Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Μικρόφωνα με ερπύστριες



Μποτιλιαρισμένοι οδηγοί, φιλήσυχοι νοικοκυραίοι και άλλοι αγανακτισμένοι πολίτες στην υπηρεσία της μιντιακής χούντας.
του Νίκου Παπαδογιάννη
Το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 ξεκίνησε με άναρθρη κραυγή, σαν να το είχε γράψει κάποιος ερεθισμένος σφογγοκωλάριος της δικτατορίας: «Απίστευτη ταλαιπωρία για τους οδηγούς σήμερα στην Αθήνα, λόγω της στάσης εργασίας στο Μετρό». Με νοερά θαυμαστικά, για να συμμεριστούμε την οργή όσων βλαστήμησαν αγκαλιά με το τιμόνι.
Δεν υπερβάλλω, αυτά ακριβώς που διαβάσατε ήταν τα λόγια της παρουσιάστριας, mot à mot. «Επί λέξει», αν τα γαλλικά πέφτουν δύσπεπτα στους αρίστους που λυμαίνονται τα δημόσια και λιγότερο δημόσια αξιώματα.
Ακολούθησε ένα κρατικοδίαιτο ρεπορτάζ-φιλιππικός, στο οποίο οι στασιαστές στηλιτεύονταν επειδή τόλμησαν να δημιουργήσουν μποτιλιάρισμα στην άμαθη σε τέτοια φαινόμενα πόλη, διεκδικώντας τα όποια αιτήματά τους.  «Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται», συμφώνησαν πρωθυπουργός, κυβερνητικός εκπρόσωπος και φερέφωνα.
Αίσχος, λοιπόν, στους απεργούς και σε όποιον άλλον προκαλεί «κυκλοφοριακό έμφραγμα» στο κέντρο των πόλεων. Αυτό το δικαίωμα το έχουν μόνο παπάδες, θεούσες, λιτανείες και Μπογδάνοι.
Την επόμενη φορά που κάποιος θρασύς συνδικαλιστής θα σηκώσει κεφάλι, θα σταλούν ΜΑΤ για να καταστείλουν την εξέγερση και να ικανοποιήσουν το περί δικαίου αίσθημα των νοικοκυραίων. Στην ανάγκη, θα επιστρατευτούν και τανκς. Και κανένα Uber εξ Αμερικής πληρωμένο από τον Δημάδη, ώστε να φτάσουν έγκαιρα οι αργοπορημένοι γιάπηδες στις δουλειές τους.
Ας μην είμαστε, όμως, άδικοι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει ότι δε σκοπεύει να ανεχθεί απεργίες, πορείες και τέτοιες δημοκρατίες. Αν δεν τον ακούσατε, ήταν επειδή γυρίσατε το κανάλι στο ποδόσφαιρο ή σε κάποιο ριάλιτι. Συγκεντρώσεις που μαζεύουν περισσότερα από τρία άτομα θα πατάσσονται εν τη γενέσει τους, δηλαδή μόλις εμφανιστεί στον ορίζοντα ο τρίτος συνωμότης. Θα του κατεβάζουν και το παντελόνι, για να μη μπορεί να απομακρυνθεί τρέχοντας.
Ο ταλαιπωρημένος οδηγός και ο ασυμβίβαστος πολίτης έχουν με το μέρος τους  όλο το δίκιο και όλο το κράτος. Πώς είναι δυνατόν, να μπλοκάρεται ολόκληρη πόλη για το χατίρι ενός ψωροδημοκρατικού ψωροδικαιώματος; Νόμος είναι το δίκιο του νοικοκυραίου. Και αν δε με πιστεύετε, συντονιστείτε στην ΕΡΤ για να το ακούσετε από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού. ΄Η του υπεύθυνου του μητσοτακικού γραφείου Τύπου, το ίδιο κάνει.
Έχει πάντως και τα δίκια της η αυτοδύναμη και ως εκ τούτου παντοδύναμη κυβέρνηση. Εφ’ όσον ο κυρίαρχος αλλά κοιμώμενος λαός καταπίνει τα τερτίπια της χωρίς να βγει στους δρόμους, γιασάν του μάγκα που κάνει όσα κάνει και γελάει μαζί μας. Εδώ δεν είναι Γαλλία ούτε Χιλή, εδώ είναι Μπαλκάνια. Όταν οι άλλοι λαοί τρέφονταν με κρουασάν και με εμπανάδας, εμείς επιμέναμε στο σανό και στις μπανάνες.
Ειδάλλως, δεν θα είχαμε για γκουβέρνο το τσίρκο του Μητσοτάκη ούτε θα το επιβραβεύαμε με υπεροχή 12% στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Ούτε θα χειροκροτούσαμε με ενθουσιασμό του πρετωριανούς του Χρυσοχοϊδη ούτε θα τριπλοκοιτάζαμε με ένθεη δυσπιστία τα ψεύτικα βιογραφικά του υπουργικού συμβουλίου.
Μέσα στο απέραντο άπατο πέλαγος όπου κολυμπάει με σωσίβιο την ψήφο μας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνει κάτι σωστά. Πιάνει τον σφυγμό του παροιμιώδους μέσου ανθρωπάκου και μιλάει πίτσι-πίτσι στα πιο ταπεινά ένστικτά του. Άξιος ο μισθός των επικοινωνιολόγων της, που ψεκάζουν με άρωμα την κοπριά πριν τη σερβίρουν στα πιάτα μας.
Προεκλογικά,  ο Μητσοτάκης και η αυλή του απευθύνθηκαν στους μακεδονομάχους και στους κομμουνιστοφάγους. Τώρα που πάλιωσε το παραμύθι των Πρεσπών, του Ματιού και του Πολάκη, βάζει σημάδι τους προσφυγοκυνηγούς, τους ταλαίπωρους οδηγούς και τους φιλήσυχους νοικοκύρηδες.
Όσο ισχνό και γελοίο και αν ακούγεται το αφήγημα της ανομίας, των Εξαρχείων και της ξενοφοβίας, ο κοσμάκης το χάφτει αμάσητο, με επιδόρπιο τα δηλητηριώδη μελομακάρονα της Μαρέβας και τους πάλλευκους κουραμπιέδες του Μαρινάκη. Μέχρι να καταλαγιάσει η κοροϊδία, δε θα έχει μείνει ημέτερος έξω από το Δημόσιο ούτε γαλάζιο τρωκτικό έξω από την ψειρού.
Τα social media πετυχαίνουν μικρές νίκες και δρομολογούν ήσσονος σημασίας ανατροπές, αλλά για τα μεγάλα και για τα σπουδαία φροντίζουν τα κανάλια της τηλεχαύνωσης. Η ΕΡΤ, έσχατο οχυρό υποτυπώδους πολυφωνίας στα χρόνια του ΣυΡιζΑ, έπεσε αμαχητί στα νύχια της επαίσχυντης και ανερυθρίαστης προπαγάνδας. «Απίστευτη η ταλαιπωρία των οδηγών»! Υποθέτω ότι το σκάνδαλο θα αναλυθεί αργότερα από την Τρέμη, με τις τσέπες της να βαραίνουν από το κρατικό χρήμα.
Οι λέξεις ακούγονται βαριές, αλλά εθελοτυφλεί όποιος τις αποφεύγει για λόγους κοσμιότητας. Ας μιλήσουμε ξάστερα, για να καταλαβαινόμαστε. Η Ελλάδα υποδέχεται το 2020 σε καθεστώς μιντιακής δικτατορίας, με κάμερες και μικρόφωνα αντί για ερπύστριες.
koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου