Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Ένας πρόεδρος, ένα σκάνδαλο και ένας κομπάρσος.


του Στέλιου Κούλογλου
Στην ταινία «Wag the dog» (στην Ελλάδα προβλήθηκε με τον τίτλο «Ο Πρόεδρος, Ένα Ροζ Σκάνδαλο κι Ένας Πόλεμος » ένας Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται μπλεγμένος σε ένα σκάνδαλο. Για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, δύο συνεργάτες του πλανητάρχη ζητούν τη βοήθεια ενός παραγωγού του Χόλιγουντ για να σκηνοθετήσει ένα φανταστικό πόλεμο με την Αλβανία!
Δεκάδες αναλυτές ανά τον κόσμο έχουν βαλθεί να εξηγήσουν την απροσδόκητη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να διατάξει τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλείμανί, βάζοντας και άλλη φωτιά στη μεσοανατολική μπαρουταποθήκη. Άλλοι αναφέρονται στην «καπριτσιόζικη» συμπεριφορά του ή στην πλήρη άγνοια του για τις διεθνείς εξελίξεις και τη διπλωματία, άλλοι στην αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του γενικώς:  σε τρία χρόνια, ο πρόεδρος έχει αλλάξει τέσσερις συμβούλους εθνικής ασφάλειας (μια πολύ σημαντική θέση στην αμερικανική διοίκηση) δύο υπουργούς Εξωτερικών και τρεις υπουργούς Άμυνας. Δεν έχουν απομείνει, στον στενό του κύκλο, παρά μερικοί σφουγγοκωλάριοι.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα ενός ερωτικού σκανδάλου, αλλά έχουν ξεκινήσει διαδικασίες καθαίρεσής του για ένα πολιτικό σκάνδαλο με την Ουκρανία.  Για τους Ρεπουμπλικάνους υποστηρικτές του, η δολοφονία του Ιρανού αντιστράτηγου προσφέρει μια νέα γραμμή άμυνας. «Σκεφτείτε την αντίθεση», έγραψε στο Twitter την Κυριακή ο  Κέβιν Μακάρθι επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο. «Ενώ οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να τον απομακρύνουν από το αξίωμα, ο πρόεδρος επικεντρώνεται στην εξαφάνιση των τρομοκρατών από προσώπου γης.».
Αντίθετα στο Δημοκρατικό Κόμμα, πολλοί θεωρούν ότι οι διαδικασίες  καθαίρεσης μπορεί να είναι η αιτία. «Είναι μια λογική ερώτηση, ιδίως όταν η διοίκηση, αμέσως μετά την απόφαση αυτή, προσφέρει ένα σωρό αντιφατικές εξηγήσεις για το τι συνέβη», δηλώνει από την πλευρά της η Γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν που διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών, φέτος τον Νοέμβριο.
Τον Ιούνιο, ο  Τραμπ  αιφνιδίασε τον αντιπρόεδρο του, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας και τον υπουργό Εξωτερικών, όταν ακύρωσε μια επίθεση κατά του Ιράν, μόλις 10 λεπτά πριν ξεκινήσει.  Η αφορμή τότε ήταν η κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους από ιρανικές δυνάμεις.
O Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε την επίθεση για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Όταν τηλεφώνησε στον επικεφαλής του φιλικού τηλεοπτικού σταθμού Fox για να τον ενημερώσει για την επικείμενη ενέργεια, αυτός του είπε να μην το κάνει γιατί θα απογοήτευε την εκλογική του βάση, στην οποία ο Τραμπ είχε υποσχεθεί να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από ξένα εδάφη. Το ίδιο κάνει και τώρα με την δολοφονία του Ιρανού Κασέμ Σουλείμανί: εκτιμά ότι τον συμφέρει στην εσωτερική πολιτική σκηνή.
Γιατί, έξι μήνες μετά, η αφορμή δεν ήταν πιο σημαντική: ήταν ο θάνατος ενός Αμερικανού εργολάβου στο Ιράκ. Αυτό που είχε μεσολαβήσει είναι το σκάνδαλο στην Ουκρανία. Ο Τραμπ δεν κινδύνευε να καθαιρεθεί, αφού την τελική απόφαση θα πάρει  η Γερουσία την οποία ελέγχει, αλλά η όλη συζήτηση μπορούσε να του προκαλέσει πολιτική ζημιά. Μετά την δολοφονία του Ιρανού αξιωματούχου κανείς δεν μιλάει για την καθαίρεση και όλοι για τον φόνο. Με τα χθεσινοβραδινά αντίποινα της ιρανικής «Επαναστατικής Φρουράς» που επιτέθηκε με πυραύλους στην αμερικανική βάση στο Ιράκ, όλοι στις ΗΠΑ θα συνταχθούν με τον πρόεδρο. Που μπορεί απλώς να έχει δει το φιλμ «Wag the dog».
ΥΓ: Ευτυχώς πάντως που ο Τράμπ δεν σκέφτηκε να σκηνοθετήσει κανένα πόλεμο με την Ελλάδα, όπως στην ταινία. Γιατί η όλη συμπεριφορά του απέναντι στον κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, δεν άρμοζε σε πρωθυπουργό της Ελλάδας.  Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δέχθηκε να δώσει συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, υποτίθεται - σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου - επειδή δεν ήθελε να μιλήσει για την υπόθεση στο Ιράν. Έδωσε παρόλα αυτά μια κανονική συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στον  Λευκό Οίκο απαντώντας και σε καμιά δεκαριά ερωτήσεις για το Ιράν,  παρουσία του κ. Μητσοτάκη που έπαιξε τον ρόλο του κομπάρσου. Δεν έχει υπάρξει ανάλογο περιστατικό στην ιστορία του Λευκού Οίκου. Τέτοιος ρόλος, ούτε στο «Wag the dog» δεν είχε προβλεφθεί. 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου