Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Το φιάσκο του Οβάλ Γραφείου



Η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στον Λευκό Οίκο διήρκεσε 30 λεπτά. Προηγήθηκε, μπροστά στις κάμερες και με φόντο το τζάκι του Οβάλ Γραφείου και τον… έλληνα πρωθυπουργό, μια 18λεπτη συνέντευξη Τύπου - ποταμός του Ντόναλντ Τραμπ για τα πάντα πλην της τουρκικής επιθετικότητας, των ελληνικών δικαίων και της ανάγκης τήρησης της διεθνούς νομιμότητας.
της Μαρίνα Αλεξανδρή
Για την ακρίβεια, σ’ αυτό το 18λεπτο ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε επί 17 λεπτά και απάντησε σε 13 ερωτήσεις για την κρίση μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν και για την διαδικασία παραπομπής του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ένα λεπτό και 10 δευτερόλεπτά. Σ’ αυτά τα 70 δευτερόλεπτα, ο έλληνας πρωθυπουργός πρόλαβε να ζητήσει τρεις φορές την υποστήριξη των ΗΠΑ – για την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών, για να πειστούν αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα και, τέλος, για να μην τεθεί σε ισχύ η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης.
«Είναι σημαντικό», είπε, «να τονίσουμε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μία περιοχή που ήδη είναι ιδιαίτερα προβληματική. Εμείς, λοιπόν, προσβλέπουμε στη δική σας υποστήριξη για να διασφαλιστεί ότι αυτού του είδους προκλητικές συμφωνίες δεν τίθενται σε ισχύ... Προσδοκούμε στη δική σας υποστήριξη επί του ζητήματος διότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μου».
Απάντηση δεν έλαβε πέραν μιας ασαφούς δήλωσης Τραμπ, που είχε προηγηθεί της τοποθέτησης του Έλληνα πρωθυπουργού, γενικότερα για την κρίση στη Λιβύη ότι «είναι γνωστή η θέση των ΗΠΑ» και μιας εκτενούς αναφοράς του αμερικανού προέδρου στις καλές σχέσεις που διατηρεί με τον Ταγίπ Ερντογάν και στην προσπάθεια που καταβάλει μαζί του για σταθερότητα στην περιοχή.
Ο Ντόναλντ Τραμπ παρέπεμψε με συνοπτικές διαδικασίες το κορυφαίο ζήτημα για την Ελλάδα στην γραφειοκρατία του Στέητ Ντηπάρτμεντ και συνέχησε να  προσωπική συνέντευξη Τύπου με… ντεκόρ τον έλληνα πρωθυπουργό. Παρά ταύτα, και πριν καν ξεκινήσει η κατ΄ιδίαν συνάντησή τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόλαβε επίσης να δεσμευτεί για την αναβάθμιση της συμμαχίας με τις ΗΠΑ σε αμυντικό επίπεδο, για την αγορά των F-35 μετά την αναβάθμιση των F-16, αλλά και να συνταχθεί πλήρως με την απόφαση της Ουάσιγκτον για την εξόντωση του ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί – μία κίνηση, που δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κανένας άλλος ευρωπαίος ηγέτης και η οποία μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ασφάλεια της χώρας.
Και, παραπλεύρως, σύμφωνα με το briefing που προηγήθηκε από αξιωματούχους του Λευκοί Οίκου, έσπευσε επίσης να ενδώσει στην αμερικανική απαίτηση να δοθεί το δίκτυο 5G σε «αξιόπιστους πωλητές», διατύπωση που κατά την αμερικανική ερμηνεία αποκλείει την κινεζική Huawei. Πρόκειται για μια δέσμευση που μέχρι σήμερα δεν έχουν αναλάβει ούτε οι στενότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Βρετανία, η Γερμανία ή το Ισραήλ.
Κοινώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα έδωσε εκ προοιμίου όλα- πριν προλάβουν καν να του τα ζητήσουν – και δεν πήρε τίποτα, παρά μόνον την δημόσια απαξίωση από τον αμερικανό πρόεδρο. Το γεγονός ότι, κατόπιν όλων αυτών, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» από την «εξαιρετική» συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας off camera σε έλληνες δημοσιογράφους, μάλλον χρήζει πολλαπλών πολιτικών εξηγήσεων.
Όπως χρήζει εξηγήσεων και η… πανηγυρικού χαρακτήρα διαρροή από κυβερνητικές πηγές στην Ουάσιγκτον ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έκανε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Εκτός εάν, πριν από την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, τελούσε υπό συζήτηση με τους αμερικανούς εταίρους η διαφύλαξη ή μη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Ανάλογες, και πολλές εξηγήσεις θα πρέπει να δώσουν οι πρωθυπουργικοί επιτελείς και για τα επιχειρήματα που πρόβαλαν όταν το Τvxs.gr αποκάλυψε πως δεν επρόκειτο να δοθεί κοινή συνέντευξη Μητσοτάκη και Τραμπ – επιχειρήματα τα οποία συνοψίζονταν στο ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν ήθελε να δεχθεί και να απαντήσει σε ερωτήματα για το Ιράν στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία. Το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε χθες σε 12 ερωτήσεις για το Ιράν διαψεύδει με πάταγο το Μαξίμου.
Από την αρχή το Tvxs.gr είχε επισημάνει πως ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ώστε να μην χρειαστεί να δεσμευτεί δημόσια για μια θέση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Και αυτό αυτό επιβεβαιώθηκε απόλυτα από τον διάλογο στο οβάλ γραφείο. Η εικόνα του άλαλου, δίπλα του, έλληνα πρωθυπουργού μάλλον δικαιώνει την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ  περί «πρωτοφανούς φιάσκου». Μαζί με την επισήμανση ότι ήταν μια εικόνα που «δεν είναι προσβλητική για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για τη χώρα, που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των εξελίξεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου