Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Η φτώχεια ως μνημονιακή εταιρική ευθύνη



«Όλη η Ελλάδα τρέχει για ένα πιάτο φαΐ». Ένα αληθινό, μνημονιακό, Survivor, με «βραβείο»... ένα κομμάτι ψωμί
Γράφει ο Μανώλης Τασάκος
Ο ΣΚΑΙ είναι το κανάλι που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των μνημονίων και όλων των πολιτικών λιτότητας που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα. Την ίδια στιγμή δεν χάνει ευκαιρία να στοχοποιεί χυδαία κάθε κοινωνικό αγώνα, κάθε ομάδα εργαζομένων που βγαίνει στον δρόμο να διεκδικήσει στοιχειώδη δικαιώματα επιβίωσης και αξιοπρέπειας. Και φυσικά δεν παραλείπει να λοιδορήσει και να επιτεθεί σε κάθε απόπειρα εναλλακτικής πολιτικής, μακριά από τα μνημονιακά δόγματα.
Αφού λοιπόν υπηρέτησε με συνέπεια όλα τα αντικοινωνικά μέτρα που φτωχοποίησαν βίαια την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, αυτός ο μηχανισμός προπαγάνδας ξεκίνησε μία μεγάλη καμπάνια φιλανθρωπίας, το γνωστό «Όλοι μαζί μπορούμε» προκειμένου να απαλύνει κάποιες από τις χειρότερες συνέπειες της λιτότητας που με τόσο φανατισμό υπερασπίζεταιΚυρίως όμως το έκανε για να πλασάρει ένα κοινωνικά ευαίσθητο προφίλ, μήπως και μετριάσει κάπως το μίσος με το οποίο τον αντιμετωπίζει η λαϊκή πλειοψηφία.
Ακόμα και εκεί όμως δεν απευθύνεται στους οικονομικά ισχυρούς να συνδράμουν εκείνους που βρίσκονται σε ανάγκη. Το αντίθετο, διοργανώνει φιέστες, προσεχτικά στημένες και πλατιά προβεβλημένες, καλώντας τον απλό κόσμο να καταθέσει τον οβολό του για «φιλανθρωπικό» σκοπόΑυτοί, δηλαδή, που επιβιώνουν (όπως επιβιώνουν) ακόμα της κρίσης καλούνται από τον ΣΚΑΙ να στηρίξουν με λίγα τρόφιμα και χρήματα αυτούς που δυσκολεύονται να επιβιώσουν από τα μέτρα που ο ίδιος ο ΣΚΑΙ προωθεί. Είναι αυτό είναι που ο λαός αποκαλεί «και κερατάς και δαρμένος».
Τώρα, λοιπόν, ο ΣΚΑΙ είπε να επεκτείνει «φιλανθρωπική» του επιχείρηση, με τη βοήθεια των δήμων και του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γ. ΠατούληΤου ανθρώπου που δεν χάνει ευκαιρία να επιδεικνύει προκλητικά τον πλούτο του, σε σημείο γκροτέσκας γραφικότητας.
Τι σύνθημα όμως επέλεξαν για τη νέα τους φιέστα; Το ανεκδιήγητο «Όλη η Ελλάδα τρέχει για ένα πιάτο φαΐ». Πρόκειται για μία πρόταση πουπεριγράφει πλήρως τις πολιτικές στοχεύσεις τους και αποτυπώνει τα πιο χυδαία όνειρά τους. Να ρίξουν τα λαϊκά εισοδήματα, τους μισθούς και τις συντάξεις σε τόσο χαμηλά επίπεδα ώστε μόλις και με τα βίας να επαρκούν για ένα πιάτο φαΐ για το οποίο μάλιστα θα πρέπει να μοχθήσουν, να «τρέξουν» για να το κερδίσουν. Σαν ένα αληθινό Survivor δηλαδή, με αληθινά θύματα τον λαϊκό κόσμο αυτή τη φορά και «βραβείο»… ένα κομμάτι ψωμί.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία χαρακτηριστική περίπτωση αυτού που στην ψυχανάλυση ονομάζεται επιστροφή του απωθημένου. Ο ΣΚΑΙ και ο Πατούλης οργανώνουν μία φιλανθρωπική φιέστα για να πουλήσουν κοινωνική ευαισθησία με ένα σύνθημα όμως που αποκαλύπτει εν αγνοία τους τις μισανθρωπικές πολιτικές που με τόσο φανατισμό προωθούν. Ή όπως το λέει ο λαός: «θέλει η επί χρήμασι εκδιδόμενη να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει».
altsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου