Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Μαζεύουν likes στις πλάτες των προσφύγων – Μερικές απαντήσεις



του Αντώνη Ρηγόπουλου
Την ίδια ώρα που στις ΗΠΑ η στήριξη του προέδρου σε κάθε λογής ακροδεξιά και ρατσιστική άποψη φαίνεται να τον οδηγεί με γοργά βήματα προς την έξοδο από τον Λευκό Οίκο, δικοί μας ιθαγενείς πολιτικοί, εκμεταλλευόμενοι την τρομοκρατική επίθεση στην Βαρκελώνη, αναπαρήγαγαν ανερυθρίαστα εντελώς αβάσιμες και κοινωνικά επικίνδυνες απόψεις της ακροδεξιάς για τη δήθεν σχέση τρομοκρατίας – μετανάστευσης.
Πρόκειται για πρώην πρωτοκλασάτα κομματικά στελέχη που επειδή βλέπουν «να μην περνάει πια η μπογιά τους», το ρίχνουν στα social media προσευχόμενοι στον «Άγιο Ζούκερμπεργκ» να δώσει και σ’ αυτούς λίγα ψίχουλα δημοσιότητας.
Κάπως έτσι λοιπόν, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, πρώην υπουργός της ΝΔ και μετέπειτα βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, μας ενημέρωσε μέσω twitter ότι «Τα ισλαμικά κτήνη εκτέλεσαν κι άλλους αθώους στη Βαρκελώνη. Προσέξτε, μήπως δεν υποδεχθείτε με τιμές μερικές ακόμη εκατοντάδες μουσουλμάνους».

Ίσως, βλέποντας τη φρίκη της επίθεσης στην τηλεόραση να σκέφτηκε ότι είναι μια καλή ευκαιρία να κάνει ένα διάλειμμα από την σύνταξη ομιλιών άρνησης της κλιματικής αλλαγής (ναι, φυτρώνουν και εδώ αυτά τα φρούτα) για να κάνει λίγη μαύρη διαφήμιση στο σχετικά πρόσφατο βιβλίο του για το Ισλάμ. Ίσως απλά και να μην έχει όριο η ανευθυνότητά του.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Ανδριανόπουλος κατάφερε με το σπαθί του με το τουίτ του να βγει για λίγο από το καλάθι με τα αζήτητα και μετατραπεί σε πρόσωπο της ημέρας για τα sites.
Όμως την αυγουστιάκτικη δόξα του κ. Ανδριανόπουλου ζήλεψε και ο Ανδρέας Λοβέρδος του ΠΑΣΟΚ που με ένα post στο facebook, αναφέρει:«‪Σε όλες τις επιθέσεις ανεξαιρέτως επιβεβαιώνεται η σύνδεση τρομοκρατίας-μετανάστευσης. ‬Εκεί το πρόβλημα εκεί και η λύση του». Τη δημοσίευσή του συνοδεύει και με μια φωτογραφία του ιδίου να ατενίζει (με κενό βλέμα) ‬αγέρωχος το κενό, μάλλον πιστεύοντας ότι έτσι θα δώσει περισσότερο κύρος στο «απόσταγμα σοφίας» που έγραψε. #ναρκισσισμός #nofilter #έλεος_φίλε_δεν_είσαι_ο_μαχάτμα_γκάντι
Μερικές απαντήσεις
Με αφορμή τον προπαγανδιστικό και ανεύθυνο λόγο των δύο παραπάνω πολιτικών παραγόντων, μάς δίνεται η ευκαιρία να εξετάσουμε τα πράγματα σε λίγο μεγαλύτερο βάθος. Ειδικά εκείνο το… «ανεξαιρέτως» του κ. Λοβέρδου.
Παρά το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι διεθνείς οργανισμοί, και τα σοβαρότερα ερευνητικά κέντρα συμφωνούν στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα οι μεγάλες προσφυγικές ροές που έχουν φτάσει στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δεν έχουν επηρεάσει τον αριθμό των τρομοκρατικών επιθέσεωνσε αυτές τις χώρες, μια μεγάλη μερίδα πολιτικών έχει επενδύσει στο ακριβώς αντίθετο αφήγημα. Ότι δηλαδή οι πρόσφυγες – που στη μεγάλη τους πλειοψηφία προσπαθούν να διαφύγουν από τους εγκληματίες του ISIS – είναι υπεύθυνοι για τις πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις ισλαμιστών σε σημαντικά αστικά κέντρα της Δύσης.
Ανάμεσα σε αυτούς τους πολιτικούς οφείλουμε να αναφέρουμε επιγραμματικά την Μαρίν Λεπέν της Γαλλίας, τον Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, τον Γκερτ Βίλντερς στην Ολλανδία και βεβαίως μια σειρά από ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα όπως το γερμανικό AfD, η Χρυσή Αυγή κ.α..
Στο ίδιο μήκος κύματος, βεβαίως κινείται και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εισήγαγε πρωτοφανείς ταξιδιωτικούς περιορισμούς βασιζόμενος στο ίδιο επιχείρημα.
Όμως όσο και αν προσπαθούν να ταυτίσουν το προσφυγικό και το μεταναστευτικό δράμα με την ισλαμική τρομοκρατία απλώς και μόνο επειδή τα δύο φαινόμενα συμβαίνουν παράλληλα, η πραγματικότητα τους διαψεύδει.
Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για θέματα Τρομοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μπεν Έμερσον, παρουσιάζοντας σχετική αναφορά που κατέθεσε και στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού σημειώνει: «Ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μετανάστευση οδηγεί σε αυξημένη τρομοκρατική δραστηριότητα, εντούτοις οι περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές και που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν πράγματι να δημιουργήσουν συνθήκες που θα ενισχύσουν την τρομοκρατία».
Συνεχίζει μάλιστα αναφέροντας: «Υπερβολικά αυστηρές μεταναστευτικές πολιτικές που εισάγονται λόγω ανησυχιών για την τρομοκρατία δεν είναι δικαιολογημένες και μπορούν στην πραγματικότητα να καταστρέφουν την εγχώρια ασφάλεια». (διαβάστε ολόκληρη την αναφορά στη ΓΣ του ΟΗΕ εδώ)
Και αν αυτά δεν είναι αρκετά, ειδικά για τον κ. Λοβέρδο που εμφανίστηκε πολύ σίγουρος στο post του, ας δούμε ποιοι ήταν εκείνοι που πραγματοποίησαν μερικές από τις πιο αιματηρές επιθέσεις των τελευταίων ετών:
  • Νοέμβριος 2015, Παρίσι: 11 δράστες εκ των οποίων 6 Γάλλοι, 3 Βέλγοι και 2 αγνώστων στοιχείων – 130 νεκροί
  • Μάρτιος 2016, Βρυξέλλες: 5 δράστες εκ των οποίων 4 Βέλγοι και 1 Σουηδός. – 32 νεκροί
  • Ιούλιος 2016, Νίκαια: 1 δράστης Τυνήσιος, νόμιμος κάτοικος Γαλλίας από το 2005 – 86 νεκροί
  • Δεκέμβριος 2016, Βερολίνο: 1 δράστης, Τυνήσιος, καταδικασμένος ερήμην για κλοπές στην Τυνησία – 12 νεκροί
  • Μάιος 2017, Μάντσεστερ: 1 δράστης, Βρετανός – 22 νεκροί
Παρόμοια εικόνα και στις ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με έρευνα της New America Foundation αναφέρεται: «σε περισσότερες από 360 υποθέσεις που έχουμε εξετάσει από την 11η Σεπτεμβρίου, βρήκαμε ότι το 80% των δραστών είναι Αμερικανοί πολίτες και νόμιμοι κάτοικοι».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα που έχει δημοσιεύσει το vox.com (ολόκληρο το άρθρο εδώ), σε σύνολο 546 κατηγορουμένων για τρομοκρατία στις ΗΠΑ από το 2001 έως το 2016, μόνο 12 από αυτούς ήταν πρόσφυγες.
Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να παραθέτουμε πολλά ακόμη στοιχεία. Όμως είναι σίγουρο ότι οι πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα για το συγκεκριμένο ζήτημα, θα συνεχίσουν να το κάνουν. Θα συνεχίσουν να ψαρεύουν στα θολά νερά της ακροδεξιάς, μήπως και συγκινήσουν κανέναν «πατριώτη» και τους ψηφίσει αδιαφορώντας για το γεγονός ότι με τα λόγια τους νομιμοποιούν πλήρως την ακροδεξιά ρητορική και για τις οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες που μπορούν να προκαλέσουν.
Παράλληλα όμως, επιχειρούν και κάτι ακόμα: την πλήρη απενοχοποίση των ΗΠΑ και της ΕΕ από τις τεράστιες ευθύνες που έχουν τόσο για τη γιγάντωση του ριζοσπαστικού Ισλάμ κατά τις τελευταίες δεκαετίες στη Μέσης Ανατολής και την Αφρική, όσο και για στους πολέμους που έχουν ξεσπάσει σε αυτές τις περιοχές, προκαλώντας τον βίαιο εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων.
altsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου