέρκυρας να πουν όχι στην υποταγή και στην εξαθλίωση και να πάρουν μαζικά μέρος στη Γενική Απεργία την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, απεύθυνε ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου Βασίλης Γκόγκας. Ο κ. Γκόγκας εκτιμά πως τα νέα μέτρα είναι προαποφασισμένα από την ΕΕ, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, είτε αυτοδύναμες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είτε στις διάφορες εκδοχές τους με τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Κάλεσε δε τους ιδιωτικούς υπαλλήλους να πουν όχι στην υποταγή και να πάρουν μέρος μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
• Τα στοιχεία της ανεργίας για την χώρα μας δείχνουν δραματική αύξηση, με το ποσοστό να σκαρφαλώνει στο 23,6% για το β’ τρίμηνο του 2012 έναντι 16,3% για το΄ ίδιο διάστημα του 2011. Αυξημένη είναι και η ανεργία στα Ιόνια φτάνοντας στο 14,3% για το ίδιο διάστημα. Μάλιστα το 59% των ανέργων δεν λαμβάνει ούτε το επίδομα ανεργίας καθώς έχουν συμπληρώσει 12 μήνες εκτός αγοράς εργασίας. «Η κοινωνία τεμαχίζεται, έρχονται χειρότερες μέρες με τέτοιες πολιτικές», δήλωσε στο corfupress ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Χαλικιόπουλος και κάλεσε τους εργαζόμενους της Κέρκυρας να δώσουν μαζικό παρών στην πανελλαδική απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου που προκήρυξαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
• Τη συμμετοχή των εργαζομένων στους ΟΤΑ Κέρκυρας ανακοίνωσε ο πρόεδρος του σωματείου Φώτης Σκούρτης, τονίζοντας ότι τα προβλήματα που πλήττουν το κλάδο των εργαζομένων στους Δήμους είναι κοινά με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που δοκιμάζονται λόγω των περικοπών. «Δεν έχουν άλλα περιθώρια, εξαντλήσαμε τα όρια μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επιπροσθέτως μπαράζ κινητοποιήσεων ενάντια στα νέα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ), η οποία την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει σε συμβολικές καταλήψεις δημαρχείων.
• Διπλή κινητοποίηση για τους ξενοδοχοϋπάλληλους της Κέρκυρας αφού θα πάρουν μέρος στην πανεργατική απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου, αλλά όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου Σταμάτης Πελάης, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία θα λάβουν μέρος και στην πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου
Στην κινητοποίηση των εργαζομένων όλης της χώρας θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μετά από απόφαση της ΕΣΗΕΑ, ωστόσο αναμένεται να αποφασιστεί αν η κινητοποίηση θα είναι την ίδια ημέρα ή μια ημέρα πριν.

πηγη CORFUPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου