Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Πατρίς και θρησκεία: δίδυμο-φωτιά

Διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη για το Μακεδονικό
του Τάσου Παππά
Αυτός ο Θεός που σύμφωνα με τον Φραγκούλη Φράγκο σταμάτησε τη βροχή για να γίνει κανονικά το συλλαλητήριο είναι ο Ελληνας Θεός. Κι αυτή η Παναγιά που άφησε το δάκρυ της να τρέξει (σταγόνες βροχής) αμέσως μετά το τέλος των ομιλιών για να θρηνήσει μαζί με τους συγκεντρωμένους για την προδοσία των πολιτικών είναι η Ελληνίδα Παναγιά.
Τον αποθέωσαν τον στρατηγό που φώναξε «ζήτω ο στρατός, ζήτω οι ειδικές δυνάμεις». Δεν του αρέσει η Συνθήκη της Λωζάννης, προτιμά τη Συνθήκη των Σεβρών, προτείνει αναβίωση της Μεγάλης Ιδέας, χαρακτηρίζει ζωτικό χώρο της Ελλάδας τη Μικρά Ασία (τα περί ζωτικού χώρου θυμίζουν άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα) και μας ενημερώνει ότι εκατομμύρια κρυπτοχριστιανοί, οι οποίοι μπορεί να είναι και Ελληνες, ζουν σε συνθήκες βαριάς παρανομίας στην επικράτεια της Τουρκίας (σαν να βλέπω ερασιτεχνική βερσιόν της ταινίας «Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου»). Πατρίς και θρησκεία. Το κλασικό δίπολο των εθνικιστών και το προσφιλές καταφύγιο των κατεργάρηδων. 
Με βολικές συσχετίσεις και επιλεκτικές αναγνώσεις. Η απόλυτη εργαλειοποίηση. Ευλογημένος τόπος η Ελλάδα, ευλογημένος και ο λαός της. Πόσες φορές δεν το έχουμε ακούσει από ιεράρχες και πολιτικούς της Δεξιάς. Γι' αυτό άλλωστε μας φθονούν οι ξένοι -οι υπεύθυνοι για όλες τις συμφορές που μας έχουν βρει- και συνωμοτούν σε μόνιμη βάση εναντίον μας. Τα έχει πει και ο Χριστόδουλος ο οποίος έβλεπε παντού απειλές: «Από την πλευρά της Ανατολής εκπηγάζει μια απειλή που δεν έχουμε όσο πρέπει συνειδητοποιήσει. Από τον Βορρά ο πανσλαβισμός δεν έχει παραιτηθεί από τα σχέδιά του εναντίον μας. Τέλος από δυτικά μας απειλεί ο δυτισμός, δηλαδή ο δυτικός τρόπος ζωής, που είναι ένα συνονθύλευμα υλισμού και καταναλωτισμού» («Ο Ιός της Κυριακής», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 25-5-1998). Περικυκλωμένοι από εχθρούς λοιπόν. Ευτυχώς όμως που υπάρχει ο Θεός της Ελλάδας και μας προστατεύει. Ισχύει;
Υπάρχουν ενστάσεις. Πού ήταν ο Θεός της Ελλάδας το 1453Γιατί δεν απέτρεψε την άλωση της βασιλεύουσαςΠού ήταν ο Θεός της Ελλάδας από το 1453 μέχρι το 1821;Γιατί μας κράτησε 400 χρόνια στη σκλαβιά; Πού ήταν ο Θεός της Ελλάδας το 1922Γιατί ανέχτηκε μια τόσο μεγάλη καταστροφήΠού ήταν ο Θεός της Ελλάδας το 1974;Γιατί δεν εμπόδισε τους Τούρκους (τους άπιστους, για να μην ξεχνιόμαστε) να καταλάβουν τη μισή Κύπρο;
Πού ήταν ο Θεός της Ελλάδας το 2010; Γιατί άφησε την αγαπημένη του χώρα να μπει στη δίνη των μνημονίων και να πληρώσουν βαρύ τίμημα οι πιστοίΜήπως δεν υπάρχει Θεός; Βέβηλο ερώτημα. Μήπως ο Θεός δεν είναι Ελληνας; Ανίερη απορία. Μήπως ο Θεός ασχολείται και με άλλους λαούς που έχουν σοβαρότερα προβλήματα να λύσουν και μας έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα; Αναιδής σκέψη. Μήπως σε τελική ανάλυση εκείνοι που μιλούσαν εξ ονόματός του και εξ ονόματος του έθνους του ήταν πολύ αμαρτωλοί και πολύ φαύλοι και γι' αυτό μας τιμώρησε όλους για παραδειγματισμό; Εκδικητικός Θεός. Δεν συχνάζει στα ιδρυτικά κείμενα. Ο καθένας διαλέγει την εκδοχή που ταιριάζει στις εμμονές του, στο αφήγημά του, στο παραλήρημά του.
EFSYN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου