Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Ηταν ο Χριστός πρόσφυγας;


Γυναίκα πρόσφυγας με το μωρό της αγκαλιά στην Ειδομένη

της Άννας Δαμιανίδη
Δεν θυμάμαι ποιος πολιτικός είπε για τον Χριστό πως ήταν πρόσφυγας, χάθηκε η δήλωση στην καθημερινή ροή παράξενων δηλώσεων, αλλά θα έπρεπε ίσως να το ψάξω, αφού κι εγώ έγραψα κάτι παρόμοιο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ότι ο Χριστός γεννήθηκε από γονείς ταξιδιώτες.
Αυτό τουλάχιστον δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς, οι άνθρωποι δεν έβρισκαν πού να μείνουν καθώς ταξίδευαν, ήταν πιασμένα όλα τα δωμάτια εκείνη τη μακρινή νύχτα του έτους 1. Κάπως σαν τώρα στις διακοπές των Χριστουγέννων, πληρότης 100%. Ταξίδευαν για να απογραφούν σωστά στη ρωμαϊκή επαρχία που ήταν η πατρίδα τους κι εκεί που πήγαν δεν χωρούσαν.
Ετσι βρέθηκαν στον στάβλο, που έγινε μετά σπήλαιο, αλλά μπορεί να ήταν κι από την αρχή στάβλος-σπήλαιο. Οι αρχαίοι θεοί συνήθιζαν να γεννιούνται σε σπήλαια, εκεί όπου γεννήθηκε και η τέχνη, όπως ξέρουμε.
Ισως οι αρχαίοι άνθρωποι να συνήθιζαν να κάνουν στάβλους τις σπηλιές που τύχαινε να βρίσκονται δίπλα στο σπίτι τους, ίσως απλώς οι ιστορίες να έπρεπε να υποστούν κάποιες προσαρμογές για να γίνουν πιο ιερές. Καλύτερα να γεννιέσαι σε σπήλαιο, σαν τον Δία και διάφορους άλλους θεούς, αν είναι να γίνεις θεός με βαθιές ρίζες.
Πάντως δεν είναι τυχαίο που ο Χριστός γεννήθηκε στη διάρκεια μιας μετακίνησης, αν το καλοσκεφτούμε. Η ίδια η θρησκεία ήταν μια μετακίνηση, ένας Μεσσίας των Εβραίων που επικράτησε ως Σωτήρας στους μη Εβραίους κυρίως, μέσα από τα ταξίδια του Παύλου στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και ενσωμάτωσε ημερομηνίες και συνήθειες αρχαίων θρησκειών καθώς μετακινούνταν σε κάθε κατεύθυνση.
Η αγία εικόνα της γέννησης, μια εικόνα ιερή ούτως ή άλλως για την ανθρώπινη μοίρα, συμπληρώνεται από την έννοια της μετακίνησης.
Ταξιδεύοντας οι άνθρωποι έγιναν άνθρωποι, φεύγοντας από την κοιτίδα της Αφρικής, περνώντας στις άλλες ηπείρους, όπου χάθηκαν για αιώνες, για να ξαναβρεθούν στους ιστορικούς καιρούς. Το ταξίδι είναι πάντα δοκιμασία και εμπειρία, αλλαγή και εξέλιξη, γνωριμία και εμβάθυνση.
Βλέπεις σήμερα έναν πρόσφυγα που κοιμάται σε παράνομα νοικιασμένο διαμέρισμα και ποιος ξέρει, μπορεί σε λίγα χρόνια να έχει στήσει μαγαζάκι στο Βερολίνο ή να έχει ανακαινίσει τα πορθμεία της Σουηδίας ως ειδικός στα περάσματα - λέμε τώρα.
Είναι μικρή η στιγμή που στέκεται εξαθλιωμένος, έκθετος στον οίκτο ή τον φόβο σου κι εσύ νομίζεις ότι μπορείς να τον κάνεις κάτι, να τον στεγάσεις-ταΐσεις-εγκαταστήσεις-εκμεταλλευτείς-ξαμολήσεις στην Ευρώπη ως όπλο εναντίον της, ενώ εκείνος βρίσκεται κιόλας αλλού, νοερά τουλάχιστον, ανεξάρτητος και έτοιμος να ανακαλύψει τις δικές του δυνάμεις.
Σε κάθε περίπτωση, χρόνια πολλά σε ντόπιους και περαστικούς, τα καλύτερα να βρίσκονται μπροστά μας.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου