Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Και τώρα, μάχη στο ΣτΕ για τον Ερημίτη...

Εμμένει στην προηγούμενη απόφασή του και συμπαραστέκεται στον αγώνα των κατοίκων της Κασσιώπης το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, το οποίο επί τρίωρου συζήτησε το Σάββατο, την πώληση του Ερημίτη.
Το θέμα τέθηκε με πρωτοβουλία της επικεφαλής της Αντικαπιταλιστικής Συνεργασίας Αντωνίας Λαχανιώτη η οποία έκανε και τη σχετική εισήγηση στο σώμα, με δεύτερη εισήγηση από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεόδωρο Γουλή, ενώ η συζήτηση διεξήχθη παρουσία δεκάδων κατοίκων της περιοχής της Κασσιώπης, των μελών της επιτροπής αγώνα αλλά και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.
“Θα δώσουμε μάχη”
Η εισηγήτρια του θέματος Τόνια Λαχανιώτη υπογράμμισε ότι πρόκειται για έγκλημα το οποίο έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση εις βάρος της συγκεκριμένης περιοχής και αν δεν το σταματήσουν δεν θα είναι το τελευταίο: «Χρειάζεται ανατροπή αυτής της πολιτικής που ξεπουλάει δημόσια περιουσία για να εξυπηρετήσει τη λυκοσυμμαχία «επενδυτών» και «δανειστών» με την οποία η κυβέρνηση συντάσσεται πλήρως πανηγυρίζοντας για «ανάπτυξη» και «επενδύσεις». Μαζί με όλους τους εργαζόμενους θα δώσουμε τη μάχη για να παραμείνουν δημόσια περιουσία όσα η κυβέρνηση ξεπουλάει», επεσήμανε η περιφερειακή σύμβουλος της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.
Ο Θ. Γουλής από την πλευρά του ζήτησε να προταχθεί το κύριο θέμα που, κατά τη γνώμη του, είναι το ότι «σήμερα έχουμε μία πολιτική που σαρώνει τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και μαζί με αυτή σαρώνει τη δημόσια περιουσία και τις δημόσιες υποδομές».
Φατήρας: Μαθημένοι στον αγώνα...
Στη συνεδρίαση μίλησε απευθυνόμενος τους περιφερειακούς συμβούλους ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα κατά της Εκποίησης του Ερημίτη, Δ. Φατήρας, ο οποίος υπογράμμισε ότι για τους κατοίκους τίποτα δεν έχει τελειώσει: «Είμαστε μαθημένοι στον αγώνα και το ξέρετε», τόνισε υποστηρίζοντας ότι δεν θα είχε συμβεί η αρνητική εξέλιξη της πώλησης αν υπήρχε σταθερή αντίθεση από τον περιφερειάρχη και το δήμαρχο.
Στη συνεδρίαση μίλησε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σταμάτης Πελάης (και ως μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου) ο οποίος υπογράμμισε ότι οι συνάδελφοί του μέσω της γενικής τους συνέλευσης έχουν ταχθεί ομόφωνα κατά της συγκεκριμένης επένδυσης.
Τα νομικά όπλα εν όψει της δίκης
Στη συζήτηση τέθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν, μεταξύ αλλων, με τα νομικά όπλα που η κοινωνία της Κέρκυρας και οι φορείς της διαθέτουν ώστε να αποτρέψουν την “αξιοποίηση” του Ερημίτη με το χτίσιμο της παρθένας, σήμερα, περιοχής. Την Τετάρτη συζητείται στο ΣτΕ η προσφυγή που έχει καταθέσει η Περιφέρεια με την οποία ζητά να ακυρωθεί η μεταβίβαση της περιοχής του Ερημίτη στο ΤΑΙΠΕΔ ως αντιβαίνουσα στο νόμο, αφού αποτελεί αφενός μεν δασική έκταση, αφετέρου προστατευόμενο οικοσύστημα. Όπως επεσήμανε ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Καρύδης, ο νομικός σύμβουλος της περιφέρειας που στηρίζει την υπόθεση δικαστικά, έχει καταθέσει ως παρατήρηση στο περ. Συμβούλιο ότι ακόμα και αν απορριφθεί η προσφυγή κατά της παραχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ, η Περιφέρεια μπορεί να καταθέσει προσφυγή κατά της δόμησης στην εκταση προσβάλλοντας το χωροταξικό σχέδιο που έχει συμπεριληφθεί στη διαδικασία πώλησης.
Η απόφαση
Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη και αναφέρει τα εξής:
1) Να ανακληθεί η Απόφαση της Κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση επί 99 χρόνια της Δημόσιας Έκτασης "ΕΡΗΜΙΤΗΣ" στην Κασσιώπη - Κέρκυρας.
2) Να υλοποιηθεί η Απόφαση της Π.Σ. υπ’αρίθμ. 12/2011, καθώς και της Δ.Σ. του Δήμου Κέρκυρας, να ανακηρυχθεί η περιοχή σαν ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, απολύτου προστασίας, να μην ιδιωτικοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο, ούτε να οικοδομηθεί, όπως ήδη προβλέπεται στο από 19/06/2012 Π.Δ. ΦΕΚ 229 "για την προστασία των νησιωτικών υγρότοπων" στο οποίο έχει ενταχθεί ο "ΕΡΗΜΙΤΗΣ".
3) Το Π.Σ. συμπαραστέκεται στον αγώνα των κατοίκων Κασσιώπης και των μαζικών φορέων της Κέρκυρας και θα στηρίξει τους αγώνες τους.
4) Να συμπαρασταθεί έμπρακτα, σε συνεργασία με το Δήμο Κέρκυρας, ώστε να διανοιχθούν τα μονοπάτια και να περιφραχθεί ο χώρος. Γι’ αυτό προτείνει να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες μελέτες από το Δήμο Κέρκυρας.
5) Κάθε απόφαση να προσβάλλεται από τον αρμόδιο φορέα, με τη συμπαράσταση της ΠΙΝ με κάθε νόμιμο τρόπο.
6) Να ζητηθεί και η συνδρομή του Δήμου Κέρκυρας σε όλα τα θέματα αρμοδιότητάς του.
7) Να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν ο κίνδυνος που ελλοχεύει για την εθνική μας ασφάλεια και να γίνει σεβαστή, ως αναγκαία, η ύπαρξη στο χώρο φυλακίων του Πολεμικού Ναυτικού που διαθέτει και ραντάρ.
8) Η Απόφαση αυτή του Π.Σ. να δημοσιευθεί στον Αθηναϊκό και τοπικό Τύπο και να σταλεί στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δ.Σ. ΤΑΙΠΕΔ, αρχηγούς Κομμάτων και Βουλευτές Ιονίων Νήσων.
Ψηφοφορία
Εν τω μεταξύ, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας έχει ξεκινήσει ηλεκτρονική συλλογήυ υπογραφών κατά της πώλησης του Ερημίτη. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 750 υπογραφές. Η διεύθυνση της ψηφοφορίας είναι η:
http://www.avaaz.org/en/petition/Exclude_selling_of_protected_biotopes_of_Corfu_island_in_Greece_from_the_Memorandum_of_Economic_and_Financial_Policies/?cPsSObb

πηγη CORFUPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου