Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Ναι, υμνούν τη χούντα και το «φωνάζουν» δυνατά

Τι δεν καταλαβαίνεις;


Γράφει ο Μανώλης Καλουδάς
Τα ότι ζουν ανάμεσά μας κάποιοι νοσταλγοί της χούντας των συνταγματαρχών το καταλαβαίνω. Εδώ ορισμένοι υμνούν τις θηριωδίες των Ναζί, δεν θα υπήρχαν «ζαρντινιέρες» του Παπαδόπουλου και του Παττακού που λένε στους φίλους τους και στους συγγενείς τους πόσο ωραία ήταν την επταετία που κοιμόντουσαν με τις πόρτες ανοιχτές και έτρωγε ο λαός ψωμάκι; Αλλά μέχρι εκεί. Δεν πίστευα ότι θα το «φώναζαν» κιόλας. Δυστυχώς έκανα λάθος.
Τις τελευταίες ώρες έχει γίνει viral μια φωτογραφία νταλίκας, στο πίσω μέρος της οποίας είναι ζωγραφισμένος ο φοίνικας της χούντας. Τη φωτογραφία «ανέβασε» στο προφίλ του, στο facebook, ο συγγραφέας, Γιώργος Παναγιωτίδης. Δεν θα σχολιάσω το «πουλί», αυτό έγινε κατά κόρον από δεκάδες ενημερωτικά sites, μεταξύ των οποίων και το altsantiri.gr. Άλλωστε, προσωπικά δεν εξεπλάγην όσο πολλοί από σας, καθώς είχα δει – ξανά σε φωτογραφία από παλιότερο δημοσίευμα –  την εν λόγω νταλίκα που κυρίως βολτάρει στη Βόρεια Ελλάδα. Με ένα google search θα τη βρείτε.
Αυτό που μου έκανε απίστευτη εντύπωση ήταν τα σχόλια των χρηστών κάτω από τα δημοσιεύματα με τη φωτογραφία της νταλίκας. Μέτρησα συνολικά πέντε posts στον «τοίχο» μου από διάφορες σελίδες που έχω κάνει like που είχαν κάνει θέμα την νταλίκα. Και λίγα είδα, καθώς όπως είπα, το φωτογραφικό στιγμιότυπο έγινε viral. Λογικό.
Το κοινό στοιχείο που είχαν όλα τα σχετικά posts που αναφέρω ήταν ο αριθμός των σχολίων. Δεκάδες στο καθένα απ’ αυτά. Πατάω, που λέτε, να δω τα σχόλια για ν’ αντιληφθώ πώς διάολο υποδέχεται ο κοινός χρήστης το όλο θέμα και μου πέφτει το σαγόνι. Εννιά στους δέκα αποθέωναν τη χούντα και τον δικτάτορα, Γιώργο Παπαδόπουλο, χρησιμοποιώντας τα γνωστά ψέματα περί «κούκλας Οικονομίας» (που έλεγε και ο Άδωνις Γεωργιάδης), ότι έφαγε ο λαός ψωμί, ότι φτιάχτηκαν δρόμοι, ότι δεν έκλεψαν, ότι δεν έβαλαν τους δικούς τους στα Υπουργεία, ότι δεν έκαναν ρουσφέτια και διάφορα άλλα τέτοια.
Ναι. Όπως σας τα λέω. Δεν μπορεί, σκέφτηκα εγώ ο έξυπνος, θα είναι τρολς που ξαμολήθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση της εν λόγω φωτογραφίας. Έλα μου ντε, όμως, που οι λογαριασμοί ήταν πέρα για πέρα αληθινοί. Μπήκα και τους τσέκαρα έναν έναν. Κανονικοί άνθρωποι, οι περισσότεροι μάλιστα με παιδιά, με τις φωτογραφίες τους, τα σχόλιά τους, τα βιογραφικά τους και πάει λέγοντας. Χρήστες, δηλαδή της διπλανής πόρτας, που δεν διστάζουν να υμνήσουν δημόσια τη χούντα των συνταγματαρχών και τις πρακτικές τους.
Ναι, είναι πολλοί.
Ναι, το φαινόμενο αυτό με φοβίζει.
altsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου