Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Από τους ψεκασμένους στους καταξιωμένους


Την ώρα που η ελληνική κοινωνία διχάζεται προκειμένου να υπηρετηθούν πολιτικά συμφέροντα και καριέρες, ένα άλλο υπόδειγμα δράσης και επιυχίας είναι αυτό που ξεπροβάλει με τις πολύ μεγάλες επιτυχίες και την καταξίωση Ελλήνων στο εξωτερικό.
Η καθολική καλλιτεχνική αναγνώριση για τον Γιώργο Λάνθιμο έρχεται με τις 10 υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ, κορυφαία ανάμεσα σε άλλες διακρίσεις, της ταινίας του "The favourite" και είναι απίστευτη για Έλληνα δημιουργό. Την ίδια ώρα ο Στέφανος Τσιτσιπάς εδραιώνεται στην ελίτ του παγκόσμιου τένις με τις ουσιαστικές και συμβολικές του νίκες καθώς και την πρόκριση στην τετράδα του Australian Open. Την απόλυτη καταξίωση γνωρίζει πλέον και ο Γιάννης Αντετοκούμπο, ο οποίος όχι μόνο πρωταγωνιστεί  στο NBA αλλά σπάει τα κοντέρ και είναι το πιο "καυτό" όνομα του πλανήτη στο χώρο του μπάσκετ.
Τρεις περιπτώσεις Ελλήνων που όχι απλώς διακρίνονται ή πετυχαίνουν αθλητικές νίκες, αλλά γνωρίζουν την παγκόσμια καταξίωση σε χώρους με πολύ μεγάλη κοινωνική και μιντιακή επίδραση, στοιχείο που είχε λείψει από την Ελλάδα για δεκαετίες. Δεν χωρούν υπεραπλουστευμένες ή μελό προσεγγίσεις για τις επιτυχίες των Ελλήνων εκτός των συνόρων. Τονίζουν όμως το κοντράστ δίπλα στη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας.
Στη χώρα που ο τυφλός φανατισμός οδηγεί σε γελοιοποίηση μεγάλες μάζες του πληθυσμού, που είναι εμφανώς "ψεκασμένες", η προσπάθεια και η διάκριση στο κορυφαίο επίπεδο του πλανήτη προσδίδει μεγαλύτερη αξία στα επιτεύγματά αξιοπρόσεκτων Ελλήνων που ξεπρόβαλαν από τη χώρα μέσα στην κρίση.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου