Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Η Ηριάννα δεν δικαιούται αναστολή ποινής, όπως δεκάδες καταδικασμένοι για κακουργήματα του ποινικού δικαίου



της  Άντας Ψαρρά
Η γνωστή για την ευαισθησία της στους νέους ανθρώπους εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αλλά και ολόκληρος ο κόσμος της Δικαιοσύνης, που μοιάζει με κάποιες αποφάσεις να έχει χάσει από τα μάτια όχι απλώς την έννοια της επιείκειας αλλά ακόμα και εκείνη του μέτρου στην επιβολή ποινών, οφείλουν να σκύψουν στην υπόθεση της Ηριάννας.
Για μια κοπέλα που δεν είχε καμία σχέση με οποιονδήποτε «ακραίο» πολιτικό χώρο, που απλά έχει δεσμό με έναν νέο άνθρωπο τον οποίο επίμονα προσπάθησαν να μπλέξουν οι διωκτικές αρχές και που αργότερα αμετάκλητα αθωώθηκε από Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η ποινή 13 χρόνων κάθειρξη χωρίς αναστολή, χωρίς ελαφρυντικά, χωρίς μαρτυρικές καταθέσεις σε βάρος της και με μόνο στοιχείο ένα μερικό αμφιλεγόμενο δείγμα DNA ξεπέρασε κάθε προηγούμενο («Εφ.Συν.» 7/6/2017).
Ηδη η άδικη μεταχείρισή της έχει προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και από συναδέλφους της στο Πανεπιστήμιο. Σημειώνουμε ότι ακόμα και το ίδιο το βούλευμα κάνει λόγο για ανύπαρκτα ευρήματα.
Η Ηριάννα, μια δραστήρια επιστήμων και υποψήφια διδάκτωρ της Φιλοσοφικής, μια εξαιρετικά χαρισματική και επιμελής φοιτήτρια, κλείστηκε για 13 χρόνια στις φυλακές της Θήβας, ενώ εμβρόντητοι είναι οι συνεργάτες και οι υψηλού κύρους καθηγητές της που ετοιμάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας.
Για να μπορέσει ο καθένας να κατανοήσει τη σκληρότητα αλλά και την προκατάληψη στην ποινική αντιμετώπιση αυτής της κοπέλας, παραθέτουμε εδώ πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις που έδωσαν σχετικά πρόσφατα όχι μόνο ελαφρυντικά, αλλά και αναστολή ποινής μέχρι το Εφετείο σε κατηγορούμενους με βαριές καθείρξεις και για εξαιρετικής βαρύτητας κακουργήματα.
►1. Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων (Θεσσαλονίκη) στην εκδίκαση της υπόθεσης δωροδοκίας γιατρών του ΕΣΥ και υπερκοστολόγησης ορθοπεδικού εξοπλισμού επέβαλε πολυετείς ποινές κάθειρξης σε τρεις πανεπιστημιακούς γιατρούς, με αναστολή. Πρόκειται για ποινές κάθειρξης από 11 έως 14 χρόνια, κρίνοντάς τους ομόφωνα ένοχους για δωροδοκία και ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος.
►2. Στην πολύκροτη δίκη του κυκλώματος τοκογλυφίας, ελεύθεροι αφέθηκαν, με απόφαση του Τριμελούς Κακουργιοδικείου Πειραιά, όλοι οι «νονοί» που είχαν κατηγορηθεί από την ΕΛ.ΑΣ. το 2011 για συμμετοχή σε συμμορία που εκβίαζε 160 καταστήματα της Αθήνας, προχωρούσαν σε ξυλοδαρμούς ιδιωτών και συμμετείχαν σε κυκλώματα παράνομου τζόγου.
Από τους 30 κατηγορούμενους -ανάμεσα στους οποίους ένας ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. κι ένας αστυνομικός– οι 20 καταδικάστηκαν σε ποινές από πέντε έως 13 χρόνια, με την έφεση να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, οπότε αφέθηκαν ελεύθεροι. Ανάμεσά τους αφέθηκαν ελεύθεροι και οι φερόμενοι ως ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης.
►3. Δεκτές έγιναν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης ποινής τεσσάρων από τους οχτώ καταδικασμένων σε πρόσκαιρες καθείρξεις στην υπόθεση του λεγόμενου «συνδικάτου του εγκλήματος», μέλη του οποίου εμπλέκονταν στην υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.
►4. Βαριές ποινές κάθειρξης από 10 μέχρι 12,5 χρόνια επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας σε τέσσερις κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι στην υπόθεση της γνωστής αλυσίδας φούρνων «Το Χωριάτικο», που λειτουργούσε ως «βιτρίνα» μεγάλου κυκλώματος σωματεμπορίας και εκμεταλλευόταν γυναίκες από την ανατολική Ευρώπη. Η έφεση είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και αφέθηκαν ελεύθεροι!
►5. Στην υπόθεση Energa-Hellas Power (256 εκατ. ευρώ), με την οποία καταδικάστηκαν 11 από τους 19 κατηγορούμενους για υπεξαίρεση, ξέπλυμα και λαθρεμπορία, πλην τριών, αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι με αναστολή.
►6. Υπόθεση «Noor One»: 33 κατηγορούμενοι. Με ολική ανατροπή του βουλεύματος και της εισαγγελικής πρότασης καταδικάζονται με τη βαρύτερη των ποινών οι δύο Ελληνες «αποστολέας» και «παραλήπτης» του φορτίου των 2 τόνων ηρωίνης, με μικρότερες ποινές ο μεταφορέας της ηρωίνης και κάτοχος της αποθήκης και ο Ιρανός συνοδός του φορτίου. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι Ελληνες επιχειρηματίες καταδικάστηκαν σε μικρότερες ποινές, με τις εφέσεις τους να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα και να είναι ελεύθεροι.
►7. Ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση της έφεσης αποφάσισε το δικαστήριο για 11 κατηγορούμενους για την υπόθεση με τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα.
►8. Αναστολή στην εκτέλεση της ποινής έδωσε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο στους τέσσερις καταδικασθέντες, υπευθύνους της εταιρείας ΗΛΙΟΣ, για το μοιραίο δυστύχημα τον Αύγουστο του 2005, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 123 επιβαίνοντες. Στον καθένα επέβαλε ποινή φυλάκισης 123 ετών, με ποινή βάσης τα 3 έτη για το πρώτο θύμα και επιπλέον 1 έτος για κάθε ανθρώπινη ζωή που χάθηκε στην αεροπορική τραγωδία. Εκτιτέα από αυτά είναι τα 10 έτη.
►9. Εκτός φυλακής βγαίνει και ο τελευταίος εκ των τριών καταδικασθέντων για τη δολοφονία του φιλάθλου Κώστα Κατσούλη. Ο κρατούμενος, που είχε κριθεί ότι είχε ηγετικό ρόλο στην επίθεση, κατέθεσε αίτηση αναστολής της πρωτόδικης ποινής 16 ετών, η οποία του έχει επιβληθεί ομόφωνα. Παρά την αρνητική πρόταση του εισαγγελέα, τελικά η αίτησή του έγινε δεκτή από το δικαστήριο.
►10. Εκτός φυλακής βρίσκεται ο χρυσαυγίτης γυμναστής από την Ιεράπετρα, που πριν από ένα χρόνο καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό μιας 14χρονης αθλήτριάς του.
►11. Την ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αλλά με αναστολή, επέβαλε στους δύο άντρες που κάθισαν στο εδώλιο για βιασμό κοπέλας στην Ακρινή Κοζάνης το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο των Γρεβενών. Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους, καθώς θεωρήθηκε πως είχαν πρότερο έντιμο βίο.
Κατόπιν αυτού οι πολίτες αυτής της χώρας μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς. Η Ηριάννα είναι στη φυλακή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου