Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Προσωπικά στοιχεία και δράματα


Προσωπικά στοιχεία και δράματα

Όταν τα δικαστήρια βάζουν τέρμα στην αγοραπωλησία των δεδομένων μας
του Χρήστου Ξανθάκη
Είμαι το μέντιουμ! Βάζω μπροστά την κρυστάλλινη σφαίρα, ρίχνω το χαρτί, ρουφάω το καφεδάκι το ελληνικό και είμαι έτοιμος να σας πω τι θα γίνει σήμερα στη Βουλή. Θα τσακωθούν όλοι με όλους, θα πιαστούν μαλλί με μαλλί ο Άδωνις με τον Πολάκη, θα πετάξουν μπηχτές ο Τσίπρας στον Μητσοτάκη κι ο Μητσοτάκης στον Τσίπρα, θα αραδιάσει ένα σωρό εξυπνάδες ο Σταύρος Θεοδωράκης ( η μία καλύτερη απ’ την άλλη), θα ζητήσει οικουμενική ο Λεβέντης (ευκολάκι…), θα αγανακτήσει η Φώφη με τον Βενιζέλο (έχει κάνει η γυναίκα πιο πολλή υπομονή κι απ’ όσο ο Αλαφούζος με τον Στραματσόνι), θα το γλεντήσει το ΚΚΕ (επιτέλους!) και κάτι παιδάκια φουσκωτά που θα έπρεπε να κάνουν πόρτα σε μαγαζιά της εθνικής οδού θα βρουν ευκαιρία να ξεστομίσουν τις συνηθισμένες βλακείες τους. Τα ξέρω όλα από πριν κι άμα μου φέρετε ένα χαρτί, θα σας τα υπογράψω κιόλας.
Πάει αυτό το εμπεδώσαμε. Και πάμε τώρα σε αυτά που μας καίνε και μας τσουρουφλίζουνε. Και μας κάνουνε τα νεύρα κρόσσια, να μην μπορείς να περάσεις απέναντι στο πεζοδρόμιο χωρίς ν’ αρχίσεις τα καντήλια. Μην πολυλογώ, αντιγράφω από το ρεπορτάζ της Μίνας Μουστάκα στο έγκυρο Νewpost:
Με αποφάσεις του Ειρηνοδικείου και του Πρωτοδικείου επιδικάζονται αποζημιώσεις σε πολίτες. Συγκεκριμένα χρηματικά πρόστιμα επιβλήθηκαν, με δικαστικές αποφάσεις, σε δύο Τράπεζες, καθώς παράνομα μεταβίβασαν προσωπικά δεδομένα «κόκκινων» δανειοληπτών σε εισπρακτικές εταιρείες.
Σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις, παράνομα οι εισπρακτικές εταιρείες τηλεφωνούν στους εκπρόθεσμους δανειολήπτες (και κατόχους πιστωτικών καρτών), εάν προηγουμένως οι Τράπεζες δεν έχουν ενημερώσει γραπτώς ότι μεταβιβάζουν τα προσωπικά τους δεδομένα σε συγκεκριμένη εισπρακτική εταιρεία και εάν οι τελευταίες δεν έχουν ενημερώσει τους δανειολήπτες ότι έχουν στην κατοχή τους τα προσωπικά τους δεδομένα.
Δεν ξέρω πως το βλέπετε εσείς αυτό, αλλά εγώ το βλέπω ως νίκη της δημοκρατίας. Και του ιδιωτικού μας βίου βεβαίως, μιας και δεν είναι δυνατόν να κάνουν βόλτα τα προσωπικά μας στοιχεία στα συρτάρια του κάθε περίεργου. Υπάρχει το συμφέρον των τραπεζών, το αναγνωρίζω, αλλά υπάρχει και το δημόσιο συμφέρον που είναι πάνω απ’ όλα. Υπάρχει το συμφέρον των πολιτών, που δικαιούνται να διατηρούν πριβέ τα δεδομένα της ζωής τους. Άμα θέλουν οι ίδιοι να τα δίνουν, στα social media, στα κινητά, στα mail, πάει καλά. Αλλά αυτό το στόρι με τις αγοραπωλησίες στοιχείων και δεδομένων εν αγνοία του κάθε ενδιαφερόμενου, πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Και η απόφαση του δικαστηρίου είναι μια καλή αρχή.
Όχι μόνο για τους δανειολήπτες και όσους ή όσες τραβάνε ζόρι με τα κόκκινα δάνεια. Είναι μια πολύ αρχή για να σταματήσει το αδιανόητο νταλαβεράκι με τα στοιχεία μας, όπου σε παίρνουν διάφοροι απίθανοι για να σου κάνουν πάσης προσφορές και «προσφορές». Και δεν είναι μόνο αυτοί που τα έχουν όλα τα δεδομένα, είναι κι αυτοί που τα έχουν μισά. Τις τελευταίες ημέρες, μια κυρία με έπαιρνε στο κινητό και ζήταγε φορτικά το πατρώνυμό μου, γιατί αλλιώς, «για λόγους νομικούς», δεν μπορούσε να μου κάνει «μια προσωπική ενημέρωση». Πήρε μία, πήρε δύο, πήρε τρεις και μόνο όταν την απείλησα κι αυτή και την εταιρεία της με δικαστήρια το έκοψε το βιολί. Δεν ξέρω αν είχε υπόψη της την απόφαση του δικαστηρίου και τα πρόστιμα, αλλά τώρα την έχω υπόψη μου εγώ. Και ξεκινάει το πάρτι!
newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου