Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

H (νέα) απάτη της μείωσης του ΕΝΦΙΑ


της Μαρίνας Αλεξανδρή
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για τον προϋπολογισμό στην Βουλή, κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολλαπλή απάτη: «Απάτη κορυφαία», είπε μεταξύ άλλων και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, «η δήθεν μεγαλοψυχία σας για τον ΕΝΦΙΑ. Επί της ουσίας τι κάνατε;  Πήρατε τη δική μας ψηφισμένη απόφαση, νομοθετημένη, για να την εναρμονίσετε με τη δική σας ταξική μονομέρεια. Και να δώσετε 200 εκατομμύρια επιπλέον, προκειμένου να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ για τα μεγάλα βαλάντια. Να δώσετε δηλαδή τη μερίδα του λέοντος στις μεγάλες περιουσίες. Σε αντίθεση με μας, που είχαμε ακριβώς την εντελώς αντίθετη λογική:  30% μεσοσταθμικά, αλλά 50% για τις χαμηλές περιουσίες, 10% για τις μεγάλες».
Λίγα λεπτά αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στο βήμα για να απαντήσει και να εξαγγείλει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατά 8%, το 2020. «Ο προϋπολογισμός», είπε, «δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς. Ξέρω ότι μέχρις στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν …. Καθώς, μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες».
Εν ολίγοις, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η κυβέρνησή του άφησε… στα κρύα του λουτρού την μεσαία τάξη παρά τις μεγαλεπήβολες προεκλογικές υποσχέσεις και επιστράτευσε την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ ως «μαξιλάρι» που θα απορροφήσει την κοινωνική δυσαρέσκεια των μεσαίων στρωμάτων, τα οποία σηκώνουν και πάλι το μεγάλο βάρος της φορολογίας.
Μόλις μπήκαν όμως κάτω οι απλοί αριθμοί, το «μαξιλάρι» αποδείχθηκε κούφιο και αποκαλύφθηκε πως και η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν είναι παρά η νέα απάτη της κυβέρνησης απέναντι στην μεσαία τάξη. Όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς ακινήτων το όφελος για τους ιδιοκτήτες από το πρόσθετο μείον 8% στον ΕΝΦΙΑ θα είναι ανύπαρκτο τον επόμενο χρόνο, καθώς πριν από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2020 θα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Κατά τους υπολογισμούς, δε, όσων έχουν γνώση της αγοράς θα προκύψουν αυξήσεις σχεδόν για το 100%, αφού οι τιμές αγοράς των κατοικιών εμφανίζουν μεγάλη άνοδο όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και θα προσαρμοστούν ανάλογα και οι τιμές της Εφορίας.
Την ίδια ώρα, δρομολογείται η ένταξη στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και νέων περιοχών, οι οποίες σήμερα είναι έξω από το σύστημα, έχουν χαμηλές φορολογητέες τιμές και πληρώνουν ελάχιστους φόρους κατοχής και μεταβίβασης. Πρόκειται για 7.000 περιοχές, οι οποίες περιέχουν και ακριβά ακίνητα αλλά τα περισσότερα είναι χαμηλής αξίας.
Ως εκ τούτων, θεωρείται δεδομένο πως με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα εξανεμιστεί σχεδόν πλήρως η αρχική μείωση του ΕΝΦΙΑ 22% και έτσι με το επιπλέον μείον 8% επιχειρείται να αποτραπεί το ενδεχόμενο μετά την φετινή μείωση κάποιοι με μεσαία ακίνητη περιουσία να δουν και πάλι αυξημένο φόρο το 2020. 
Επισημαίνεται, δε, πως η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 8% δεν θα είναι οριζόντια, αλλά μεσοσταθμική. Δηλαδή, άλλοι φορολογούμενοι θα δουν μεγαλύτερη μείωση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ του 2020, ενώ για άλλους η διαφορά θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με φέτος. Κοινώς, για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται άνθρακες ο θησαυρός που τάζει η κυβέρνηση στην μεσαία τάξη. Ή απλώς, τεκμηριώνεται πλήρως το συμπέρασμα του Αλέξη Τσίπρα, που επίσης χθες στην Βουλή είπε: «Τερατώδης απάτη η ελάφρυνση της μεσαία τάξης. Την οποία αντί να ελαφρύνετε, έρχεστε και την επιβαρύνετε».
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου