Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017

Μετά τον Μαδούρο ο Στάλιν


Μετά την Βενεζουέλα, τον Βαρουφάκη και τις πυρκαγιές η ΝΔ βρήκε νέο πεδίο αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση: την άρνηση Κοντονή να συμμετάσχει η χώρα σε συνέδριο στην Εσθονία για τα «εγκλήματα του ναζισμού και του κομουνισμού».
Όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα τελευταία, τη γραμμή έδωσαν τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ: τη Κυριακή το πρωί, ο Θ. Αναστασιάδης στο «Πρώτο Θέμα» στηλίτευε την κυβέρνηση αφού «δεν αντέχουν τα επιχειρήματα Κοντονή ότι δεν μπορούμε να εξισώνουμε τον Ναζισμό με τον Κομουνισμό».
Μερικές ώρες αργότερα, η ΝΔ πήρε τη σκυτάλη με επίσημη ανακοίνωση στην οποία τόνιζε ότι είναι «προσβολή για τους Ελληνες η απόφαση της κυβέρνησης να μην συμμετάσχει στο συνέδριο».
Ο αντικομουνισμός των χωρών της Βαλτικής οφείλεται στα πάμπολλα δεινά που υπέστησαν ιδίως στη σταλινική περίοδο και την κατοχή τους από την Σοβιετική Ένωση. Αλλά η ταύτιση του ναζισμού με τον κομουνισμό, που επιχειρείται με το Συνέδριο, δεν στέκει ιστορικά: αρκεί κανείς να θυμηθεί την φωτογραφία από την απελευθέρωση του Βερολίνου από τα σοβιετικά στρατεύματα το 1945 και να αναλογιστεί την καθοριστική συνεισφορά της Σοβιετικής Ένωσης στην ήττα του ναζισμού.
Στο όνομα των σταλινικών εγκλημάτων, η νέα εκδοχή της θεωρίας των 2 άκρων ελαχιστοποιεί τα εγκλήματα του ναζισμού. Στις Βαλτικές τα επιζήσαντα μέλη των SS συνεχίζουν να παρελαύνουν ενώ σε μια σειρά από άλλες χώρες όπου κυβέρνησαν φιλοναζιστικά καθεστώτα στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, όπως στην Κροατία, υμνητές των φασιστών Ουστάζι, σφαγέων των Σέρβων, έχουν αναλάβει υπουργικές θέσεις.
Πρόκειται για την προσπάθεια της ακροδεξιάς να πάρει την ιστορική ρεβάνς σε βάρος της αριστεράς για την νίκη του αντιφασιστικού στρατόπεδου. Την ευνοεί το συντηρητικό κατεστημένο της Ευρώπης για να δικαιολογήσει ιδεολογικά τις σημερινές επιθέσεις εναντίον των ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προαναφερθείσα ανακοίνωση της ΝΔ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται να απέχει από το Συνέδριο «την ώρα μάλιστα που κόβει τις συντάξεις και ψηφίζει δύο - δύο τα μνημόνια»!
Πριν από 10 χρόνια και πριν Αδωνις - Βορίδης κυριαρχήσουν, η ΝΔ είχε δώσει μάχη στο Συμβούλιο της Ευρώπης για να αποσυνδέσει το ναζισμό από το σταλινισμό. Είχε δίκιο τότε ή σήμερα; 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου