Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Αλλαγές πάλι στην Αυτοδιοίκηση: 3 – 4 οι Δήμοι στην Κέρκυρα!

Δεν τους «έκατσε» καλά ο Καλλικράτης και τον αλλάζουν! Μάλιστα φαίνεται ότι στην Κέρκυρα οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει με τους εδώ βουλευτές για 3 – 4 Δήμους.
Σύμφωνα με το «ΕΘΝΟΣ» αλλάζει ξανά ο χάρτης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με λίφτινγκ στον Καλλικράτη. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχοντας ζητήσει τη συνεργασία των Δημάρχων, θα καταθέσει εντός Σεπτεμβρίου, νόμο που θα περιλαμβάνει την αύξηση των Δήμων, κυρίως σε ΟΤΑ τεράστιας έκτασης που είναι δύσκολο να διοικηθούν
Και άλλες αλλαγές
Με θεσμικές αλλαγές στον Καλλικράτη που θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία περισσότερων δήμων, την άρση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των δημάρχων στους μεγάλους δήμους, ετοιμάζεται να απαντήσει το υπουργείο Εσωτερικών στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Μετά τη δραστική μείωση της μηνιαίας επιχορήγησης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 30% (από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν περικοπεί οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι κατά 55%) που έχει δημιουργήσει αναταραχή και ποικίλες αντιδράσεις από πλήθος δημάρχων που απειλούν με στάση πληρωμών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών κινείται σε δύο κατευθύνσεις: 1) επιδιώκει να εξασφαλίσει το σύνολο των κονδυλίων των προνοιακών επιδομάτων που αποδίδουν οι δήμοι και 2) απέναντι στη νέα περικοπή των επιχορηγήσεων προετοιμάζει αντεπίθεση με θεσμικές αλλαγές στον Καλλικράτη έπειτα από διαβούλευση με τους δημάρχους και τα κόμματα της Βουλής, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται οι αλλαγές στον νόμο για την απόδοση ιθαγένειας.
Επιστολή Στυλιανίδη
Ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει αποστείλει, εδώ και μερικές ημέρες, επιστολή σε όλους τους δημάρχους με την οποία τους ζητά μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου να καταγράψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στον Καλλικράτη και το νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης.
Ο υπ. Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδης έχει ζητήσει από τους δημάρχους να του στείλουν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στον Καλλικράτη.
Η τελική πρόταση
Αμέσως μετά τη συλλογή των αιτημάτων και σε συνεργασία με τα κόμματα της Βουλής θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση που θα λάβει τη μορφή νόμου εντός του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται η αύξηση των δήμων κυρίως σε ΟΤΑ που είναι δύσκολο να διοικηθούν λόγω της τεράστιας έκτασής τους. Οι δήμοι-μαμούθ αφορούν κυρίως τα νησιά της Λέσβου, της Ρόδου και της Κέρκυρας, όπου εκτιμάται ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα εισηγηθεί τη δημιουργία τριών έως τεσσάρων δήμων σε κάθε νησί.
Συζητήσεις
Αντίστοιχα το ίδιο μπορεί να συμβεί στην Κέρκυρα όπου έχουν ήδη προχωρήσει οι συζητήσεις με τοπικούς βουλευτές όλων των κομμάτων για δημιουργία τριών δήμων, όπως επίσης και στη Λέσβο.
Με στόχο να αμβλύνει το μέτωπο με τους δημάρχους ο υπουργός Εσωτερικών φέρεται να αποδέχεται το αίτημα των αυτοδιοικητικών παραγόντων να καταργηθεί το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των δημάρχων.
Σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε ο κ. Στυλιανίδης με αντιπροσωπεία δημάρχων που έχουν καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ανάκληση του ασυμβίβαστου επαγγελματικής δραστηριότητας δημάρχων που ψηφίστηκε με τον νόμο Ραγκούση, ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημά τους, τονίζοντας ότι σε μία εποχή που και το τελευταίο ευρώ έχει αξία δεν μπορεί να δημιουργείται στρατιά ανέργων δημάρχων επιβαρύνοντας το κράτος αλλά και τον δημοτικό προϋπολογισμό.

Πηγή: «ΕΘΝΟΣ» & CORFUPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου