Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Κάντε μας τη... χάρη


Δυσάρεστους συνειρμούς προκάλεσε η αποκάλυψη της απονομής χάρης από τον Υπουργό Δικαιοσύνης στον καταχραστή πρώην Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, που υπενθύμισε τόσο την ταξική μεροληψία της πολιτικής και της δικαστικής εξουσίας όσο και την απύθμενη υποκρισία των Μ.Μ.Ε.
Ο πρώην Πρύτανης Δημήτρης Κώνστας, που καταδικάστηκε για υπεξαίρεση 8 εκατ. ευρώ που αντί για ερευνητικά προγράμματα κατέληξαν σε τζακούζι αλλά και μια κόκκινη φεράρι, έμεινε μόλις για 14 μήνες στη φυλακή και βρίσκεται ελεύθερος από το 2013, επικαλούμενος λόγους υγείας.  Με τη σκανδαλώδη απόφασή του ο Υπουργός Δικαιοσύνης επιχειρεί να «αποκαταστήσει» και ηθικά τον Καθηγητή που, λίγους μήνες πριν, έχει παυθεί οριστικά από τα καθήκοντα του. Δεν είναι μια αμιγώς πολιτική απόφαση, αλλά απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου καθώς και του αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών.
Είναι μια ακόμη υπόθεση στην αλυσίδα αποφάσεων και μεθοδεύσεων που δεν προστατεύουν το κύρος της Δικαιοσύνης και το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Πολιτικοί όπως ο Τσουκάτος, ακόμη και όταν παραδέχεται ότι πήρε "μίζα" ώστε να καταλήξει σε κομματικά ταμεία, αθωώνεται από το δικαστήριο. Ο Μαντέλης που καταδικάστηκε με αδειάσειστα στοιχεία για άλλη υπόθεση διαφθοράς αφέθηκε ελεύθερος, για λόγους υγείας οι καταδικασμένοι για υπεξαίρεση Τσοχατζόπουλος και Παπαγεωργόπουλος, που συχνά - πυκνά προκαλούν με τις δημόσιες εμφανίσεις τους ενώ το ίδιο πολιτικό κατεστημένο πιέζει για να αφεθεί και ο Γιάννος Παπαντωνίου. Ελεύθεροι είναι σχεδόν όλοι οι επιχειρηματίες που ζημίωσαν το δημόσιο με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τους Μηλιώνη και Φλώρο, που σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη κόστισαν μόνο 70 εκατ. ευρώ αλλά, όλως τυχαίως, εκπροσωπήθηκαν νομικά από σημερινό υπουργό (Μάκη Βορίδη) και διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου (Γρηγόρης Δημητριάδης).
Η απονομή χάρης είναι ένα προνόμιο του Υπουργού Δικαιοσύνης που πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και με ανθρώπινη ευαισθησία καθώς παράγει έννομα αποτελέσματα σε διοικητικό επίπεδο. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και η τεράστια υποκρισία. Ακριβώς πριν από δύο χρόνια, όταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Κοντονής απένειμε χάρη σε καταδικασμένο για μικροποσότητα κάνναβης που είχε παραμείνει στη φυλακή για 2 χρόνια και προσπαθούσε να ξαναφτιάξει τη ζωή του, ο συμπολιτευόμενος τύπος που σήμερα σιωπά, είχε αναγάγει την υπόθεση σε μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα.
Επιβεβαίωσαν τον θυμόσοφο λαό που λέει ότι στη φυλακή δεν βρίσκονται αυτοί που κλέβουν εκατομμύρια ή διακινούν τόνους ναρκωτικών αλλά αυτοί που κλέβουν φραγκοδίφραγκα ή συλλαμβάνονται με μικροποσότητες κάνναβης. 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου