Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

«Αλήτες, προδότες πολιτικοί…»


της Νικόλ Λειβαδάρη
Ένας απόστρατος - ο «είναι τρελός ο στρατηγός» -, πολιτικός συνοδοιπόρος του Μπαλτάκου και των Γλύξμπουργκ, πήρε το μικρόφωνο κάτω από τον Λευκό Πύργο για να μας πει ότι το σωστό όνομα για την πΓΔΜ είναι «Monkey Macedonia» (Μακεδονία – μαϊμού).
Κι ότι πρέπει να δώσουμε περίπου στους μισούς πολίτες της πΓΔΜ ελληνικά διαβατήρια, να βάλουμε τους άλλους μισούς να ορκιστούν σε συντάγματα, Θεούς και δαίμονες ότι δεν θα προφέρουν καν την λέξη «Μακεδονία», κι ότι επίσης είμαστε θύματα παγκόσμιας ανθελληνικής συνωμοσίας που καθοδηγούν ο Σόρος, ο Μάθιου Νίμιτς κι ο Γιάννης Μπουτάρης.
Ο Άνθιμος – ο ένας και μοναδικός Ανθιμος – πήρε σειρά επί σκηνής για να ανακράξει «αδελφοί σε γη και θάλασσες, σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα… φωνάξτε ότι όπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα!».
Παραπλεύρως ο Παναγιώτης Ψωμιάδης – ο γνωστός Ψωμιάδης - πόζαρε με στολή μακεδονομάχου μαζί με την σύζυγο Αδωνι Γεωργιάδη, βρακοφόροι ιππείς έκοβαν βόλτες στην παραλία τυλιγμένοι με ελληνικές σημαίες, ρασοφόροι και καλόγριες ύψωναν το αστέρι της Βεργίνας δίπλα στον δικέφαλο του ΠΑΟΚ, κι ο Θερμαϊκός φούσκωνε και άφριζε από εθνικό φρόνημα.
Θα μπορούσε να είναι απλώς μια vintage γραφικότητα. Θα μπορούσε επίσης να είναι και η επανάληψη της ιστορίας ως φάρσα – για όλους εμάς τουλάχιστον, που πιστεύαμε ότι έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί η εποχή που οι παπάδες έκαιγαν ταυτότητες στο Σύνταγμα και ο Χριστόδουλος περιέφερε σε ρούγες και πλατείες το λάβαρο της Αγίας Λαύρας.
Ηταν όμως η μεγάλη ανατριχίλα. Διότι δίπλα σε στρατάρχες, φανατισμένους ιεράρχες κι – ανύποπτους ή μη – αγανακτισμένους πολίτες, παρέλαυνε ο Ηλίας Κασιδιάρης. Εμπλεος εθνικής υπερηφάνειας, επικεφαλής του πολιτικού λόχου των Χρυσαυγιτών και μοιράζοντας συνθήματα μίσους κατά του Μπουτάρη. Διότι την ίδια ώρα άλλα τάγματα χρυσαυγιτών βεβήλωναν το εβραϊκό μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη και ομάδες φασιστοειδών έκαιγαν την κατάληψη Libertatiat. Διότι, κυρίως, το σύνθημα που αγάπησε περισσότερο, και απογείωσε το πλήθος, ήταν εκείνο που «έριχναν» οι ίδιες ομάδες στις πιο φορτισμένες στιγμές της συγκέντρωσης: «αλήτες, προδότες πολιτικοί».
Ηταν το ίδιο σύνθημα που άκουγαν, χωρίς καμία αντίδραση, οι πολιτικοί που επέλεξαν να μετάσχουν στο συλλαλητήριο της «εθνεγερσίας». Μισή, τουλάχιστον, ντουζίνα βουλευτές της ΝΔ, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επίδοξος ηγέτης της συντηρητικής παράταξης Απόστολος Τζιτζικώστας, δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ και ο αντιπρόεδρος του κόμματός τους, και η κυρία Καϊλή, εκλεγμένη εκπρόσωπος της ελληνικής κεντροαριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Απλώς άκουγαν, και περιφέροντο με προεκλογικό χαμόγελο προς άγραν ακροδεξιάς πελατείας και πατριωτικού γοήτρου. Εάν δεν είναι κι εκείνοι ανύποπτοι, μπορεί να είναι απλώς μοιραίοι…
tvxs

1 σχόλιο:

  1. Ούτε αθηνοκεντρικα βλεπω το θεμα, ουτε αντεθνικα. Ερωτω: Η Μακεδονία είναι γεωγραφικη περιοχή; Ναι ή όχι; Αν μου απαντησετε, όχι, αλλά είναι κάτι σαν ιδεολογημα, τότε δεν υπάρχει συζητηση. Αν πειτε, ναι, τότε θέτω άλλο ερώτημα: Πού εκτείνεται εδώ και πολλά χρόνια; Στην Ελλάδα, στην ΠΓΔΜ και στην Βουλγαρία, είναι η απάντηση. Αν δεν συμφωνείτε, πάλι δεν υπάρχει συζητηση. Αν συμφωνείτε, συνεχίζω: Τι σημαίνει, σε αυτή την περίπτωση το «Η Μακεδόνια είναι ελληνική»; Αν αναφέρεται στην Μακεδονία εντός των ελληνικών συνόρων, εννοείται ότι ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ. Αν αναφερόμαστε στ’ άλλα μέρη, τι προτείνετε για να γίνουν ελληνικά; Να κάνουμε… εισβολή; Και γιατί όλοι σας ξυπνήσατε το 1992 και ξανά τώρα και όχι όταν ένα τμήμα της τότε Γιουγκοσλαβίας ονομάσθηκε, φυσιολογικά, Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας; Δανείζομαι την φωτογραφία από ανάρτηση του Γιαννη Ευσταθίου, με τις υπογραφες των Κωνσταντινου Καραμανλή, Παναγιωτη Κανελλόπουλου, Ευάγγελου Αφερωφ, Νικου Μαρτη, Κωνσταντίνου Τσάτσου κ.λπ. Κι αυτοί εθνοπροδότες και… αριστεροί;
    Οσο για τ’ όνομα, Νέα Μακεδονία, που προτείνεται, το θεωρώ απαράδεκτο, διότι η Μακεδονια δεν είναι νέα ή παλιά. Δεν έφυγαν κάποιοι και εγκαταστάθηκαν σε μια άλλη ήπειρο και ονόμασαν την περιοχή, Νέα Σκωτία (Καναδάς) ή Νέα Νότια Ουαλία (Αυστραλία) ή Νέα Υόρκη (ΗΠΑ) ή ήλθαν πρόσφυγες και ίδρυσαν τη Νεα Σμυρνη, τη Νεα Φιλαδελφεια, τη Νεα Ιωνια κ.α. Το Ανω ή Βόρεια Μακεδονία ή το Σλαβομακεδονία, μοιάζουν λογικά.
    Τέλος, γιατί δεν βλέπω τον ίδιο ζήλο για την Θράκη; Σε Ελλάδα, Βουλγαρία (Τράκια την αποκαλούν) και Τουρκία (Τράκια και οι Τούρκοι) εκτείνεται. Μήπως να κάνουμε κι άλλο συλλαλητήριο με θέμα «Η Θράκη είναι ελληνική»; Και αναρωτιέμαι, Γιάννη (απευθυνομαι σ’ εσένα να διαφωτίσεις όλους αυτούς, που κραυγαζουν, χωρίς να σκέπτονται, διότι γνωρίζεις περισσότερα από ό,τι εγώ, λόγω της φύσης του ρεπορτάζ σου), μήπως οι κίνδυνοι για την ελληνική Θράκη είναι περισσότεροι από ό,τι για την ελληνική Μακεδονία;
    Από εκεί κι έπειτα, τα υπόλοιπα (πόσος κόσμος ήταν, 90 ή 400 χιλιάδες -βάλτε τον μέσο όρο, λέω εγώ, με βάση την εμπειρία μου από συμμετοχή σε δεκάδες διαδηλώσεις και πορείες- το τι κάνει ο Τύπος κ.λπ.) είναι μια άλλη ιστορία, που ελάχιστη σχέση έχει με το Μακεδονικό ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή