Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Σφαιρικό δίκαιο



Το εμπρηστικό δόγμα «δίκιο είναι “ο νόμος του ΟΑΚΑ”» είναι πολεμιστήριο σάλπισμα.
του Παντελή Μπουκάλα
Το μέγα ερώτημα «πού είναι το κράτος;», που συνήθως μεταμφιέζει τη σιγουριά μας ότι δεν υπάρχει κράτος, το εξαπολύουμε με κάθε ευκαιρία και με κάθε κυβέρνηση, ακόμα κι όταν έχουμε κι εμείς μερτικό ευθύνης, αν όχι κυρίως τότε. Το εκτοξεύουμε λ.χ. όταν χιονίζει κι εμείς καθηλωνόμαστε κάπου στη Μαλακάσα, και επειδή περιφρονήσαμε την ανάγκη των αντιολισθητικών αλυσίδων, για την οποία δεν χρειάζεται να μας πληροφορήσει το κράτος. Οταν η νεροποντή σκοντάφτει στα ρέματα που μπάζωσε ο έρωτάς μας για τα αυθαίρετα, που απολαμβάνει συνήθως την κάλυψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. ΄Η όταν «μας σφαγιάζουν» οι διαιτητές, στο ποδόσφαιρο ή στο μπάσκετ· όταν δηλαδή δεν σφυρίζουν όπως θα σφυρίζαμε εμείς στη θέση τους.
Αυτό ακριβώς διέπραξε ο κληρονόμος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Η διαδικτυακή ανάρτησή του επί λέξει: «Υπάρχει κράτος; Γιατί εάν δεν υπάρξει, μπορεί να υπάρξει ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΟΑΚΑ... ακόμα και είναι η τελευταία του φορά!!!». Κάτι λείπει στην ακροτελεύτια πρόταση, αλλά το τελευταίο που μας ανησυχεί στις προαναγγελίες πολέμου είναι η συντακτική τους αρτιότητα. Μία βδομάδα νωρίτερα ο κ. Ιβάν Σαββίδης, αδυνατώντας να αποδεχτεί την ήττα του ΠΑΟΚ στην Τούμπα από τον ΠΑΟ, ανακάλυψε και αυτός διαιτητική σφαγή και μας πληροφόρησε πού είναι το κράτος, πού θέλει δηλαδή να είναι: στα χέρια του. Το αποσαφήνισε η απειλή του για έναν από τους διαιτητές: «Η καριέρα του έχει ολοκληρωθεί. Εγώ έχω αρκετές δυνατότητες να τον στείλω στη σύνταξη».
 
 
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
Μεγαλομανία; Τραμπουκισμός; Σιγουριά ατιμωρησίας; Μέθη από την αλκοόλη που προσφέρει αφειδώς στους ιδιοκτήτες «ιδέας» ο «ηρωικός λαός» που τους λατρεύει; Οποια απάντηση κι αν δοθεί, ακολουθεί αναπόφευκτα το –δίκαιο πια– ερώτημα: Μα πού είναι το κράτος; Πώς δεν ακούει και πώς δεν διαβάζει πολεμικά τελεσίγραφα; Πώς επιτρέπει την καλλιέργεια του μίσους εναντίον όσων «σφάζουν» την ομάδα μας, δηλαδή εναντίον των κακόπιστων που δεν παραδέχονται πως η ομάδα μας είναι ομαδάρα, η οποία δικαιούται τα πρωταθλήματα άνευ αγώνων;
Το εμπρηστικό δόγμα «δίκιο είναι “ο νόμος του ΟΑΚΑ”» είναι πολεμιστήριο σάλπισμα. Το ίδιο δόγμα, πάντως, αποτελεί το μοναδικό άρθρο του Συμβόλου Πίστεως όλων των στρατών που δρουν με το ψευδώνυμο «σύνδεσμοι οπαδών». Μπορεί να διαφέρει το χρώμα της αίρεσής τους, η θρησκεία τους όμως είναι μία: η θρησκεία του τσαμπουκά. Ο τσαμπουκάς είναι, άλλωστε, το νεοελληνικό συνώνυμο του «ευ αγωνίζεσθαι».
καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου