Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Το τρομακτικό της φωτογραφίας


Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται, κείμενο και υπαίθριες δραστηριότητες


της Τζένης Τσέλιου

Το πιο τρομακτικό για μένα σ' αυτή τη φωτογραφία, δεν είναι η φωτογραφία.
Δεν είναι το ημίγυμνο, ευτελισμένο σώμα ενός πολίτη της ελληνικής δημοκρατίας. Δεν είναι ο σιδερόφρακτος συρφετός που τον περιβάλλει και τον χλευάζει. Δεν είναι ο υπάνθρωπος που του τραβάει το εσώρουχο.
Είναι τα χιλιάδες εμετικά σχόλια που γράφτηκαν κάτω απ' αυτήν και τόσες άλλες παρόμοιες, κάτω από τα αδιάψευστα βίντεο της ντροπής. Είναι ο καινούργιος-παλιός φασίστας που σήκωσε κεφάλι και σχολιάζει "καλά-του-κάνουν-του-κωλόπαιδου-να-μάθει-να-σπάει-ξένες-περιουσίες". Είναι το "Χρυσοχοϊδη-δώσε-πόνο-στους-άπλυτους". Είναι το "κάντε-του-κι-άλλα-του-αλήτη-όταν-έκαιγε-την-έγκυο-στη-Marfin-γελούσε". Είναι η Μαριγούλα από την Κάτω Παναγίτσα που πιστεύει μέχρι υστερίας ότι το πιο σοβαρό της πρόβλημα είναι η ανομία στα Εξάρχεια κι ας μην έχει πάει ποτέ. Είναι ο συμπολίτης μας που έχει κάψει νου και συναίσθημα παρακολουθώντας ατέλειωτες ώρες δελτία "ειδήσεων", όπου καλοχτενισμένες τηλεπαρουσιάστριες βορείων προαστίων, με εξωφρενικά ακριβά ρούχα και αμέτρητες πλαστικές του εξήγησαν με κάθε λεπτομέρεια πως ο εχθρός του είναι η νεολαία, ο πρόσφυγας, ο απολυμένος διαδηλωτής. Που νοιώθει να κινδυνεύει, όχι από τη βία της εξουσίας, όχι από τον αναξιοπρεπή μισθό του, αλλά από το γειτονόπουλό του που έβαλε σκουλαρίκι στη μύτη. Χιλιάδες ώρες πλύσης εγκεφάλου επί τριάντα χρόνια ξέπλυναν από μέσα του κάθε λογική και ανθρωπιά. Ψηφίζει τάξη κι ασφάλεια. Κρυφοχαίρεται με τους βασανισμούς. Φαντασιώνεται τον εαυτό του πάντα ΜΑΤατζή. Έχει γίνει φασίστας χωρίς να το καταλάβει.
Δεν είναι κάποιο λάθος. Είναι επιστημονική δουλειά που παράγει πια τα τερατώδη της αποτελέσματα. Αν δεν υψώσουμε τη φωνή και την αντίδρασή μας έγκαιρα κι οργανωμένα σε όλα αυτά ο φασισμός θα μας καταπιεί πιο σύντομα απ' ότι φαντάζεστε.
Υ.Γ. Το κόμμα μου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνη γιατί δεν κατάργησε τα ΜΑΤ όταν μπορούσε. Δεν χάιδεψε " αυτιά κουκουλοφόρων", για να θυμηθούμε και τις ντροπιαστικές δηλώσεις της Αλέκας, αλλά αυτιά "φιλήσυχων". Δείλιασε να κάνει τις εμβληματικές ρήξεις που είχε στο πρόγραμμά του. Δεν πρόβλεψε πως τα θηρία, όταν αλλάξουν αφεντικό, θα ξεχυθούν στους δρόμους διπλά επικίνδυνα.
Ποτέ ξανά τέτοια λάθη
αλιευμένο από το fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου