Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

«Greeks call Macedonia to change its name»



Χιλιάδες Έλληνες ζητούν από τη χώρα της Μακεδονίας να αλλάξει το όνομά της» ήταν ο τίτλος του Skynews για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. «Η Ελλάδα και η Δημοκρατία της Μακεδονίας έχουν εγκλωβιστεί στη διαμάχη από το 1991 ενώ οι Έλληνες ζητούν από τη Μακεδονία να αλλάξει το όνομά της» ανέφερε η Daily Mail. «Η Μακεδονία διακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991» σημείωνε το Reuters, μεταξύ άλλων.
Του Γιάννη Σιδηρόπουλου
Eίναι μερικά μόνο από τα ρεπορτάζ των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών δικτύων του κόσμου για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης όπου η γειτονική χώρα θεωρείται αυτονόητο πως είναι η «Μακεδονία» ενώ η απαίτηση των Ελλήνων διαδηλωτών να αλλάξει όνομα, αναφέρεται συχνά με ειρωνικό τόνο και επιχειρήματα όπως «oι Έλληνες υποστηρίζουν ότι ήρθαν πρώτοι».
Παράλληλα, παραθέτουν φωτογραφίες και μεμονωμένους διαδηλωτές με γραφικές ενδυμασίες ή ένστολους με φόρμες παραλλαγής και συντεταγμένα τμήματα και χυσαυγίτες, με σκωπτική διάθεση μεταφέροντας ένα περιθωριακό χαρακτήρα. «Σκληροπυρηνικοί κληρικοί, ακροδεξιοί ηγέτες και ομογενειακά σωματεία κάλεσαν στο συλλαλητήριο» σημειώνει το France24.
Όσο εντείνονται οι διαμαρτυρίες τόσο χειρότερη είναι η επίδραση στο εξωτερικό. Η εικόνα που έχει η διεθνής κοινή γνώμη για το Μακεδονικό υπενθυμίζει απλώς ότι πρόκειται για μια υπόθεση χαμένη μετά από 25 χρόνια εγκληματικής ανευθυνότητας του πολιτικού προσωπικού. H διεθνής κοινή γνώμη δεν αντιλαμβάνεται τις άναρθρες κραυγές κάποιων και δεν ενδιαφέρεται για αυτές.
Όταν σβήνουν τα φώτα και χαμηλώνουν οι υστερίες και η πατριδοκαπηλεία, το ρεαλιστικό δίλημμα που πρέπει να απαντηθεί από το πολιτικό σύστημα είναι αν η γειτονική χώρα θα ονομάζεται σκέτο Μακεδονία ή θα προστεθεί κάποιος προσδιορισμός. Όσοι πιέζουν για μη λύση είναι ξεκάθαρο ότι οδηγούν στη διαιώνιση της ονομασίας ως Μακεδονία, γεγονός πολύ βολικό για όσους οφείλουν την ύπαρξή τους στη δαιμονοποίηση «κακών γειτόνων», όπως αποδείχτηκε στο συλλαλητήριο.
Και παρόλο που έχει διαμορφωθεί ήδη μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ μιας ρεαλιστικής λύσης, δεν είναι καθόλου σίγουρο για κάποιους ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα που δημιούργησε η ΝΔ ενώ εκείνη θα κρύβεται πίσω από ακροδεξιούς δημαγωγούς, βυθισμένη στη δική της εσωστρέφεια.
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου