Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΕΡΚΥΡΑ – All inclusive: “Nησί με ξενοδοχεία και απ΄εξω ζητιάνους” !!!


corfu-all-inclusive

της ΕΛΙΝΑΣ ΛΑΣΚΑΡΙ
Το all inclusive δεν είναι επιταγή. Αποτελεί προσφερόμενη από τα ξενοδοχεία επιλογή σε τουρίστες, που μάλλον αδιαφορούν να καταλάβουν κάτι περισσότερο από τη χώρα που επισκέπτονται. Ή σε εκείνους που τους έχουν πείσει ότι η κατανάλωση φαγητού εκτός ξενοδοχείου, μπορεί να τους κοστίσει την υγεία τους, όπως λόγου χάριν στη…γειτονική μας Τουρκία.
Για την Κέρκυρα, το all inclusive μοιάζει να επιλέγεται, εκτός από τους αδιάφορους, και από κείνους που προτιμούν εν γνώσει τους την ασφάλεια του προπληρωμένου, πλαστικού έστω, ξενοδοχειακού φαγητού, από τις εκπλήξεις μιας αγοράς, που δεν φημίζεται ακριβώς για την αξιοπιστία της. Τους έχουν άλλωστε διηγηθεί τόσες και τόσες ιστορίες οι συμπατριώτες τους για traditional κερκυραϊκούς (ήμαρτον) μουσακάδες, που και αυτοί ακόμα αποδείχθηκαν catering, για παστιτσάδες όμοιες με οποιοδήποτε κοκκινιστό ή για σοφρίτο με σως μανιταριών πάνω σε μαραμένα φύλλα ρόκας, ακολουθούμενα άπαντα από την … παραδοσιακή πια «πανακοτούλα» (!)
Σε όλη την Ελλάδα ωστόσο, πληθαίνουν οι προσπάθειες για την προώθηση και “ελλειμματικών” ακόμα – ως προς τα τουριστικά πρότυπα – περιοχών, που βασίζονται στον θεματικό τουρισμό και προβάλλουν την ιστορία τους, τον πολιτισμό, την τέχνη ή τη θρησκεία, τις φυσιολατρικές ή αθλητικές δραστηριότητες, τον ήλιο, το βουνό η τη θάλασσα, τη γαστρονομία, ό,τι τέλος πάντων η καθεμιά τους διαθέτει και στο οποίο μπορεί να επενδύσει.
Στην Κέρκυρα, που διατίθενται μαζεμένα και πλούσια όλα τα παραπάνω, πέρα απ΄το να πουλάμε φωσφοριζέ λικέρ κουμ-κουάτ (για φωτιστικά;), απωθητικά “αναμνηστικά” made in Korea και φτηνιάρικες “θρησκευτικές” εικόνες, τι ακριβώς κάνουμε; Πως εκμεταλλευόμαστε το αναμφισβήτητο διεθνές ενδιαφέρον για τη μεσογειακή διατροφή, ως την πλέον υγιεινή, για να προβάλουμε τη δική μας μοναδική πολιτιστική κληρονομιά, μέσω και της ανεπανάληπτης και πολυσυλλεκτικής (ενετικής, γαλλικής, αγγλικής, ελληνικής, ό,τι εν κατακλείδι σημαίνει το “κερκυραϊκής”) κουζίνας μας; Τι επιλογές διαθέτουμε, όταν θέλουμε να προσφέρουμε στους καλεσμένους μας ένα γνήσιο, παραδοσιακό η “δημιουργικά” πειραγμένο κερκυραϊκό πιάτο, από το να το μαγειρέψουμε στο σπίτι; Και ποιός άλλος τρόπος υπάρχει να καμαρώσουμε για το παλίμψηστο της ιστορίας μας, αν όχι με τη ξενάγησή τους στην αρχιτεκτονική, στη φύση και στις γεύσεις μας;
Πράγματι, το “all inclusive” απειλεί να μας καταντήσει “νησί με ξενοδοχεία και απ΄εξω ζητιάνους”, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Σώζος, σε άρθρο του. ‘Όμως, αυτό το πράγματι προβληματικό “μοντέλο διαχείρισης διακοπών”, δεν επιβλήθηκε δια νόμου, ώστε δια νόμου και να καταργηθεί. Υιοθετήθηκε και καθιερώθηκε, ως εναλλακτική ενός χώρου που μειονεκτούσε, αυτού της εστίασης. Για την καταπολέμηση του, δεν αρκούν οι αφορισμοί. Χρειάζονται στοχευμένες δράσεις επιχειρηματιών με γνώσεις και όραμα, και συνεργασίες με τουριστικούς πράκτορες και αρμόδιους φορείς.
Με λίγα λόγια, η αρπαχτή τελείωσε, ζήτω η συνέπεια και ο επαγγελματισμός! Ενδιαφερόμαστε;

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-PAGANELI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου