Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Η φοροδιαφυγή στους ελεύθερους επαγγελματίες «χτυπάει κόκκινο»

Δύο αμερικανικά πανεπιστήμια κατέληξαν μετά από επίπονη έρευνα στο συμπέρασμα που λίγο - πολύ αποτελεί κοινό μυστικό στη χώρα ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι αυτοί που φοροδιαφεύγουν περισσότερο. Στην κορυφή της λίστας: γιατροί, μηχανικοί, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, λογιστές, επαγγελματίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ξενοδόχοι και εστιάτορες.
Συγκεκριμένα, για το 2009 οι ελεύθεροι επαγγελματίες απέκρυψαν από την εφορία εισοδήματα ύψους 28 δισ. ευρώ, η φορολόγηση των οποίων θα απέφερε στο Δημόσιο έσοδα της τάξης των 11 δισ. ευρώ.
Την έρευνα, που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα, πραγματοποίησαν τρεις καθηγητές από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια και το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, οι Νικόλαος Αρβανίτης, Αντέρ Μορς και Μαργαρίτα Τσούτσουρα.
Οι τρεις καθηγητές απευθύνθηκαν σε μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες και συνέλεξαν στοιχεία σχετικά με τις αιτήσεις δανείων που υπεβλήθησαν, τα εγκεκριμένα δάνεια αλλά και τις μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις για στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, υπερανάληψη μετρητών και αναχρηματοδοτήσεις δανείων για την περίοδο 2003 - 2010.
Έλαβαν παράλληλα όλα τα στοιχεία που αξιολογούν οι τράπεζες προκειμένου να απορρίψουν ή να εγκρίνουν μια αίτηση δανείου, τα οποία αφορούν μεταξύ των άλλων τα δηλωθέντα εισοδήματα στην Εφορία, το επάγγελμα, την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση και τον τόπο κατοικίας.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατά μέσο όρο έχουν 1,92 φορές υψηλότερο εισόδημα από αυτό που δηλώνουν στην εφορία. Κι έτσι, είναι σε θέση να πληρώνουν δόσεις στεγαστικών ή άλλων δανείων ύψους -για παράδειγμα -1.660 ευρώ, όταν δηλώνουν 1.628 ευρώ εισόδημα το μήνα.
Συνολικά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες -σύμφωνα με την έρευνα- δαπανούν κάθε μήνα το 82% των δηλωθέντων εισοδημάτων τους προκειμένου να πληρώσουν τις δόσεις τους στις τράπεζες.
Πρώτοι στη λίστα της φοροδιαφυγής είναι οι γιατροί και ακολουθούν οι μηχανικοί, οι εκπαιδευτικοί, οι λογιστές, οι δικηγόροι, οι επαγγελματίες των ΜΜΕ, οι καλλιτέχνες, οι ξενοδόχοι, οι εστιάτορες, οι επαγγελματίες στις μεταφορές, οι αγρότες, οι έμποροι.

ΠΗΓΗ www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου