Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Μικρό το πλήθος, μέγα το πάθος


Στιγμιότυπο από την συγκέντρωση στο Σύνταγμα του κινήματος Παραιτηθείτε

Συντάκτης: Ντίνα Δασκαλοπούλου
«Και τώρα βγάζουμε όλοι μαζί φωτογραφίες για να δείξουμε ότι είμαστε εδώ στα συριτρόλ». «Και τώρα κάνουμε όλοι ένα βήμα μπροστά για να φαινόμαστε πολλοί μπροστά στη Βουλή, εσείς από τη “Μεγάλη Βρεταννία” ανεβείτε». «Και τώρα φωνάζουμε όλοι μαζί “Παραιτηθείτε, παραιτηθείτε, παραιτηθείτε”».
Είναι 8.30 ώρα το βραδάκι και περί τους 1.500 ανθρώπους έχουν κατεβεί στο Σύνταγμα για να ρίξουν την κυβέρνηση της χώρας: μερικές εκατοντάδες άνθρωποι όπως και να το κάνεις δεν είναι αρκετοί για τόσους δημοσιογράφους και φωτογράφους που έχουν μαζευτεί από νωρίς - κάπως έτσι ερμηνεύεται και η αγωνία των διοργανωτών που δίνουν οδηγίες από μικροφώνου στους διαδηλωτές.
Ωστόσο, πάρα το μικρό πλήθος, είναι μέγα το πάθος των ανθρώπων που δηλώνουν «μέλη ενός κινήματος», «Ούτε δεξιοί ούτε αριστεροί, αλλά Ελληνες» - εξ ου και άλλος ωρύεται «Ο Τσίπρας φοράει στρινγκ κι ο Καμμένος κιλότα», άλλος ρίχνει κατάρες, άλλος γαμοσταυρίζει κι άλλος -επί ματαίω- προκαλεί τους αστυνομικούς στα σκαλοπάτια της Βουλής, όπου σπεύδουν οι φωτογράφοι για ένα καυτό ενσταντανέ, αλλά φευ...
«Να είμαστε προσεκτικοί, αυτοί θα βγάλουν τα ΜΑΤ να μας δείρουν, δεν βλέπεις τι γίνεται στη Βόρειο Κορέα;», λέει συνωμοτικά μια κυρία σε μια άλλη, ενώ από το μικρόφωνο οι διοργανωτές ολοφύρονται «για άλλο ένα νεκρό παλικάρι στη Βενεζουέλα».
Το «κίνημα που είναι αποκλεισμένο από τα μίντια», αλλά οι πρωτοστάτες του έχουν δώσει ένα μπαράζ συνεντεύξεων όλες αυτές τις μέρες, τα πήγε εξαιρετικά καλά από δημοσιογραφική κάλυψη, σε βαθμό που να αναλογεί ένας δημοσιογράφος σε 100 διαδηλωτές.
Κι η αλήθεια είναι πως έχει επιστρατεύσει τα πάντα: σωρεία άρθρων, φεϊγβολάν, αμέτρητες κοινοποιήσεις στα σόσιαλ μίντια, σειρά από σκίτσα του Αρκά, μέχρι και... ποίηση: «Θα ξαναβγεί ο Διγενής κι οι Μπουμπουλίνες, Καραϊσκάκηδες και Κολοκοτρωναίοι, ακόμα πιο γενναίοι».
Σε αντίθεση με πέρσι, ωστόσο, και ο κόσμος ήταν σαφέστατα λιγότερος, αλλά και άλλου ύφους.
Φέτος κυριάρχησαν οι ελληνικές σημαίες και ουχί οι ευρωπαϊκές, παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες να δώσουν τον τόνο η «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη μείωση των κρατικών δαπανών, των εισφορών και των φόρων» και η αδελφή Πρωτοβουλία «για οικονομικό κι ανταποδοτικό κράτος».
Αντιθέτως, κι αναπόφευκτα, τον τόνο έδιναν τα ευάριθμα και ευθαλή γηρατειά με συνθήματα όπως «Τσίπρα ντροπιάζεις την Αρτα, γι’ αυτό πάρ’ τα» και «Τσίπρα απατεώνα μολύνεις τον αιώνα».
Πολλή οργή, πολλές εκρήξεις και υβρεολόγιο που αδυνατώ να σας μεταφέρω ήταν η συνήθης απάντηση στην ερώτηση «Γιατί είστε σήμερα εδώ;».
Αλλωστε, αυτό το κλίμα καλλιεργούσαν και τα μεγάφωνα με τη μονότονη ιαχή «Παραιτηθείτε», «Ψεύτες». «Κλέφτες, κλέφτες», άρχισε να φωνάζει ένας παππούς, πυροδοτώντας την οργή του διπλανού και μάλιστα on camera: «Nα είμαστε προσεκτικοί, είναι απατεώνες, όχι κλέφτες».
Ετσι, μέσα στις κραυγές, χάνονταν και τα επιχειρήματα όσων προσπαθούσαν να εξηγήσουν γιατί ο Γαβρόγλου κι ο Τόσκας πρέπει να μπουν φυλακή (όπως τους έδειχνε πίσω από τα κάγκελα το ακριβό φέιγ βολάν που διακινούνταν).
Η κυρία Σοφία, 47 ετών και μητέρα τριών κοριτσιών, που κατέβηκε στη διαδήλωση με πλακάτ στον λαιμό, ανέλαβε να συνοψίσει γιατί η κυβέρνηση της χώρας έχει τα μαύρα της τα χάλια:
«Τα κορίτσια μου πάνε σε ιδιωτικό σχολείο και τα πάμε μόνο σε ιδιώτες γιατρούς. Γιατί εγώ να πληρώνω φόρους για το παιδί του διπλανού που δεν έχει λεφτά; Εγώ αγωνίζομαι για τα δικά μου παιδιά».
Κι όπως ανέγραφε το πλακάτ της κορούλας της δίπλα: «Καταλάβατε ή θέλετε να κάνω και κακάκια
EFSYN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου