Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Απ’ τη μύγα ξίγκι



του Τάσου Παππά
Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν άλλοι γράφουν τις εκθέσεις του ΔΝΤ που περιγράφουν την κακή κατάσταση που επικρατεί σε πολλές χώρες και άλλοι εκπονούν τις πολιτικές του Ταμείου που τις βυθίζουν σ’ αυτήν την κατάσταση. Στην έκθεση που παρουσίασε στο Νταβός η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρεται ότι οι νέοι μένουν πίσω και χωρίς κάποιες δράσεις δεν θα μπορέσουν ποτέ να ανακάμψουν.
Υπεύθυνη για τη φτώχεια και τη μείωση των αποδοχών των νέων είναι η ανεργία. Επισημαίνεται ότι, δέκα χρόνια από την κρίση, ένας στους πέντε νέους της Ε.Ε. ψάχνει ακόμη για δουλειά. Η παρατεταμένη παραμονή στην ανεργία θα οδηγήσει, όπως εκτιμά το ΔΝΤ, σε χαμηλότερους μισθούς.
Υπογραμμίζεται ακόμη ότι ένας στους τέσσερις νέους στην Ευρώπη είναι σήμερα αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της φτώχειας, επιβιώνοντας με εισοδήματα χαμηλότερα από το 60% του μέσου. Σ’ αυτήν την εξέλιξη συνέβαλε η υποαπασχόληση, που επεκτάθηκε λόγω των ανεπαρκών δικτύων κοινωνικής ασφάλισης.
Καλά (τρόπος του λέγειν) τα λέει η έκθεση. Από διαπιστώσεις όμως να φάνε κι οι κότες.
Για τις αιτίες; Ούτε κουβέντα.
Ποιος φταίει για την εκτόξευση της ανεργίας των νέων, για το δυσοίωνο μέλλον τους, για την εκτεταμένη υποαπασχόληση, για τη συρρίκνωση των μηχανισμών προστασίας; Αυτή είναι η φυσική τάξη των πραγμάτων όπως διακηρύσσουν οι νεοφιλελεύθεροι; Μπας και έβαλε το χεράκι του ο Θεός για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζουμε;
Μήπως η αιτία είναι οι πολιτικές λιτότητας, η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, η ευελιξία της αγοράς εργασίας (θέσφατο για τους εμπειρογνώμονες του Ταμείου) που έχει οδηγήσει στην πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων;
Δηλαδή με λίγα λόγια μήπως ο ένοχος είναι ο καπιταλισμός-καζίνο τον οποίο υπηρετεί με θρησκευτική ευλάβεια το ΔΝΤ; Σιγά που θα ομολογήσουν το έγκλημα. Εχουν λόγο; Για να εξιλεωθούν από τις αμαρτίες (τόσο κόσμο έχουν πάρει στον λαιμό τους) και να σώσουν τις ψυχές τους; Αφήνουν τους άλλους, τους κοινούς θνητούς, να πιστεύουν στην επουράνια βασιλεία. Αυτοί περνούν μια χαρά στον μίζερο τούτο κόσμο. Ανετοι, ωραίοι, πλούσιοι και ασφαλείς, αφού βρίσκουν και κάνουν.
Παρά τα όσα λέει η έκθεση, τα στελέχη του ΔΝΤ επιμένουν ότι στην Ελλάδα πρέπει να πέσει κι άλλο το αφορολόγητο, να μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις και να μη διαταραχθούν οι βάρβαρες εργασιακές σχέσεις. Μας λένε λοιπόν οι φωστήρες του Ταμείου ότι δεν μας ενδιαφέρει που η ανεργία των νέων χτυπάει ταβάνι, δεν μας ενδιαφέρει που πολλοί νέοι φεύγουν από τη χώρα, δεν μας ενδιαφέρει που ζουν με το χαρτζιλίκι που τους δίνουν οι γονείς τους από τις πενιχρές συντάξεις τους, δεν μας ενδιαφέρει που οι αμοιβές όσων νέων εργάζονται είναι πολύ χαμηλές.
Δεν πρέπει να αλλάξει τίποτε στις συμφωνίες γιατί ακόμη δεν έχουμε σωθεί. Ή μάλλον κάτι πρέπει να αλλάξει. Να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα. Μία απάντηση πρέπει να πάρουν από την κυβέρνηση: «Δώσαμε, δώσαμε». Θα την πάρουν;
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου