Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Ούτε Μητσοτάκης, ούτε Καλφαγιάννης. ΕΡΤ, μόνο ΕΡΤ!!!


του Σωτήρη Αργύρη*
Ο διάλογος για το Γενικό Κανονισμό Προσωπικού της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης προκάλεσε ήδη πολλές αντιπαραθέσεις και πολλές ήταν επίσης οι επικρίσεις. Ατύπως, οι πρωταγωνιστές παραμένουν πάντα οι ίδιοι. Υποτίθεται πως ορίζουν κάτι διαφορετικό, αλλά εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι διαφορές δεν υπάρχουν. Και οι δύο απαξιώνουν το μεγαλείο της ΕΡΤ, για διαφορετικούς λόγους, καταλήγοντας όμως στο ίδιο αποτέλεσμα: να απέχει κατά πολύ των προσδοκιών της κοινωνίας.
Η πολιτική διάσταση –κυρίως κομματική- δίνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση και τον ίδιο το νυν πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη. Απέναντί του δεν βρίσκεται η διοίκηση της ΕΡΤ, αλλά το συνδικαλιστικό κατεστημένο, το οποίο, ορίζει επίσης με τους δικούς του όρους το (ευοίωνο) μέλλον ορισμένων προσώπων και όχι του συνόλου των εργαζομένων και τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Πρόκειται για μια αντιπαράθεση που βλάπτει σοβαρά την ΕΡΤ, ασχέτως των όποιων προθέσεων διατυπώνονται στομφωδώς, κάθε φορά, ειδικά από την συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΣΠΕΡΤ. Οι αντιπαρατιθέμενες πλευρές κινούνται σε εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις, όμως, επαναλαμβάνω, απαξιώνουν το μεγαλείο της ΕΡΤ.
Συνεπής στο ρόλο της η Ν.Δ. που θέλει να σμικρύνει τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αφού δεν μπόρεσε να απαλλαγεί παντελώς τον Ιούνιο του 2013. Το θετικό, όμως, είναι ότι εκφράζει ευθέως τη βούλησή της μη κρυπτόμενη και χωρίς φυσικά να αποκλίνει της πάγιας πολιτικής της, θεωρώντας αρνητικό οτιδήποτε έχει δημόσιο χαρακτήρα. Άλλωστε, έχει ουσιαστικά τη στήριξη όλων των υπολοίπων τηλεοπτικών σταθμών και απόλυτα διασφαλισμένη την προβολή που το κόμμα χρειάζεται και ο αρχηγός επιζητεί.
Το θέμα, όμως, δεν είναι τι κάνει ένα πολιτικό κόμμα, αλλά τι πράττει η ΕΡΤ ώστε να μην προκαλεί την ελληνική κοινωνία και τον κόσμο που ακόμη τη στηρίζει. Ο ρόλος της ΕΡΤ δεν είναι να αποκομίζουν όλο και περισσότερα προνόμια οι εργαζόμενοι, με αργίες και ημιαργίες, με επιτροπές μετ’ αποδοχών και θέσεις ευθύνης με επιδόματα σε ότι αφορά πάντα το συνδικαλιστικό κατεστημένο που «θρόνιασε» στις αναπαυτικές πολυθρόνες και μοιράζει «στα δικά του παιδιά» τα δωράκια. Η λογική αυτή παραπέμπει στις αλγεινές μέρες της δεκαετίας του 1980 όπου οι συνδικαλιστές κατέβαζαν τους διακόπτες με περισσή ευκολία, αδιαφορώντας για την κοινωνία –δεν έχω καμιά αντίρρηση για τις απεργίες και τα αιτήματά τους.
Ακούγεται φοβερά παράταιρο στο σλόγκαν στο Ραδιομέγαρο «όλα πάνε χειρότερα». Όλοι φωτογραφίζουν τον ισχυρό… συν-διοικητή Παναγιώτη Καλφαγιάννη και θεωρούν δημιούργημά του τον ΓΚΠ, αδιαφορώντας για τις, όντως, προκλητικές προτάσεις που αποφέρουν ειδικά προνόμια στους εργαζόμενους, αλλά δεν ξέρω πόσο βοηθούν στην πιο εύρυθμη λειτουργία της ΕΡΤ και του παραγόμενου προγράμματός της. Ωστόσο, εδώ και καιρό έχει καταστεί σαφές ότι οι «ημέτεροι», οι… ψηφοφόροι, οι χειροκροτητές και οι λογής λογής τοποτηρητές απολαύουν προνόμια, χωρίς τις σχεδιαζόμενες σχετικές ρυθμίσεις, σε αντίθεση με όσους διατηρούν την εργασιακή τους αυτονομία και αξιοπρέπεια. 
Από την περασμένη χρονιά ήθελα να αναφερθώ σ΄ αυτήν την άτυπη ομάδα που δημιούργησε το καθεστωτικό συνδικαλιστικό κατεστημένο στην ΕΡΤ, το οποίο, δυστυχώς, αυξάνει όλο και περισσότερο την επιρροή του στο Ραδιομέγαρο. Η εξουσία της ΠΟΣΠΕΡΤ είναι διάχυτη για όσους κατανοούν και αντιλαμβάνονται τα αυτονόητα τόσο στο Ραδιομέγαρο όσο στους περιφερειακούς σταθμούς. Απομακρύνσεις μη αρεστών από θέσεις, τοποθετήσεις «ημετέρων» σε καίρια πόστα, αυταρχισμός και αλαζονεία από τους φίλα προσκείμενους στην ομάδα εξουσίας. Πρόκειται για την πολύ καλά και μεθοδικά συγκροτηθείσα ομάδα ΟΑΚΑ: Οκνηρία, Ασχετοσύνη, Κακεντρέχεια και Ανεπάρκεια.  Τίποτε χειρότερο δεν μπορεί να υφίσταται σ΄ ένα Ραδιοτηλεοπτικό Οργανισμό και μάλιστα Δημόσιου χαρακτήρα, όπως είναι η ΕΡΤ.
Ο πολιτικός κυνισμός της Ν.Δ. είναι σίγουρα επικίνδυνος για το μέλλον της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Και ακριβώς το ίδιο ισχύει για τον συνδικαλιστικό… διοικητικό μηχανισμό, που φέρει την υπογραφή του προέδρου της ΠΟΣΠΕPT. Η απάντηση, όλων των εργαζομένων, πρέπει να είναι μία. Ούτε Μητσοτάκης, ούτε Καλφαγιάννης –ως προς τη λογική και την τακτική που ακολουθεί. ΕΡΤ, μόνο ΕΡΤ, για την κοινωνία και τους πολίτες!
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η υπνώττουσα κυβέρνηση που έδωσε το «φιλί» της επαναλειτουργίας στην ΕΡΤ οφείλει να πάρει θέση για το «τυράκι» του νέου Κανονισμού και κυρίως για τα παρεπόμενα που προκαλούν κοινωνική θυμηδία.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 1: Απεδείχθη, ήδη, ότι όταν η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου βύθισε την ΕΡΤ και την Ελλάδα στο μαύρο, και οι εργαζόμενοι έμειναν στις επάλξεις του αγώνα, οι ηγήτορες συνδικαλιστές προετοίμαζαν την επόμενη μέρα και πως οι «ημέτεροι» -της ομάδας ΟΑΚΑ- θα κρατούν τα κλειδιά της ΕΡΤ στο ένα χέρι και τον διακόπτη στο άλλο!      
* Ο Σωτήρης Αργύρης είναι δημοσιογράφος στην ΕΡΤ Ιωαννίνων.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου